Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σαλάτα πρήξιμο: Γιατί νιώθετε πρήξιμο μετά την κατανάλωση σαλάτας;

Σαλάτα πρήξιμο: Γιατί νιώθετε πρήξιμο μετά την κατανάλωση σαλάτας;

Σαλάτα πρήξιμο: Οι σαλάτες αποτελούν μια πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που αγαπούν το έντερο

Οι σαλάτες είναι υπέροχες για την υγεία μας. Αποτελούν μια πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που αγαπούν το έντερο. Ωστόσο, αυτό το ευχάριστο συναίσθημα μετά την κατανάλωση σαλάτας δεν είναι πάντα το ίδιο για όλους. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης ωμής σαλάτας και το φούσκωμα μπορεί να είναι μια κοινή ανησυχία. Κατά καιρούς, η κατανάλωση ωμής τροφής μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα. Αν είστε εσείς, μάθετε πώς να αποφύγετε το φούσκωμα της σαλάτας.

Γιατί συμβαίνει φούσκωμα μετά την κατανάλωση σαλάτας;

Το αίσθημα φουσκώματος μετά την κατανάλωση σαλάτας ή λαχανικών από μόνα τους μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, εξηγούν οι διατροφολόγοι.

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα τα σταυρανθή όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι και αέρια εάν τα τρώτε σε μεγάλες ποσότητες ή εάν το σώμα σας δεν τα έχει συνηθίσει, λέει ο ειδικός.

2. Ωμά λαχανικά

Σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα λαχανικά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αφομοιώσουν τα ωμά λαχανικά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αέρια.

3. Κατάποση αέρα

Το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από την κατάποση αέρα, το οποίο μπορεί να συμβεί ενώ τρώτε γρήγορα ή χωρίς να μασάτε πλήρως την τροφή.

4. Τροφικές δυσανεξίες

Μερικά άτομα έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία σε ορισμένα λαχανικά ή ουσίες που χρησιμοποιούνται τακτικά.

Πώς να αποφύγετε τα αέρια ή το φούσκωμα μετά την κατανάλωση σαλάτας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε το φούσκωμα της σαλάτας και εδώ είναι μερικοί από αυτούς:

1. Ανεβάστε το επίπεδο της πρόσληψης νερού

Το σώμα μας είναι γεμάτο με πεπτικούς χυμούς και η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στη διατήρηση των βέλτιστων ποσοτήτων τους στο σώμα. Επίσης, οποιαδήποτε μορφή διαλυτής ίνας (κυρίως που βρίσκεται σε δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ορισμένα φρούτα και λαχανικά) προσελκύει νερό. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, τα πράγματα δεν θα ρέουν στο σώμα σας και θα καταλήξετε με προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια ή πόνο.

Προσοχή: Αυτό δεν σημαίνει ότι αρχίζετε να πίνετε πολύ νερό ενώ τρώτε τα γεύματά σας. Όταν πίνετε νερό με το φαγητό, μειώνετε την επίδραση των πεπτικών σας υγρών στο σώμα, που σημαίνει ότι χάνουν την πεπτική τους δύναμη. Αντίθετα, μπορείτε να καταναλώνετε ελάχιστα υγρά με τα γεύματά σας και να πίνετε ελεύθερα έχοντας λίγο χρόνο μετά τα γεύματά σας.

2. Φροντίστε να μασάτε πολύ το φαγητό σας

Συχνά, βιαζόμαστε να καταβροχθίσουμε το πρωινό ή το μεσημεριανό μας εν κινήσει. Αφιερώστε όλο το χρόνο σας για να μασάτε σωστά την τροφή σας μέχρι να φτάσει σε μια σχεδόν υγρή σύσταση. Η πέψη ξεκινά από το στόμα σας. Έτσι, εάν δεν αρχίσετε να διασπάτε την τροφή σας στο στόμα, θα γίνει πιο δύσκολο να χωνέψει όταν φτάσει στο έντερό σας.

3. Αλλάξτε τον τρόπο που τρώτε

Αλλάξτε αυτά τα εν κινήσει γεύματα με εκείνα όπου κάθεστε άνετα και αισθάνεστε πιο ήρεμοι. Το άγχος εμποδίζει τις πεπτικές διαδικασίες. Έτσι, εάν τρώτε όταν το σώμα σας δεν είναι προετοιμασμένο για φαγητό, θα οδηγήσει σε κακή πέψη και δυσφορία.

