Διατροφή

Vegan στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Vegan στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια
Τα κάστανα, το βασικό συστατικό αυτού του στιφάδου, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών, ενώ τα μανιτάρια προσθέτουν μια γεύση umami.

Καθώς μπαίνουν τα χειμωνιάτικα κρύα, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από ένα ζεστό, χορταστικό στιφάδο. Αυτή τη σεζόν, ας εξερευνήσουμε μια απολαυστική συνταγή που συνδυάζει τις γήινες γεύσεις κάστανων και μανιταριών, δημιουργώντας ένα πιάτο που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και φέρνει μια νότα χειμωνιάτικης ευτυχίας στο τραπέζι σας.

Συστατικά:

  • 400 γρ κάστανα καθαρισμένα
  • 300 γραμμάρια ανάμεικτα μανιτάρια (όπως shiitake και portobello), κομμένα σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 150 ml κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)

 

Παρασκευή:

  • Προετοιμάζουμε τα κάστανα: Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα κάστανα, κάντε μια μικρή τομή σε κάθε κάστανο και βράστε τα για περίπου 15 λεπτά. Μόλις κρυώσει, ξεφλουδίστε το κέλυφος και το εσωτερικό δέρμα.
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σοτάροντας μέχρι να γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα καρότα και το σέλινο, βράζοντας μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  • Προσθέτουμε μανιτάρια και κάστανα: Εισάγετε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να απελευθερώσουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέστε τα έτοιμα κάστανα στο μείγμα.
  • Βράζουμε: Ρίξτε το κόκκινο κρασί (αν το χρησιμοποιήσετε), αφήνοντάς το να σιγοβράσει και σβήνουμε την κατσαρόλα. Προσθέστε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης και το ξερό θυμάρι. Αφήνουμε το στιφάδο να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπασμένο, για περίπου 30 λεπτά. Το στιφάδο πρέπει να πήξει ελαφρώς.
  • Καρυκεύστε: Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης. Αλατοπιπερώνουμε το στιφάδο και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση.
  • Σερβίρετε: Σερβίρετε το στιφάδο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται υπέροχα με ψωμί κρούστας ή με πουρέ πατάτας.

Διατροφικά Οφέλη:

Τα κάστανα, το βασικό συστατικό αυτού του vegan στιφάδου, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών. Τα μανιτάρια προσθέτουν μια γεύση umami και είναι επίσης γνωστά για τη θρεπτική τους αξία, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.