ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συχνά λάθη στο μαγείρεμα της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας

Συχνά λάθη στο μαγείρεμα της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας

Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο συχνά κουβαλούν παθογόνα βακτήρια –κυρίως σαλμονέλα και καµπυλοβακτηρίδιο– τα οποία ευθύνονται για αρκετά κρούσματα δηλητηρίασης, προκαλώντας συμπτώματα όπως η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός και οι πόνοι στην κοιλιά. Δείτε 3 συχνά λάθη κατά την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την κατανάλωση της γαλοπούλας που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

1. Πλένετε τη γαλοπούλα

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπλένουν με άφθονο νερό τη γαλοπούλα το μαγείρεμα, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν απομακρύνουν τα βακτήρια. Εάν ακολουθείτε κι εσείς την τακτική αυτή, πρέπει να γνωρίζετε ότι το μόνο που καταφέρνετε με το πλύσιμο είναι να εξαπλωθούν με τα σταγονίδια του νερού τα μικρόβια σε άλλες τροφές που βρίσκονται τριγύρω και στις επιφάνειες της κουζίνας. Τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση εξουδετερώνονται με το μαγείρεμα στη σωστή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα.

2. Ψήνετε τη γαλοπούλα χωρίς να κρατάτε ώρα

 Για να σιγουρευτείτε ότι το πουλερικό έχει μαγειρευτεί καλά εσωτερικά χρειάζεστε ειδικό θερμόμετρο κουζίνας. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, η γαλοπούλα πρέπει να φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου περίπου για να θεωρηθεί ασφαλής προς κατανάλωση. Χρησιμοποιήστε το θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία στο μπούτι, στις φτερούγες αλλά και στο πιο παχύ μέρος του στήθους.

3. Βάζετε γέμιση

Η παράδοση είναι να γεμίζουμε τη γαλοπούλα με ρύζι, κουκουνάρι, κάστανα, σταφίδες, πορτοκάλι και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Τόσο η γέμιση όσο και η γαλοπούλα πρέπει να μαγειρευτούν σε θερμοκρασία περίπου 75 βαθμών Κελσίου, όμως η γέμιση μαγειρεύεται με πιο αργό ρυθμό, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι η γέμιση να φτάσει τη σωστή θερμοκρασία η γαλοπούλα θα έχει ήδη στεγνώσει. Ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε σωστό και ασφαλές μαγείρεμα είναι να ετοιμάσετε τη γέμιση χωριστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νόστιμο σπιτικό φαλάφελ για μια γεύση από τη Μέση Ανατολή

Μια διατροφική δύναμη γεμάτη οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο φαγητό για να φτιάξετε σήμερα Τετάρτη;

Φαγητό Τετάρτη: Η απόφαση για το «καλύτερο» φαγητό που θα φτιάξετε την Τετάρτη μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως οι προσωπικές προτιμήσεις, οι διατροφικοί περιορισμοί και οι χρονικοί περιορισμοί.

Ένας φυσικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της αναιμίας

Αποξηραμένα σύκα: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή για άτομα που πάσχουν από αναιμία. Είναι μια φυσική πηγή σιδήρου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αναιμίας και στη διατήρηση της συνολικής υγείας σας.

Μπορεί ένα μήλο το πρωί να είναι το μυστικό για την ανακούφιση από τις ημικρανίες;

Μήλα: Μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας, αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται ως θεραπεία για τις ημικρανίες. Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε αυτή τη θεραπεία, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής για εσάς.