Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Δρεπανοκυτταρική αναιμία: Πώς η δρεπανοκυτταρική αναιμία επηρεάζει την έμμηνο ρύση;

Δρεπανοκυτταρική αναιμία: Πώς η δρεπανοκυτταρική αναιμία επηρεάζει την έμμηνο ρύση;

Δρεπανοκυτταρική αναιμία: Η δρεπανοκυτταρική αναιμία (SCD) μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την έμμηνο ρύση στις γυναίκες λόγω της συστηματικής φύσης της και των χρόνιων επιπλοκών που προκαλεί.

Η δρεπανοκυτταρική αναιμία (SCD) μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την έμμηνο ρύση στις γυναίκες λόγω της συστηματικής φύσης της και των χρόνιων επιπλοκών που προκαλεί. Δείτε πώς το SCD επηρεάζει την έμμηνο ρύση.

Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

Οι γυναίκες με SCD συχνά εμφανίζουν ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσεως), ολιγομηνόρροια (σπάνια περίοδο) ή μηνορραγία (βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία). Αυτές οι ανωμαλίες οφείλονται κυρίως στη χρόνια αναιμία και στο γενικό στρες στο σώμα που προκαλείται από SCD.

Αναιμία και κόπωση

Το SCD οδηγεί σε χρόνια αιμολυτική αναιμία, όπου τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να παραχθούν. Αυτή η συνεχής κατάσταση αναιμίας μπορεί να επιδεινώσει την κόπωση, καθιστώντας τις περιόδους εμμήνου ρύσεως πιο εξαντλητικές. Η πρόσθετη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα ήδη χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης, επιδεινώνοντας την αναιμία και προκαλώντας υπερβολική κόπωση και αδυναμία.

Επώδυνη έμμηνος ρύση

Οι γυναίκες με SCD μπορεί να εμφανίσουν πιο έντονες εμμηνορροϊκές κράμπες και πόνο (δυσμηνόρροια). Οι κρίσεις πόνου που σχετίζονται με το δρεπανοκύτταρο μπορεί μερικές φορές να συμπίπτουν με την έμμηνο ρύση, οδηγώντας σε αυξημένη δυσφορία. Η υποκείμενη φλεγμονή και οι αγγειακές επιπλοκές του SCD μπορούν να επιδεινώσουν τον εμμηνορροϊκό πόνο.

Αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών

Το SCD μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές που επηρεάζουν έμμεσα την έμμηνο ρύση. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με SCD είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να διαταράξουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Επιπλέον, ο κίνδυνος θρομβοεμβολικών επεισοδίων (θρόμβοι αίματος) είναι υψηλότερος και αυτός ο κίνδυνος μπορεί να επηρεαστεί από ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Επιπτώσεις στην Αναπαραγωγική Υγεία

Η χρόνια φύση του SCD και οι συναφείς επιπλοκές μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική αναπαραγωγική υγεία. Η καθυστερημένη εφηβεία και η εμμηναρχή (έναρξη της εμμήνου ρύσεως) είναι κοινά σε κορίτσια με SCD. Επιπλέον, μπορεί επίσης να προκύψουν ανησυχίες σχετικά με τη γονιμότητα και πιθανές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στρατηγικές Διαχείρισης

Η διαχείριση της εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες με SCD απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η τακτική παρακολούθηση από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της αναιμίας και άλλων επιπλοκών. Ορμονικά αντισυλληπτικά μπορούν να συνταγογραφηθούν για τη ρύθμιση των εμμηνορροϊκών κύκλων και τη μείωση της έντονης αιμορραγίας. Οι στρατηγικές διαχείρισης του πόνου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ΜΣΑΦ ή άλλων αναλγητικών, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου.

Συνοψίζοντας, η δρεπανοκυτταρική αναιμία επηρεάζει σημαντικά την έμμηνο ρύση προκαλώντας ακανόνιστους κύκλους, επιδεινώνοντας την αναιμία και την κόπωση, αυξάνοντας τον πόνο της περιόδου και θέτοντας πρόσθετους κινδύνους για την υγεία. Η ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των προκλήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

12.500 αιμοκαθαιρόμενοι και θαλασσαιμικοί μέχρι στιγμής εισπράττουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αδιαφορία

Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας

Δρεπανοκυτταρική αναιμία και COVID-19: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός δύο ασθενειών

Σπάνια νοσήματα Γιατροί ΕΚΠΑ: Διευκρινίσεις - επιπτώσεις στους ασθενείς και τις οικογένειές τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το κρύο νερό να είναι η λύση για γρήγορη ανακούφιση από τις ημικρανίες;

Ημικρανίες ανακούφιση: Οι ημικρανίες μπορεί να είναι έντονα εξουθενωτικές, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν διάφορες θεραπείες για ανακούφιση. Μια αντισυμβατική μέθοδος που ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμη

Μπορεί το συμπλήρωμα ψευδαργύρου να μας προφυλάξει από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Εγκεφαλικό ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος,

Αναλύοντας τη σύνδεση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του καρκίνου των ωοθηκών

Ενδομητρίωση καρκίνος: Η έρευνα έχει δείξει πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών, αν και αυτός ο κίνδυνος γενικά θεωρείται μέτριος

5 Συχνές παρανοήσεις και οι αληθινές εξηγήσεις για την υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι ένα δύσκολο και συναισθηματικό ταξίδι, που συχνά περιβάλλεται από μύθους και παρανοήσεις. Η κατανόηση της αλήθειας πίσω από αυτούς τους μύθους

Close Icon