ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψάρια: Το Α και το…Ωμέγα στη διατροφή μας

Ψάρια: Το Α και το…Ωμέγα στη διατροφή μας

Η κατανάλωση ψαριού με πλούσια ωμέγα-3 λιπαρά, είναι πλέον γνωστό πως είναι απαραίτητη για τουλάχιστον μια με δύο φορές την εβδομάδα, τόσο για τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Δεν υπάρχει “κακό” και “καλό” ψάρι και όλα τα είδη προσφέρουν τα ευεργετικά τους συστατικά στον οργανισμό μας. Εκτός ίσως απο το τηγανητό και το παναρισμένο ψάρι, που είναι υψηλότερο σε λιπαρά και απαιτεί προσοχή ως προς τις θερμίδες αλλά και την ποιότητα του λαδιού, το ψητό ή βραστό ψάρι.

Υπάρχουν πολλά οφέλη στον οργανισμό απο την κατανάλωση θαλασσινών στην διατροφή μας και οι ειδικοί αναδεικνύουν διαρκώς τους λόγους.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τους πιο σημαντικούς:

Θρεπτικά συστατικά

Ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των ψαριών που παρέχουν στον οργανισμό μας για να λειτουργεί ομαλά. Τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι επίσης άριστες πηγές πολλών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και D.

Καρδιά

Τα θαλασσινά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μπορούν να προστατέψουν την καρδιά και να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Οι πληθυσμοί που τρέφονται με ψάρια στην Αρκτική είναι επίσης γνωστό πως έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιακών παθήσεων.

Όραση

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τακτικά μπορεί να βοηθήσει τα μάτια να παραμείνουν υγιή. Σύμφωνα με έρευνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της όρασης. Περιέχουν επίσης ρετινόλη, μια μορφή της βιταμίνης Α που ενισχύει την νυχτερινή όραση..

Έντερο

Μια διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι σοβαρών φλεγμονών του εντέρου. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε μερικούς πάσχοντες.

Πνεύμονες

Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψάρια και τα οστρακοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων. Οχι μόνο μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά, αλλά έχουν δείξει ότι μπορούν να συμβάλλουν και στην πρόληψή του. Η κατανάλωση πολλών ψαριών κρατά τους πνεύμονες δυνατούς και πιο υγιείς, όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, συγκριτικά με τα άτομα που δεν καταναλώνουν πολλά θαλασσινά.

Κατά της κατάθλιψης

Τα θαλασσινά μπορούν επίσης να παίξουν μεγάλο ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης. Σχετική έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ χαμηλών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Τα θαλασσινά μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην αποφυγή της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, καθώς και την κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρίτσα: Η κατεξοχήν συνταγή για να σπάσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής

Brandy Alexander: Το ιδανικό κοκτέιλ μετά το εορταστικό γεύμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.