Πολιτική Υγείας

Ευλογιά των Πιθήκων: Η Νέα Υόρκη ζητά από τον ΠΟΥ να μετονομάσει τον ιό λόγω στιγματισμού

Ευλογιά των Πιθήκων: Η Νέα Υόρκη ζητά από τον ΠΟΥ να μετονομάσει τον ιό λόγω στιγματισμού

«Οι λέξεις μπορούν να σώσουν ζωές ή να τις θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο· έτσι, ο κόσμος δεν μπορεί να επαναλάβει αυτά τα λάθη στην ονοματολογία», είπε.

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από χίλιους ανθρώπους στη Νέα Υόρκη Το τμήμα υγείας της Νέας Υόρκης καλεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να μετονομάσει αμέσως τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Σε επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Δρ. Tedros Adhanom Gehebreyesus, ο Επίτροπος του Υπουργείου Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής Δρ. Ashwin Vasan έγραψε ότι ενώ η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να ανησυχεί για την ταχεία αύξηση της μετάδοσης και την περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους δοκιμών και προμήθεια εμβολίων, έχει «αυξανόμενη ανησυχία» για στιγματισμό και «δυνητικά καταστροφικές» επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα μηνύματα γύρω από την ευλογιά των πιθήκων σε ευάλωτες κοινότητες.

«Ως εκ τούτου, σας γράφω για να σας προτρέψω να ενεργήσετε αμέσως για τη μετονομασία του ιού της «ευλογιάς των πιθήκων», όπως δήλωσε ο ΠΟΥ ότι θα έκανε κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης τύπου στις 14 Ιουνίου, πριν από πέντε εβδομάδες.

Η Νέα Υόρκη συμμετέχει σε πολλούς ειδικούς δημόσιας υγείας και ηγέτες της κοινότητας που έχουν εκφράσει τη σοβαρή τους ανησυχία για τη συνέχιση της αποκλειστικής χρήσης του όρου «ευλογιά των πιθήκων» δεδομένου του στιγματισμού που μπορεί να προκαλέσει και της οδυνηρής και ρατσιστικής ιστορίας μέσα στην οποία η ορολογία όπως αυτή έχει τις ρίζες της για τις έγχρωμες κοινότητες», είπε.

Ο Τέντρος και ο ΠΟΥ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το διεθνές ξέσπασμα συνιστά έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

«Το στίγμα και οι διακρίσεις μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνα όσο κάθε ιός», είπε στους δημοσιογράφους. Τα μηνύματα γύρω από την ευλογιά των πιθήκων έχουν διχάσει τους αξιωματούχους και ο Τέντρος ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται με ειδικούς για να αλλάξει το όνομα.

Οι άνθρωποι συνήθως μολύνονται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων μέσω επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων ή ανθρώπων ή μέσω επαφής με υλικά μολυσμένα με τον ιό.

Αν και τα περισσότερα κρούσματα έχουν παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Μια ομάδα επιστημόνων έγραψε σε ένα φόρουμ νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η συνεχής αναφορά και η ονοματολογία του ιού που είναι αφρικανικός «δεν είναι μόνο ανακριβής αλλά επίσης εισάγει διακρίσεις και στιγματίζει».

Ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από 75 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η πλειονότητα των οποίων δεν έχει αναφέρει ιστορικά ανεμοβλογιά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής.

«Η «ευλογιά των πιθήκων» είναι εσφαλμένη ονομασία, καθώς ο ιός δεν προέρχεται από πιθήκους και ταξινομήθηκε ως τέτοιος μόνο λόγω μόλυνσης που παρατηρήθηκε σε ερευνητικά πρωτεύοντα θηλαστικά», πρόσθεσε ο Βασάν. Ο Βασάν είπε ότι η συνέχιση της χρήσης του όρου «ευλογιά των πιθήκων» θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τραυματικά συναισθήματα ρατσισμού και στιγματισμού, ιδιαίτερα για τις κοινότητες των μαύρων, άλλες έγχρωμες κοινότητες και μέλη των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ LGBTQIA+.

