Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το σώμα μας;

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το σώμα μας;

Διαβήτης: Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά για άτομα με διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να παράγει ή να χρησιμοποιεί ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη. Όταν το σώμα σας μετατρέπει την τροφή που τρώτε σε ενέργεια (ονομάζεται επίσης ζάχαρη ή γλυκόζη), απελευθερώνεται ινσουλίνη για να βοηθήσει στη μεταφορά αυτής της ενέργειας στα κύτταρα. Η ινσουλίνη λειτουργεί ως «κλειδί». Το χημικό του μήνυμα λέει στο κύτταρο να ανοίξει και να λάβει γλυκόζη. Εάν παράγετε λίγη ή καθόλου ινσουλίνη ή είστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, παραμένει πολύ σάκχαρο στο αίμα σας. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά για άτομα με διαβήτη. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη: Τύπος 1 και Τύπος 2.

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 1;

Όταν πάσχετε από διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας σας δεν παράγει ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 1, που κάποτε ονομαζόταν νεανικός διαβήτης, διαγιγνώσκεται συχνά σε παιδιά ή εφήβους. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες. Αυτός ο τύπος αντιπροσωπεύει το 5-10 τοις εκατό των ατόμων με διαβήτη.

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν τα κύτταρα αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν σωστά την ινσουλίνη, κάτι που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 ονομάζεται συνήθως «διαβήτης ενηλίκων», καθώς διαγιγνώσκεται αργότερα στη ζωή, γενικά μετά την ηλικία των 45 ετών. Αντιπροσωπεύει το 90-95 τοις εκατό των ατόμων με διαβήτη. Τα τελευταία χρόνια, ο διαβήτης τύπου 2 διαγιγνώσκεται σε νεότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν.

Υπάρχουν άλλες μορφές διαβήτη;

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επηρεάζει περίπου το 18 τοις εκατό όλων των κυήσεων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Ο διαβήτης κύησης συνήθως υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη, αλλά από τη στιγμή που έχετε διαβήτη κύησης, οι πιθανότητές σας είναι υψηλότερες ότι θα συμβεί σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Σε ορισμένες γυναίκες η εγκυμοσύνη αποκαλύπτει διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 και αυτές οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία του διαβήτη μετά την εγκυμοσύνη.

Φαίνεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της τάσης για διαβήτη κύησης και του διαβήτη τύπου 2, και πολλές γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα. Ο διαβήτης κύησης και ο διαβήτης τύπου 2 περιλαμβάνουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Ορισμένες βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη μετά τον διαβήτη κύησης.

Μια άλλη μορφή είναι ο προδιαβήτης. Αυτή η κατάσταση προκαλεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου να είναι υψηλότερα από το κανονικό αλλά όχι αρκετά υψηλά για να διαγνωστεί με διαβήτη. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη εκτιμά ότι υπάρχουν 84,1 εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν προδιαβήτη επιπλέον των 30,3 εκατομμυρίων με διαβήτη.

Τι προκαλεί διαβήτη;

Η γενετική, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον μπορεί να είναι αίτια του διαβήτη. Η κατανάλωση μιας ανθυγιεινής διατροφής, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία και η μη αρκετή άσκηση μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη, ιδιαίτερα διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από μια αυτοάνοση απόκριση. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται και καταστρέφει τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη.

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το σώμα μου;

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (ονομάζονται επίσης υπεργλυκαιμία) μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική νόσο, καρδιακή νόσο και τύφλωση. Η περίσσεια ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια και τα νεφρά σας και μπορεί να σκληρύνει ή να στενέψει τις αρτηρίες σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη;

  • Ακραία δίψα
  • Συχνουρία
  • Θολή όραση
  • Ακραία πείνα
  • Αυξημένη κούραση
  • Ασυνήθιστη απώλεια βάρους

Πώς μπορώ να μάθω αν έχω διαβήτη;

Μερικές φορές μια εξέταση ρουτίνας από οφθαλμίατρο ή ποδολόγο θα αποκαλύψει διαβήτη. Ο διαβήτης επηρεάζει την κυκλοφορία στα πόδια σας και τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας. Εάν ο οφθαλμίατρος ή ο γιατρός των ποδιών σας υποψιάζεται ότι έχετε διαβήτη, θα σας συστήσει να επισκεφτείτε τον τακτικό σας γιατρό για μια εξέταση επιπέδου σακχάρου στο αίμα.

Η πιο κοινή εξέταση είναι η εξέταση γλυκόζης αίματος νηστείας. Αφού δεν φάτε για τουλάχιστον οκτώ ώρες, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο γιατρός σας θα πάρει δείγμα αίματος. Το φυσιολογικό, μη διαβητικό εύρος για τη γλυκόζη αίματος νηστείας είναι 70 έως 110 mg/dl. Εάν το επίπεδό σας είναι 126 mg/dl ή μεγαλύτερο, μπορεί να έχετε διαβήτη.

Εάν έχω σημάδια διαβήτη, τι πρέπει να κάνω;

Επισκεφθείτε το γιατρό σας ώστε να μπορεί να κάνει εξετάσεις για να προσδιορίσει εάν έχετε ή όχι διαβήτη ή προδιαβήτη. Ο γιατρός σας θα κάνει συστάσεις για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας για τη θεραπεία του διαβήτη ή για να μπορέσετε να καθυστερήσετε την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη στις γυναίκες

Μεταβολικό Σύνδρομο: Αλλαγές στον τρόπο ζωής - Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Η συμμετοχή της οικογένειας είναι το κλειδί για την προώθηση της έρευνας για τον διαβήτη

7 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.