Ρεπορτάζ Υγείας

Ευλογιά των πιθήκων: Νέα συμπτώματα καταγράφονται στο τρέχον ξέσπασμα [Μελέτη]

Ευλογιά των πιθήκων: Νέα συμπτώματα καταγράφονται στο τρέχον ξέσπασμα [Μελέτη]

Ευλογιά των πιθήκων: Η ασθένεια της ευλογιάς των πιθήκων που εξαπλώνεται τώρα σε όλο τον κόσμο εμφανίζει ορισμένα συμπτώματα που είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενα κρούσματα, δείχνει μια νέα μελέτη.

Αυτά τα μοναδικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο ορθό, οίδημα του πέους, μεμονωμένες βλάβες και πρησμένες αμυγδαλές, αναφέρουν οι ερευνητές στο τεύχος της 28ης Ιουλίου του BMJ. «Η κατανόηση αυτών των ευρημάτων θα έχει σημαντικές επιδράσεις στον εντοπισμό των επαφών, τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία και τα συνεχή μέτρα ελέγχου και απομόνωσης των λοιμώξεων», εξήγησαν οι ερευνητές της μελέτης.

Για τη μελέτη, αξιολογήθηκαν 197 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς πιθήκων σε κέντρο μολυσματικών ασθενειών στο Λονδίνο μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2022. Όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν βλάβες της ευλογιάς των πιθήκων, πιο συχνά στα γεννητικά τους όργανα ή κοντά στον πρωκτό τους. Όλες οι περιπτώσεις αφορούσαν άνδρες και όλες εκτός από μία άνδρες που έκαναν σεξ με άλλους άνδρες. Οι περισσότεροι ασθενείς (86%) ανέφεραν συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετό (62%), πρησμένους λεμφαδένες (58%) και μυϊκούς πόνους(32%).

Σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές που υποδηλώνουν ότι τέτοια συμπτώματα προηγούνται των δερματικών βλαβών, οι Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 38% των ασθενών ανέπτυξαν βλάβες πριν από τη συστηματική ασθένεια και το 14% ανέπτυξαν μόνο βλάβες. Συνολικά 71 ασθενείς ανέφεραν πόνο στο ορθό, 33 είχαν πονόλαιμο και 31 είχαν πρησμένο πέος, ενώ 27 είχαν στοματικές αλλοιώσεις, 22 είχαν μονήρη βλάβη και εννέα είχαν πρησμένες αμυγδαλές. Τα δύο τελευταία συμπτώματα δεν ήταν προηγουμένως γνωστά ως σημάδια της ευλογιάς των πιθήκων, σημείωσαν οι ερευνητές.

Συνολικά, το 10% των ασθενών της μελέτης εισήχθησαν στο νοσοκομείο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, συνηθέστερα του πρωκτικού πόνου και του πρηξίματος του πέους, είπαν οι ερευνητές. Πάνω από το ένα τρίτο (36%) των συμμετεχόντων είχαν επίσης HIV, ενώ το 32% όσων υποβλήθηκαν σε έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είχαν μία διάγνωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενης νόσου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Νέα Υόρκη ζητά από τον ΠΟΥ να μετονομάσει τον ιό monkeypox λόγω στιγματισμού

32 κρούσματα της Ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

ΠΟΥ: Καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων η μείωση του κινδύνου έκθεσης στον ιό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναισθησιολόγοι: Kοινή ανακοίνωση 5 επιστημονικών εταιρειών για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Αναισθησιολόγοι: Η ειδικότητα είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και την ομαλή λειτουργία των χειρουργείων, των χώρων καταστολής, των ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, αλλά και την αντιμετώπιση Επειγουσών καταστάσεων.

Το Σουδάν αναφέρει 5 ακόμη μολύνσεις από την ευλογιά των πιθήκων, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μεγαλύτερη επιδημία

Το Σουδάν βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για να θέσει υπό έλεγχο μια πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων λόγω του γεγονότος ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια μεγάλη επιδημία.

Πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για τη γρίπη φέτος; Οι γιατροί αποκαλύπτουν την απόφασή τους

Ο Zweig ελπίζει ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού της γρίπης θα μειωθεί, δεδομένου ότι η COVID βρίσκεται ακόμη στο μυαλό των ανθρώπων και πολλοί άνθρωποι είναι προσεκτικοί.