ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα «διώχνουν» το εγκεφαλικό

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα «διώχνουν» το εγκεφαλικό

Το κρέας των πουλερικών, όπως διαπίστωσε μία αμερικανική επιστημονική έρευνα, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Όσοι λοιπόν έτρωγαν κατά μέσο το περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό είχαν κατά 13% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές  με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ,  εξέτασαν στοιχεία από  δεκάδες χιλιάδες άτομα και των δύο φύλων, άνω των 20 ετών. Τα άτομα της έρευνας ταξινομήθηκαν ανάλογα σε κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή τους (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά και άλλα είδη πρωτεϊνών).

Οι άνδρες λοιπόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που έτρωγαν  το περισσότερο κόκκινο κρέας, δηλαδή πάνω από δύο μερίδες την ημέρα, είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο, δηλαδή το ένα τρίτο της μερίδας σε ημερήσια βάση.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, είχαν αυξημένο κατά 19% κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσες έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας. Αν τη  μερίδα κόκκινου κρέατος έπαιρνε καθημερινά μια μερίδα κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή άλλου πουλερικού, τότε ο κίνδυνος εγκεφαλικού εμφάνιζε μείωση κατά 27%. Στην περίπτωση που αντικαθίστατο από ψάρι ή γαλακτοκομικά, τότε ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 17% και 10% αντίστοιχα.

Κατά συνέπεια το λευκό κρέας των πουλερικών είναι αυτό που μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μία προγενέστερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρέας ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να κάνετε τα αυγά που περίσσεψαν από το Πάσχα;

Μπορούν τα παντζάρια να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της σοβαρής κατάθλιψης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πράσινο τσάι: Ένα υγιεινό υποκατάστατο των ενεργειακών ποτών

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι προσφέρει μια υγιεινή εναλλακτική λύση απέναντι στα ενεργειακά ποτά, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, χαμηλή σε θερμίδες και παρέχει μια ήπια και διαρκή αύξηση ενέργειας χάρη στην L-θεανίνη.

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.