Επιστημονικά Νέα

Η σόγια μας προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
  To βιοενεργό συστατικό γενιστεΐνη που υπάρχει στα τρόφιμα σόγιας προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου καταστέλλοντας ένα σήμα που οδηγεί σε επιταχυνόμενη ανάπτυξη των κυττάρων, σε πολύποδες και τελικά σε κακοήθεις όγκους. Τα παραπάνω αναφέρουν επιστήμονες του πανεπιστημίου Illinois σ έρευνα τους . ‘’Μια αλλαγή στην έκφραση τριών γονιδίων που ελέγχουν ένα σημαντικό […]

 

To βιοενεργό συστατικό γενιστεΐνη που υπάρχει στα τρόφιμα σόγιας προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου καταστέλλοντας ένα σήμα που οδηγεί σε επιταχυνόμενη ανάπτυξη των κυττάρων, σε πολύποδες και τελικά σε κακοήθεις όγκους.

Τα παραπάνω αναφέρουν επιστήμονες του πανεπιστημίου Illinois σ έρευνα τους .

‘’Μια αλλαγή στην έκφραση τριών γονιδίων που ελέγχουν ένα σημαντικό σηματοδοτικό μονοπάτι’’ αναφέρουμε στη μελέτη μας, τόνισε ο Hong Chen, καθηγητής στην επιστήμη τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου.

Τα κύτταρα στα τοιχώματα του ανθρώπινου εντέρου αντικαθίστανται πλήρως εβδομαδιαία. Παρόλα αυτά, στο 90% των ασθενών με καρκίνο του παχέως εντέρου, ένα σημαντικό σήμα ανάπτυξης και προαγωγής υπάρχει πάντα, οδηγώντας σε μη ελεγχόμενη αύξηση και κακοήθειες. ” Η μελέτη μας προτείνει ότι η ανώμαλη Wnt σηματοδότηση κατά τη διάρκεια ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου μπορεί να ρυθμιστεί με δίαιτες πλούσιες σε σόγια.Τα καλά νέα είναι ότι μια δίαιτα πλούσια σε γενιστεΐνη καταστέλλει αυτά τα σήματα μέσω των επιγενετικών τροποποιήσεων στις ρυθμιστικές περιοχές των γονιδίων αυτών”  ανέφερε ο Yukun Zhang, ένας διδακτορικός μαθητής στο εργαστήριο του Chen’s. H Χρόνια έκθεση στη γενιστεΐνη, ένα ισοφλαβονοειδές της σόγιας, μείωσε έως 40% τον αριθμό των προ-καρκινικών βλαβών στο παχύ έντερο αρουραίων εργαστηρίου που εκτίθηκαν σε καρκινογόνο και τη Wnt σηματοδότηση σε φυσιολογικά επίπεδα, σημείωσε. 

Στην μελέτη οι επιστήμονες είχαν ως υπόδειγμα τ ηπαχύ έντεροδίνοντας σε εγκύους αρουραίους και τους απογόνους τους δίαιτα που περιείχε απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας και δίαιτα που περιείχε το συστατικό γενιστεΐνη . Σε ηλικία εφτά εβδομάδων, οι απόγονοι των αρουραίων εκτέθηκαν στο καρκίνο και συνέχισαν να ακολουθούν είτε τη δίαιτα με την πρωτεΐνη σόγιας είτε αυτή με το συστατικό γενιστεΐνη, μέχρι την ηλικία των δεκατριών εβδομάδων.

Εκείνη την περίοδο, οι ερευνητές παχύ έντερο το παχύ έντερο αρουραίων και στα δύο γκρουπ σόγιας και τα συγκρίνανε με τους αρουραίους σε μία ομάδα ελέγχου, σημειώνοντας τον αριθμό και τη σοβαρότητα μικροσκοπικών ανώμαλων αυξήσεων στο καθένα. Συγκρίνανε επίσης τη Wnt σηματοδότηση πριν και μετά το καρκινογόνο έτσι ώστε να δουν αν η δίαιτα είχε επίδραση στη ρύθμισή του.
Στα ζώα που κατανάλωσαν τη γενιστεΐνη τα επίπεδα σηματοδότησης ήταν όμοια με των αρουραίων που δεν είχαν λάβει το καρκινογόνο. Η γενιστεΐνη μείωσε την έκφραση τριών γονιδίων και καταπίεσε τη διαδικασία σηματοδότησης που σχετίζεται με ανώμαλη αύξηση κυττάρων και ανάπτυξη καρκίνου, είπε η Chen.
Αυτό αποδεικνύει είπε, ότι ο καρκίνος του παχέoς εντέρου είναι μία επιγενετική ασθένεια, που σημαίνει ότι διαιτητικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα γονίδια ώστε να είναι ενεργοποιημένα ή απενεργοποιημένα, και έτσι προκύπτει διαφορετική έκφραση γονιδίου, οδηγώντας σε μεταβολή στην ευαισθησία της νόσου.
Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι μετανάστες από την Ασία – όπου η σόγια είναι κύριο προϊόν – βιώνουν τα αυξανόμενα επίπεδα του καρκίνου του παχέoς εντέρου καθώς υιοθετούν τις διατροφικές συνήθειες των λαών της Δύσης που τώρα αποκαλούν σπίτι τους, είπε.
«Η γενετική πληροφορία που κληρονομείς από τους γονείς σου δεν είναι όλη η ιστορία. Οι διαιτητικές επιλογές μας, η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, ακόμη και τα επίπεδα του στρες, επηρεάζουν την έκφραση αυτών των γονιδίων»,υπογράμμισε ο καθηγητής .

Επιμέλεια: Μαριάννα Μπακάλη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.