Ο Βασάν σημείωσε επίσης ότι τα εγκλήματα μίσους εναντίον ατόμων των Νησιών της Ασίας και του Ειρηνικού (AAPI) έχουν αυξηθεί εκθετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, προειδοποιώντας ότι μπορεί να προκληθούν πρόσθετες συνέπειες για τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες λόγω στιγματισμού.

«Οι λέξεις μπορούν να σώσουν ζωές ή να τις θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο· έτσι, ο κόσμος δεν μπορεί να επαναλάβει αυτά τα λάθη στην ονοματολογία», είπε.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της επιδημίας της «ευλογιάς των πιθήκων» – προτού η κατανόηση και η ευαισθητοποίηση του ιού διαδοθεί ευρύτερα, αλλά και σε μια περίοδο αυξανόμενης μετάδοσης όπου πρέπει να ανταλλάσσουμε γενικά μηνύματα σχετικά με την πρωτογενή πρόληψη και τον κίνδυνο. Ο ΠΟΥ πρέπει δράσει αυτή τη στιγμή πριν είναι πολύ αργά».

Σύμφωνα με στοιχεία της πόλης, από την Τρίτη, 1.092 άτομα έκαναν εξετάσεις για ορθοποξική και ευλογιά των πιθήκων, αλλά πιθανότατα υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν διαγνωστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων η μείωση του κινδύνου έκθεσης στον ιό

Πώς θα προστατευτείτε από την ευλογιά των πιθήκων;

Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Ευλογιά των πιθήκων ΠΟΥ: Διαφωνίες ως προς την κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά 20 εξοπλισμένων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

ΕΚΑΒ: Τα 20 προσφερόμενα ασθενοφόρα που αποτελούν μέρος της καθοριστικής πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έλλειψη βρεφικών τροφών - O FDA αναφέρει ξεπερασμένο σύστημα και θέματα εκπαίδευσης

Ο Οργανισμός είχε δηλώσει προηγουμένως στο Κογκρέσο ότι οι υπάλληλοι του οργανισμού δεν έμαθαν για την καταγγελία μέχρι τον Φεβρουάριο λόγω καθυστερήσεων στην αλληλογραφία και της αποτυχίας κλιμάκωσης των ισχυρισμών του υπαλλήλου της Abbott.

Αυστραλία: Η κυβέρνηση διπλασιάζει τον αριθμό των νοσηλευτών που εντάσσονται στην SA Health

Αυστραλία: Ο αριθμός των πτυχιούχων νοσηλευτών που θα ενταχθούν στα νοσοκομεία της Νότιας Αυστραλίας θα διπλασιαστεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο ενός σχεδίου 25 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε η πολιτειακή κυβέρνηση. 

ΠΟΥ: Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ζητούν την προαγωγή της ψυχικής υγείας

ΠΟΥ: Ειδικοί από τις περιοχές της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής συναντήθηκαν για να μοιραστούν ιδέες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης και βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα σχεδόν 35 εκατομμύρια άτομα.

Οι ΗΠΑ ηγούνται νέων δεσμεύσεων για την καταπολέμηση του υποσιτισμού των παιδιών

Η Power δήλωσε ότι μια πλήρης πορεία των θεραπευτικών πακέτων διαρκεί αρκετές εβδομάδες και απαιτεί παρακολούθηση από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας, ενώ η θεραπεία κοστίζει λίγο περισσότερο από 100 δολάρια ανά παιδί.

Πώς χορηγήθηκε η ομοσπονδιακή εκπαιδευτική βοήθεια COVID-19 σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ

Περαιτέρω κονδύλια έκτακτης βοήθειας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση διατέθηκαν μέσω των νόμων “Φροντίζει” CARES και “Συμπληρωματικές πιστώσεις για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση από τον κορωνοϊό”  CRRSA.