Διατροφή

Βιταμίνη D: Η αξία της, εάν νοσείτε ή αναρρώνετε από Covid

Βιταμίνη D: Η αξία της, εάν νοσείτε ή αναρρώνετε από Covid
Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι το πιο συχνά συζητούμενο μικροθρεπτικό συστατικό μεταξύ των ειδικών σε θέματα διατροφής για τη διαχείριση του COVID-19. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς ACE2, αποτρέποντας δυνητικά τη σύνδεση του ιού με αυτούς και μειώνοντας τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον COVID-19.

Υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ της διατροφικής σας κατάστασης, της υγείας του ανοσοποιητικού σας, του κινδύνου μόλυνσης και της ικανότητας ανάρρωσης από ασθένεια, σύμφωνα με μελέτες. Η κακή διατροφή σχετίζεται με φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανοσοποιητικού. Τόσο η φλεγμονή όσο και το οξειδωτικό στρες είναι αυξημένα όταν έχετε COVID-19. Η διατροφή μπορεί να υποστήριξει την υγεία του ανοσοποιητικού σας, εάν έχετε COVID-19, ειδικά εάν καταναλώνετε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν αναδυόμενο τομέα έρευνας. Επίσης, οι παρακάτω τροφές δεν θα σας εμποδίσουν να κολλήσετε τον κορωνοϊό ή να θεραπεύσετε την ασθένεια, αλλά έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού.

Βιταμίνη D και κορωνοϊός

Η βιταμίνη D είναι το πιο συχνά συζητούμενο μικροθρεπτικό συστατικό μεταξύ των ειδικών σε θέματα διατροφής για τη διαχείριση του COVID-19. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη και ορμόνη ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση καταστέλλοντας την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με νεότερες και παλαιότερες έρευνες. Στο σώμα, η βιταμίνη D δρα στο μετατρεπτικό ένζυμο 2 της αγγειοτενσίνης (ACE2), έναν υποδοχέα πρωτεΐνης που βρίσκεται στους πνεύμονες και τον λιπώδη ιστό. Ο κορωνοϊός συνδέεται με το ACE2 στην αρχή μιας λοίμωξης, οδηγώντας δυνητικά σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και σοβαρή ασθένεια σε άτομα με COVID-19. Ωστόσο, η βιταμίνη D αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς ACE2, αποτρέποντας δυνητικά τη σύνδεση του ιού με αυτούς και μειώνοντας τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον COVID-19.

Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο και να υποστηρίξει την επούλωση κατεστραμμένων ιστών, κυρίως στους πνεύμονες.

Τροφές για κατανάλωση

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι παράγουν περίπου το 80% της βιταμίνης D τους όταν το δέρμα τους εκτίθεται στο ηλιακό φως (υπεριώδες φως) και λαμβάνουν το υπόλοιπο 20% από τη διατροφή τους. Η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D ενώ έχετε ή αναρρώνετε από τον COVID-19 είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D και ενδεχομένως να βελτιώσετε την ανοσολογική σας απόκριση.

  • Μουρουνέλαιο: 170% της Ημερήσιας Αξίας (DV) ανά 1 κουταλιά της σούπας (13,6 γραμμάρια)
  • Ρέγγα: 27% του DV ανά 100 γραμμάρια
  • Κρόκος αυγού: 27% της DV ανά 100 γραμμάρια
  • Σαρδέλα: 24% του DV ανά 100 γραμμάρια
  • Ελαφρύς τόνος σε κονσέρβα: 34% του DV ανά 100 γραμμάρια
  • Σολομός, άγριος ή εκτρεφόμενος: 66% του DV ανά 100 γραμμάρια
  • Εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού: 25% του DV ανά 100 γραμμάρια
  • Τα άγρια ​​μανιτάρια είναι μια χορτοφαγική πηγή βιταμίνης D. Τα επίπεδά τους ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του φωτός στο οποίο εκτέθηκαν καθώς μεγάλωναν, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα.