ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα οφέλη του σησαμελαίου στην Υγεία

Τα οφέλη του σησαμελαίου στην Υγεία

Το σησαμέλαιο έχει ιδιαίτερα ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό και την καλή Υγεία οι οποίες οφείλονται στην περιεκτικότητα αυτού σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά.

Από την αρχαιότητα ο σπόρος του σησαμιού θεωρούνταν πολύτιμος. Ακόμη και στο παραμύθι το σησάμι εμφανίζεται ως η λέξη κλειδί για την είσοδο στο θησαυρό.

Το σησαμέλαιο αποτελεί φυτικό έλαιο υψηλής διατροφικής αξίας. Παράγεται από την εκχύλιση ακατέργαστων σπόρων σουσαμιού. Εμφανίζει μεγάλη αντοχή στη θερμότητα και τα θρεπτικά του συστατικά παραμένουν αναλλοίωτα σε υψηλές θερμοκρασίες έως και 177 °C.

  • Θρεπτικό συστατικό 13,6 g (μια κουταλιά της σούπας) 100 g
  • Ενέργεια 120 kcal 882 kcal
  • Βιταμίνη Ε 0,19 mg 1,39 mg
  • Συνολικά λιπαρά 13,001 g 95,6 g
  • Κορεσμένα 1,931 g 14,20 g
  • Μονοακόρεστα 5,399 g 39,70 g
  • Πολυακόρεστα 5,671 g 41,70 g
  • Βιταμίνη Κ 13.6 mg

Βασικό θρεπτικό συστατικό στο σησαμέλαιο αποτελούν και τα λιπαρά οξέα τα οποία είναι πούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα. Έχει περισσότερα μονοακόρεστα απ’ ότι έχουν άλλα φυτικά έλαια, ενώ σε σύγκριση με το ελαιόλαδο έχει χαμηλότερα ποσοστά μονοακόρεστων.

Σησαμέλαιο και Καρδιαγγειακά νοσήματα

Εκχυλίσματα σησαμιού υπό μορφή ελαίου ήταν γνωστά και χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους χρόνους, προκειμένου να παραχθούν βότανα για την καταπολέμηση της υπέρτασηςκαθώς επίσης και για την παραγωγή φαρμάκων. Στις μέρες μας, πληθώρα επιστημονικών ερευνών επιβεβαιώνουν τη θεραπευτική δράση του σησαμελαίου.
Το σησαμέλαιο περιέχει ένα ισχυρό σύστημα αντιοξειδωτικών αποτελούμενο κυρίως απόπολυφαινόλες λιγνάνες ( κυριότερες η σησαμίνη και η σεσαμινόλη) και από βιταμίνη Ε. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των ουσιών αυτών εμποδίζει την οξείδωση των λιπαρών οξέων καθώς και της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό.

Η κατανάλωση σησαμελαίου σχετίζεται με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών(ιδιαίτερα της LDL) του αίματος στην οξείδωση. Καθώς η οξείδωση της LDL αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η προστασία που παρέχει το σησαμέλαιο βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Επιπλέον, εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση σησαμελαίου συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό.

Άλλες ενδιαφέρουσες μελέτες αποδεικνύουν ότι η χορήγηση συστατικών σησαμελαίου μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση βελτιώνοντας παράλληλα τη δομή των τοιχωμάτων των νεφρικών αρτηριών, όπου υπάρχει μηχανισμός ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Η δράση αυτή του σησαμελαίου, επομένως, μπορεί να αποβεί ευεργετική τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης της υπέρτασης.

Η παρουσία αρτηριακής πίεσης, η αύξηση της χοληστερόλης και η οξείδωση των λιποπρωτεϊνών του οργανισμού αποτελούν βασικές αιτίες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Επομένως, είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση της διατροφής του ανθρώπου με συστατικά όπως αυτά που υπάρχουν στο σησαμέλαιο.

Οφέλη σησαμελαίου στο Δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς αναστέλλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών οι οποίες ευθύνονται για τη γήρανση. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε ενισχύοντας έτσι την διατήρηση ενός νεανικού δέρματος βοηθώντας στη σύσφιξη των πόρων του δέρματος.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε ω-6 λιπαρά οξέα τα οποία προσφέρουν υψηλή ενυδάτωση στο δέρμα. Επιπλέον, το σησαμέλαιο βοηθά στην μείωση των λοιμώξεων του δέρματος καθώς χαρακτηρίζεται από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον μελέτες δείχνουν ότι το σησαμέλαιο βοηθάει στην προστασία από UV ακτινοβολία καθώς τα αντιοξειδωτικά συστατικά του παρουσιάζουν φωτοπροστατευτική δράση και προστατεύουν από τις διαταραχές της φυσικής κατάστασης του δέρματος.

Με την συνεργασία της Αννά Βασέλη – Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας.Μέλος της Ομάδας www.logodiatrofis.gr   

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρίτσα: Η κατεξοχήν συνταγή για να σπάσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής

Brandy Alexander: Το ιδανικό κοκτέιλ μετά το εορταστικό γεύμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.