Ρεπορτάζ Υγείας

Μεξικό Βραζιλία: Δέχονται πυρά για την άτονη απάντησή τους στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων

Μεξικό Βραζιλία: Δέχονται πυρά για την άτονη απάντησή τους στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων

Αλλά «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χτιστεί η ικανότητα δοκιμών στη Βραζιλία», είπε ο Παστερνάκ, μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου για την ευλογιά των πιθήκων της πολιτείας Σάο Πάολο.

 Μεξικό Βραζιλία: Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Βραζιλίας δέχονται πυρά για την άτονη απάντησή τους στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων Οι βλάβες του Francisco ξεκίνησαν μετά την επιστροφή του στην Πόλη του Μεξικού από την Καλιφόρνια στα τέλη Ιουνίου: Πρώτον, δύο κηλίδες στους γλουτούς του. Στη συνέχεια, μια εβδομάδα αργότερα, βλάβες σε όλο του το σώμα, το στόμα του τόσο γεμάτο πληγές που μετά βίας μπορούσε να μιλήσει ή να πιει νερό. «Ο πόνος ήταν απερίγραπτος, καταστροφικός», είπε ο Φρανσίσκο, 44 ετών, ο οποίος ζήτησε από το Reuters να κρύψει το πραγματικό του όνομα.

Ο Francisco είχε μία από τις τουλάχιστον 59 μολύνσεις από ευλογιά των πιθήκων που επιβεβαιώθηκαν στο Μεξικό από τον Μάιο, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπολογίσει τον πραγματικό αριθμό. Στη Λατινική Αμερική, το Μεξικό κατατάσσεται πίσω από τη Βραζιλία και το Περού για επιβεβαιωμένα κρούσματα της ιογενούς νόσου, η οποία έχει εξαπλωθεί κυρίως μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών όπως ο Francisco.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία στις 23 Ιουλίου, προκαλώντας μεγαλύτερη προσοχή από τους περιφερειακούς αξιωματούχους. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί και ακτιβιστές στις δύο μεγαλύτερες χώρες της Λατινικής Αμερικής είπαν στο Reuters ότι η απάντηση ήταν πολύ χλιαρή.

«Δεν βλέπουμε τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται, ούτε την απαραίτητη σημασία που δίνεται στην ευλογιά των πιθήκων», δήλωσε ο Δρ Σέρτζιο Μοντάλβο, ειδικός σεξουαλικής υγείας στην Πόλη του Μεξικού.

Γιατροί όπως ο Montalvo φοβούνται ότι οι αρχές δεν έχουν διδαχθεί από την πανδημία της COVID-19, η οποία έχει καταπονήσει τα συστήματα υγείας και έχει αφήσει τις κυβερνήσεις σε δεσμούς για μετρητά.

Η ιστορία είναι παρόμοια στη Βραζιλία, όπου περισσότερες από 970 μολύνσεις αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου της περιοχής, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO).

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στις 28 Ιουλίου, περισσότερο από ένα μήνα μετά το πρώτο κρούσμα και μια ημέρα πριν από την αναφορά του πρώτου θανάτου από ευλογιά των πιθήκων εκτός Αφρικής στο τρέχον ξέσπασμα. «Λαμβάναμε ήδη νέα για το ξέσπασμα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα», δήλωσε ο Βινίσιους Μπόρχες, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Σάο Πάολο.

Είπε ότι ο πόνος από τις βλάβες της ευλογιάς των πιθήκων είχε «σοβαρές επιπτώσεις» στους ασθενείς του. Ούτε το Μεξικό ούτε τα υπουργεία Υγείας της Βραζιλίας απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για συνέντευξη. Μετά τη δήλωση του ΠΟΥ, το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ξεκίνησε έναν ιστότοπο για την ευλογιά των πιθήκων και τη δεύτερη συμβουλευτική του με πληροφορίες για τον ιό – την πρώτη από τότε που η χώρα επιβεβαίωσε ένα κρούσμα τον Μάιο.

«Σε αυτούς τους δύο μήνες, θα μπορούσαμε να είχαμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο Ricardo Baruch, ένας LGBT ερευνητής υγείας ΛΟΑΤΚΙ που βοήθησε στη διοργάνωση διαμαρτυρίας στην Πόλη του Μεξικού την περασμένη εβδομάδα για να ζητήσει μεγαλύτερες προσπάθειες για τη στόχευση της πρόληψης στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM ).

Μια μελέτη στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι το 98% των λοιμώξεων στο συνεχιζόμενο ξέσπασμα εκτός Αφρικής είναι μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών.

Οι αρχές υγείας του Μεξικού έχουν αποφύγει να τονίσουν τους κινδύνους για αυτήν την ομάδα.

«Δεν θέλουν να δημιουργήσουν στίγμα, αλλά αν δεν μιλήσουν για αυτό, οι πολιτικές δεν θα επικεντρωθούν σε εμάς», είπε ο Baruch.

Η μικροβιολόγος Natalia Pasternak εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα μηνύματα της Βραζιλίας.

«Δεν έχει γίνει προσπάθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό σχετικά με το πώς μπορείς να κολλήσεις την ευλογιά των πιθήκων, πώς μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, πώς αναγνωρίζεις τις βλάβες στο δέρμα και πώς μπορεί να μεταδοθεί από κοντά ή σεξουαλική επαφή», είπε ο Παστερνάκ.

Στις 25 Ιουλίου, ο υπουργός Υγείας Μαρσέλο Κεϊρόγκα είπε ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας «έκανε τα καθήκοντά της» για να προετοιμαστεί, δείχνοντας ότι τέσσερα εργαστήρια κάνουν δοκιμές. Αλλά «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χτιστεί η ικανότητα δοκιμών στη Βραζιλία», είπε ο Παστερνάκ, μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου για την ευλογιά των πιθήκων της πολιτείας Σάο Πάολο.

«Δεν βλέπουμε πραγματικά την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να κάνει αυτόν τον σχεδιασμό».

Σε ένα πιθανό σημάδι προόδου, ο PAHO δήλωσε στις 27 Ιουλίου ότι δέκα χώρες της περιοχής είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση εμβολίου. Ο Δρ Andrea Vicari, διευθυντής διαχείρισης μολυσματικών απειλών του PAHO είπε ότι δεν ήταν πολύ αργά για να περιοριστεί η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην Αμερική.

“Ακόμη κι αν δεν έχουμε εμβόλια, έχουμε άλλα μέτρα ελέγχου. Εάν τα εφαρμόσουμε καλά, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας για μείωση της μετάδοσης.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ Ευρώπης: Αναμένει αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την ευλογιά των πιθήκων

Η Ισπανία επιβεβαιώνει τον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με την ευλογιά των πιθήκων στην Ευρώπη

Απειλή για τη δημόσια υγεία από την ευλογιά των πιθήκων σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο

Η Νέα Υόρκη ζητά από τον ΠΟΥ να μετονομάσει τον ιό monkeypox λόγω στιγματισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βραζιλία: Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν αποτρέψει 1,4 εκατ. θανάτους σε 20 χρόνια

Βραζιλία: Η υψηλή κάλυψη των τριών προγραμμάτων οδήγησε σε μειώσεις των συνολικών ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών και ενηλίκων άνω των 70 ετών.

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.