ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιο κρέας και τι κομμάτι του είναι καλύτερο για την υγεία

Ποιο κρέας και τι κομμάτι του είναι καλύτερο για την υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τις 2-3 φορές τον μήνα, αν και στην Ελλάδα καταναλώνουμε περισσότερα από πέντε γεύματα εβδομαδιαίως που περιέχουν ή αποτελούνται κατά βάση από κρέας, άρα αρκετές φορές τρώμε κόκκινο κρέας.

Επειδή το κρέας είναι η Νο1 επιλογή και λύση για το τραπέζι μας, καλό θα είναι να επιλέγουμε τουλάχιστον είδη κρέατος που ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις και μπορούν να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας.

Το μοσχάρι για παράδειγμα, είναι ο σημαντικότερος χορηγός σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παιδίατροι συστήνουν την κατανάλωση του από τη βρεφική ηλικία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σιδήρου και βιταμίνης Β12. Για τους ενήλικες, όμως, δεν παύει να αποτελεί και μία σημαντική πηγή λίπους και μάλιστα κρυμμένου. Για χαμηλότερη θερμιδική αξία και περιεκτικότητα σε λιπαρά προτιμήστε το στρογγυλό. Είναι το μέρος πάνω από τα πίσω πόδια του μοσχαριού που δίνει την κίνηση στο βάδισμα του. Έτσι δεν του επιτρέπεται να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες λίπους.

Σε ό,τι αφορά το χοιρινό, έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά, αλλά διαφέρει η περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, η οποία είναι χαμηλότερη. Επιλέξτε το φιλέτο ή ψαρονέφρι, το οποίο είναι σχεδόν άπαχο εάν αφαιρεθεί το ορατό λίπος. Σε τέτοια περίπτωση περιέχει λιγότερο λίπος ακόμα και από το στήθος κοτόπουλου.

Υπάρχουν και τα λευκά κρέατα, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Αποτελούν το ιδανικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος, χωρίς όμως το δέρμα τους και άρα και τα λιπαρά τους. Μπορεί να προσφέρει ανάλογες ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για όλες τις αναβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η ανάπτυξη και η σύνθεση μυϊκού και οστίτη ιστού. Προτιμήστε, φυσικά, το στήθος των πουλερικών. Μπορεί να περιέχει σημαντικά μικρότερες ποσότητες λίπους αλλά και σιδήρου, δεν παύει όμως, να προσφέρει τα μέγιστα στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε σελήνιο και βιταμίνη Β6, θρεπτικά συστατικά με αποδεδειγμένη αντιγηραντική, αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Το αρνί, παραδοσιακό κρέας-γλύκισμα, είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος. Για αυτό καλό είναι να προτιμάτε τα μπούτια, αφού αφαιρέσετε ό,τι ορατό λίπος έχει. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ θα λάβετε σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου, ενός αντιοξειδωτικού στοιχείου με παράλληλη δράση στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι