Επιστημονικά Νέα

Καφές: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έρευνα σχετικά με τους καρδιακούς κινδύνους και την καφεΐνη

Καφές: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έρευνα σχετικά με τους καρδιακούς κινδύνους και την καφεΐνη
Ο συν-συγγραφέας Marcus προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς του με καρδιακές αρρυθμίες να πειραματιστούν μόνοι τους για να δουν πώς τους επηρεάζει η καφεΐνη. "Συχνά χαίρονται όταν λαμβάνουν τα καλά νέα ότι είναι εντάξει να δοκιμάσουν τον καφέ και να πίνουν καφέ", είπε.zzz

Καφές: Οι λάτρεις του καφέ -και οι γιατροί τους- αναρωτιούνται εδώ και καιρό αν ένα τζάμπα τζάβα μπορεί να επηρεάσει την καρδιά. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη διαπιστώνει ότι η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη δεν επηρέασε σημαντικά ένα είδος καρδιακού λόξυγκα που μπορεί να μοιάζει με παραλειπόμενο χτύπο. Αλλά σηματοδότησε μια μικρή αύξηση σε ένα άλλο είδος ακανόνιστου καρδιακού παλμού σε άτομα που έπιναν περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα. Και διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι τείνουν να περπατούν περισσότερο και να κοιμούνται λιγότερο τις ημέρες που έπιναν καφέ.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο κοινά ροφήματα στον κόσμο. Στις ΗΠΑ, τα δύο τρίτα των Αμερικανών πίνουν καφέ κάθε μέρα, περισσότερο από το εμφιαλωμένο νερό, το τσάι ή το νερό της βρύσης, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Καφέ, έναν εμπορικό όμιλο. Ο καφές περιέχει καφεΐνη, ένα διεγερτικό, το οποίο θεωρείται ευρέως ασφαλές για τους υγιείς ενήλικες σε περίπου 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, ή περίπου το ισοδύναμο τεσσάρων ή πέντε φλιτζανιών που παρασκευάζονται στο σπίτι. Ο καφές έχει συσχετιστεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ακόμη και με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, με βάση μεγάλες μελέτες που παρατηρούσαν τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων. Παρά τις έρευνες που έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων καρδιακού ρυθμού, ορισμένες επαγγελματικές ιατρικές εταιρείες εξακολουθούν να προειδοποιούν κατά της κατανάλωσης καφεΐνης.

Η πιο πρόσφατη έρευνα: Η Πειραματική

Οι ερευνητές εξόπλισαν 100 υγιείς εθελοντές με gadgets που παρακολουθούσαν συνεχώς την καρδιακή τους λειτουργία, τα καθημερινά τους βήματα, τις συνήθειες του ύπνου και το σάκχαρο στο αίμα τους. Στους εθελοντές, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον νεότεροι των 40 ετών, στάλθηκαν καθημερινά μηνύματα κειμένου επί δύο εβδομάδες, τα οποία τους έδιναν οδηγίες να πίνουν ή να αποφεύγουν τον καφέ με καφεΐνη σε συγκεκριμένες ημέρες. Τα αποτελέσματα αναφέρθηκαν την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine. Αυτού του είδους η μελέτη, η οποία μετρά άμεσα τις βιολογικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ή μη κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη στους ίδιους ανθρώπους, είναι σπάνια και παρέχει μια πυκνή σειρά δεδομένων, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ Γκρέγκορι Μάρκους, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία καρδιακών αρρυθμιών.

Τα Ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη δεν οδήγησε σε περισσότερα καθημερινά επεισόδια επιπλέον καρδιακών παλμών, γνωστά ως πρόωρες κολπικές συστολές. Αυτοί οι επιπλέον παλμοί που ξεκινούν στους άνω θαλάμους της καρδιάς είναι συνηθισμένοι και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Όμως, έχει αποδειχθεί ότι προβλέπουν μια δυνητικά επικίνδυνη καρδιακή πάθηση που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή. Βρήκαν, επίσης, ελαφρές ενδείξεις για ένα άλλο είδος ακανόνιστου καρδιακού παλμού που προέρχεται από τους κατώτερους θαλάμους της καρδιάς, οι οποίες ονομάζονται πρόωρες κοιλιακές συστολές. Αυτοί οι παλμοί είναι επίσης συνηθισμένοι και συνήθως όχι σοβαροί, αλλά έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν περισσότερους από αυτούς τους πρόωρους παλμούς στους ανθρώπους τις ημέρες που έπιναν καφέ, αλλά μόνο σε εκείνους που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα. Οι εθελοντές κατέγραφαν περίπου 1.000 περισσότερα βήματα την ημέρα τις ημέρες που έπιναν καφέ – και κοιμόντουσαν περίπου 36 λεπτά λιγότερο, σύμφωνα με τη μελέτη. Δεν υπήρξε σχεδόν καμία διαφορά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα: Οι άνθρωποι με γενετικές παραλλαγές που τους κάνουν να διασπούν ταχύτερα την καφεΐνη παρουσίασαν μικρότερο έλλειμμα ύπνου, ενώ οι άνθρωποι με παραλλαγές που τους οδηγούν σε πιο αργό μεταβολισμό της καφεΐνης έχασαν περισσότερο ύπνο.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς

Επειδή η μελέτη διεξήχθη σε μικρό αριθμό ατόμων για σύντομο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα δεν ισχύουν απαραίτητα για τον γενικό πληθυσμό, δήλωσε ο δρ Ντέιβ Κάο, καρδιολόγος και ειδικός στα δεδομένα υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ωστόσο, η μελέτη συνάδει με άλλες που έχουν διαπιστώσει ότι ο καφές είναι ασφαλής και προσφέρει μια σπάνια ελεγχόμενη αξιολόγηση της επίδρασης της καφεΐνης, πρόσθεσε ο Kao. Ο συν-συγγραφέας Marcus προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς του με καρδιακές αρρυθμίες να πειραματιστούν μόνοι τους για να δουν πώς τους επηρεάζει η καφεΐνη. “Συχνά χαίρονται όταν λαμβάνουν τα καλά νέα ότι είναι εντάξει να δοκιμάσουν τον καφέ και να πίνουν καφέ”, είπε.