4. Τροφοδοτήστε το σώμα σας με καλά βακτήρια

Όλοι γνωρίζουμε ότι το έντερο μας έχει πολλά υγιή βακτήρια και συμβάλλουν πολύ στη διαδικασία διάσπασης των φυτικών ινών. Η κομπούτσα, το τυρόπηγμα ή το kimchi είναι μερικά καλής ποιότητας προβιοτικά, που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικές πηγές καλών βακτηρίων. Το να τα έχετε στην καθημερινή σας ζωή θα επιταχύνει τη διαδικασία πέψης για εσάς, βοηθώντας να περιορίσετε θέματα όπως το φούσκωμα μετά την κατανάλωση σαλατών.

5. Πηγαίνετε για μια μικρή βόλτα

Αφού φάτε τη σαλάτα σας, μπορείτε να πάτε για μια σύντομη βόλτα ή να επιδοθείτε σε κάποιο ήπιο τέντωμα. Κάνοντας οποιαδήποτε μορφή ήπιας προπόνησης μετά την κατανάλωση σαλάτας μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών του εντέρου και θα βοηθήσει στην απελευθέρωση τυχόν παγιδευμένων αερίων.

6. Μαγειρέψτε μερικά από τα λαχανικά στη σαλάτα σας

Όταν εφαρμόζετε θερμοκρασία ή θερμότητα σε μερικά από τα λαχανικά της σαλάτας σας, βοηθάτε στη διάσπασή τους, καθιστώντας τα πιο εύκολα στην πέψη στο πεπτικό σας σύστημα.

7. Κάντε μασάζ στην κοιλιά σας

Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στην κοιλιά σας εάν οι διατροφικές προσαρμογές δεν ανακουφίζουν από το φούσκωμα σας. Κάνοντας αυτό, μπορείτε να διευκολύνετε τη διέλευση της τροφής μέσω των εντέρων σας και να μειώσετε τον πόνο, λένε οι διατροφολόγοι.

Εξηγώντας τον τρόπο να το κάνετε, λένε να «Ξεκινήστε από τη δεξιά πλευρά κοντά στη λεκάνη σας, τρίβοντας με κυκλικές κινήσεις προς τα πάνω μέχρι να φτάσετε στα πλευρά σας. Προχωρήστε κατευθείαν στην πάνω αριστερή πλευρά σας και μετά κατεβείτε στο αριστερό ισχίο. Στη συνέχεια, μετακινηθείτε προς την κατεύθυνση του αφαλού σας μία φορά. Στη συνέχεια, συνεχίστε να το κάνετε δεξιόστροφα για το πολύ δέκα λεπτά. Η περιστροφή αριστερόστροφα μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημά σας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο ευκολοσυνδυάσιμα συνοδευτικά για κοτόπουλο;

Πότε η σαλάτα μας δεν είναι υγιεινή;

Τί είναι τα συνοδευτικά πιάτα και πώς μας ωφελούν

Σαλάτα με αλμύρα, κολοκύθι, ανθότυρο και δυόσμο

Αν υποφέρετε από καούρες, δοκιμάστε το αγγούρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φτιάχνοντας πεντανόστιμο ριζότο με αγκινάρα και μανιτάρια

Ριζότο συνταγή: Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε σαρδέλες;

Σαρδέλες μαγειρική: Το μαγείρεμα σαρδέλας είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να απολαύσετε αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ψάρι, γνωστό για τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνη D και πρωτεΐνη.

Είναι καλό για την υγεία να καταναλώνουμε σπόρους από καρπούζι;

Σπόροι καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού είναι γεμάτοι οφέλη για την υγεία καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C.

Είναι πραγματικά υγιεινή η βίγκαν διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Vegan σκύλοι: Το πιο σημαντικό πράγμα για την υγεία του σκύλου είναι η δίαιτα να διαμορφώνεται σωστά, ώστε να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τεκμηριωμένες οδηγίες.

Γεμιστές μελιτζάνες: Μια γευστική μεσογειακή απόλαυση

Γεμιστές μελιτζάνες: Οι γεμιστές μελιτζάνες είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός γεύσεων και υφών, προσφέροντας ένα υγιεινό και πλούσιο γεύμα που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας.

Αυγά: Σύμμαχος για την υγεία του θυρεοειδούς

Αυγά: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ιώδιο, σελήνιο, πρωτεΐνες και χολίνη, τα αυγά μπορούν να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στη γενική υγεία σας.

Close Icon