ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βελτίωση της μνήμης με 500 mlχυμό πορτοκαλιού ημερησίως

Βελτίωση της μνήμης με 500 mlχυμό πορτοκαλιού ημερησίως

Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση 500 ml χυμού πορτοκαλιού ημερησίως για οκτώ εβδομάδες.

Η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

“Ο πληθυσμός γερνάει με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα μπορούσε να τριπλασιαστεί έως το 2100. Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούναπλοί, οικονομικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών σε προχωρημένη ηλικία,” είπε ο συγγραφέας της μελέτης Daniel Lamport από το Πανεπιστήμιο του Reading.

Η μελέτη παρατηρούσε μια ομάδα 37 υγιών ενηλίκων (μέσος όρος ηλικίας 67 χρόνια) να καταναλώνουν 500 ml χυμού πορτοκαλιού ημερησίως για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων. Στην αρχή και στο τέλος των οκτώ εβδομάδων μετρήθηκε η μνήμη τους, ο χρόνος αντίδρασης και η λεκτική ευχέρεια. Αυτά στη συνέχεια συνδυάζονται σε ένα συνολικό σκορ, γνωστό ως «παγκόσμια γνωστική λειτουργία». Οι ενήλικες έδειξαν 8% συνολική βελτίωση της συνολικής νοητικής λειτουργίας μετά την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού σε σύγκριση με ένα ποτό ελέγχου που δόθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια σημαντική πηγή φλαβονοειδών – ιδιαίτερα πλούσιος σε μια υποκατηγορία των φλαβονοειδών, γνωστή ως φλαβανόνες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη μέσω της ενεργοποίησης των οδών σηματοδότησης στον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Η μελέτη αυτή θεωρείται ότι είναι μια από τις πρώτες που δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση φλαβανονών από χυμό πορτοκαλιού θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων. “Μικρές, εύκολες διαχειρίσιμες αλλαγές στην καθημερινή διατροφή, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών πλούσια σε φλαβονοειδή, έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου”, δήλωσε ο Lamport. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, η οποία ενισχύει τα αυξανόμενα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της μείωσης της γνωστικής λειτουργίας στα γηρατειά, “κατέληξε. Προηγούμενη έρευναέχει δείξει ότι και άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, όπως τα βατόμουρα είναι ευεργετικά για τη γνωστική λειτουργία.

Ενώ οι ερευνητές δεν συνιστούν οι άνθρωποι να πίνουν 500 ml χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα, πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα συστατικά του χυμού πορτοκαλιού θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τον εγκέφαλο ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. 

Με την συνεργασία της Τίνας Καραίσκου – Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- Μέλος της Ομάδας www.logodiatrofis.gr  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νηστεία: Μια απλή και θρεπτική συνταγή με φακές χωρίς ελαιόλαδο

Εύκολα πιάτα για υγιεινή διατροφή όλη την εβδομάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας.