Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σαλάτα πρήξιμο: Γιατί νιώθετε πρήξιμο μετά την κατανάλωση σαλάτας;

Σαλάτα πρήξιμο: Γιατί νιώθετε πρήξιμο μετά την κατανάλωση σαλάτας;

Σαλάτα πρήξιμο: Οι σαλάτες αποτελούν μια πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που αγαπούν το έντερο


Οι σαλάτες είναι υπέροχες για την υγεία μας. Αποτελούν μια πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που αγαπούν το έντερο. Ωστόσο, αυτό το ευχάριστο συναίσθημα μετά την κατανάλωση σαλάτας δεν είναι πάντα το ίδιο για όλους. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης ωμής σαλάτας και το φούσκωμα μπορεί να είναι μια κοινή ανησυχία. Κατά καιρούς, η κατανάλωση ωμής τροφής μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα. Αν είστε εσείς, μάθετε πώς να αποφύγετε το φούσκωμα της σαλάτας.

Γιατί συμβαίνει φούσκωμα μετά την κατανάλωση σαλάτας;

Το αίσθημα φουσκώματος μετά την κατανάλωση σαλάτας ή λαχανικών από μόνα τους μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, εξηγούν οι διατροφολόγοι.

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα τα σταυρανθή όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι και αέρια εάν τα τρώτε σε μεγάλες ποσότητες ή εάν το σώμα σας δεν τα έχει συνηθίσει, λέει ο ειδικός.

2. Ωμά λαχανικά

Σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα λαχανικά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αφομοιώσουν τα ωμά λαχανικά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αέρια.

3. Κατάποση αέρα

Το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από την κατάποση αέρα, το οποίο μπορεί να συμβεί ενώ τρώτε γρήγορα ή χωρίς να μασάτε πλήρως την τροφή.

4. Τροφικές δυσανεξίες

Μερικά άτομα έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία σε ορισμένα λαχανικά ή ουσίες που χρησιμοποιούνται τακτικά.

Πώς να αποφύγετε τα αέρια ή το φούσκωμα μετά την κατανάλωση σαλάτας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε το φούσκωμα της σαλάτας και εδώ είναι μερικοί από αυτούς:

1. Ανεβάστε το επίπεδο της πρόσληψης νερού

Το σώμα μας είναι γεμάτο με πεπτικούς χυμούς και η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στη διατήρηση των βέλτιστων ποσοτήτων τους στο σώμα. Επίσης, οποιαδήποτε μορφή διαλυτής ίνας (κυρίως που βρίσκεται σε δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ορισμένα φρούτα και λαχανικά) προσελκύει νερό. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, τα πράγματα δεν θα ρέουν στο σώμα σας και θα καταλήξετε με προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια ή πόνο.

Προσοχή: Αυτό δεν σημαίνει ότι αρχίζετε να πίνετε πολύ νερό ενώ τρώτε τα γεύματά σας. Όταν πίνετε νερό με το φαγητό, μειώνετε την επίδραση των πεπτικών σας υγρών στο σώμα, που σημαίνει ότι χάνουν την πεπτική τους δύναμη. Αντίθετα, μπορείτε να καταναλώνετε ελάχιστα υγρά με τα γεύματά σας και να πίνετε ελεύθερα έχοντας λίγο χρόνο μετά τα γεύματά σας.

2. Φροντίστε να μασάτε πολύ το φαγητό σας

Συχνά, βιαζόμαστε να καταβροχθίσουμε το πρωινό ή το μεσημεριανό μας εν κινήσει. Αφιερώστε όλο το χρόνο σας για να μασάτε σωστά την τροφή σας μέχρι να φτάσει σε μια σχεδόν υγρή σύσταση. Η πέψη ξεκινά από το στόμα σας. Έτσι, εάν δεν αρχίσετε να διασπάτε την τροφή σας στο στόμα, θα γίνει πιο δύσκολο να χωνέψει όταν φτάσει στο έντερό σας.

3. Αλλάξτε τον τρόπο που τρώτε

Αλλάξτε αυτά τα εν κινήσει γεύματα με εκείνα όπου κάθεστε άνετα και αισθάνεστε πιο ήρεμοι. Το άγχος εμποδίζει τις πεπτικές διαδικασίες. Έτσι, εάν τρώτε όταν το σώμα σας δεν είναι προετοιμασμένο για φαγητό, θα οδηγήσει σε κακή πέψη και δυσφορία.

4. Τροφοδοτήστε το σώμα σας με καλά βακτήρια

Όλοι γνωρίζουμε ότι το έντερο μας έχει πολλά υγιή βακτήρια και συμβάλλουν πολύ στη διαδικασία διάσπασης των φυτικών ινών. Η κομπούτσα, το τυρόπηγμα ή το kimchi είναι μερικά καλής ποιότητας προβιοτικά, που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικές πηγές καλών βακτηρίων. Το να τα έχετε στην καθημερινή σας ζωή θα επιταχύνει τη διαδικασία πέψης για εσάς, βοηθώντας να περιορίσετε θέματα όπως το φούσκωμα μετά την κατανάλωση σαλατών.

5. Πηγαίνετε για μια μικρή βόλτα

Αφού φάτε τη σαλάτα σας, μπορείτε να πάτε για μια σύντομη βόλτα ή να επιδοθείτε σε κάποιο ήπιο τέντωμα. Κάνοντας οποιαδήποτε μορφή ήπιας προπόνησης μετά την κατανάλωση σαλάτας μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών του εντέρου και θα βοηθήσει στην απελευθέρωση τυχόν παγιδευμένων αερίων.

6. Μαγειρέψτε μερικά από τα λαχανικά στη σαλάτα σας

Όταν εφαρμόζετε θερμοκρασία ή θερμότητα σε μερικά από τα λαχανικά της σαλάτας σας, βοηθάτε στη διάσπασή τους, καθιστώντας τα πιο εύκολα στην πέψη στο πεπτικό σας σύστημα.

7. Κάντε μασάζ στην κοιλιά σας

Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στην κοιλιά σας εάν οι διατροφικές προσαρμογές δεν ανακουφίζουν από το φούσκωμα σας. Κάνοντας αυτό, μπορείτε να διευκολύνετε τη διέλευση της τροφής μέσω των εντέρων σας και να μειώσετε τον πόνο, λένε οι διατροφολόγοι.

Εξηγώντας τον τρόπο να το κάνετε, λένε να «Ξεκινήστε από τη δεξιά πλευρά κοντά στη λεκάνη σας, τρίβοντας με κυκλικές κινήσεις προς τα πάνω μέχρι να φτάσετε στα πλευρά σας. Προχωρήστε κατευθείαν στην πάνω αριστερή πλευρά σας και μετά κατεβείτε στο αριστερό ισχίο. Στη συνέχεια, μετακινηθείτε προς την κατεύθυνση του αφαλού σας μία φορά. Στη συνέχεια, συνεχίστε να το κάνετε δεξιόστροφα για το πολύ δέκα λεπτά. Η περιστροφή αριστερόστροφα μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημά σας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο ευκολοσυνδυάσιμα συνοδευτικά για κοτόπουλο;

Πότε η σαλάτα μας δεν είναι υγιεινή;

Τί είναι τα συνοδευτικά πιάτα και πώς μας ωφελούν

Σαλάτα με αλμύρα, κολοκύθι, ανθότυρο και δυόσμο

Αν υποφέρετε από καούρες, δοκιμάστε το αγγούρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ευεργετική κανέλα – Πώς ωφελεί την υγεία μας 

Η κανέλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (της «κακής» χοληστερόλης) και των τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (της «καλής» χοληστερόλης).

Συνταγή για γαλλική κρεμμυδόσουπα 

Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι ένα κλασικό πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του καραμελωμένου κρεμμυδιού με τη ζεστασιά ενός αρωματικού ζωμού. Ιδανική για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αυτή η σούπα είναι εύκολη στην παρασκευή της και γεμάτη γεύση.

Μια εξαιρετική επιλογή χωρίς πολλή ζάχαρη

Κέικ χουρμά: Αυτό το κέικ χουρμάς είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα φυσικά γλυκά χωρίς πολλή ζάχαρη. Είναι πολύ εύκολο να παρασκευαστεί και είναι γεμάτο με γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Φυσική θεραπεία για τον παιδικό βήχα

Γάλα με μέλι: Εκτός από την άνεση που παρέχει, προάγει τη γενική υγεία των παιδιών και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Όταν συγκρίνουμε το ελαιόλαδο με το λάδι καρύδας, και τα δύο έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ενδείξεις για χρήση. Ας εξετάσουμε τις βασικές διαφορές τους

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την καρδιοαγγειακή υγεία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Πώς βοηθά την υγεία το μαρούλι

Από θρεπτική άποψη, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει βιταμίνη A, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα 

Γλυκό ψωμί: Η μπάπκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από την Πολωνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Close Icon