ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Oλιγοθερμιδικά γλυκαντικά: συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Oλιγοθερμιδικά γλυκαντικά: συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και επομένως μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Το ενθαρρυντικό αυτό επιστημονικό εύρημα διατυπώθηκε στο τελευταίο τεύχος του ιατρικού περιοδικού US Endocrinology με θέμα τον ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στον διαβήτη (The Role of Low-calorie Sweeteners in Diabetes, 2013, τόμος 9, τεύχος 1) και δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί τον συχνότερο τύπο διαβήτη στους ενήλικες.

Η έρευνα των τριών συγγραφέων του συγκεκριμένου επιστημονικού άρθρου, Καθηγητών Craig Johnston, Brian Stevens και John Foreyt, έδειξε ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτική λύση στα πρόσθετα σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη, μέλι, σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης) και επομένως να διευκολύνουν την απώλεια ή τη συντήρηση βάρους περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων, ενώ παράλληλα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Κι αυτό γιατί η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (σουκραλόζη, ακεσουλφάμη, ασπαρτάμη, στέβια, κ.ά.) δίνει στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 σημαντική ευελιξία στην εκπλήρωση των στόχων τους για την υγεία με βάση και τις προσωπικές διατροφικές προτιμήσεις τους.

Ένας από τους βασικούς προδιαθεσιακούς παράγοντες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους. Επομένως, η μείωση του βάρους συνίσταται τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση του διαβήτη. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να αποτελέσει στρατηγική για τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και να συμβάλει στην πρόληψη και τον έλεγχο της αύξησης του βάρους. Ωστόσο, οι συγγραφείς δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι τα τελικά αποτελέσματα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών θα εξαρτηθούν από την ένταξή τους σε έναν γενικότερα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους συγγραφείς, επειδή τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αποτελούν έναν «ασφαλή και εύκολο» τρόπο για να μειωθεί η κατανάλωση των υδατανθράκων και επομένως μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα τις γλυκαιμικές αντιδράσεις αλλά και να μειώσουν το βάρος τους. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι διάφοροι ρυθμιστικοί οργανισμοί εγνωσμένου κύρους (Academy of Nutrition and Dietetics, American Heart Association, American Diabetes Association) αλλά και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχουν εγκρίνει τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ως «ασφαλή για κατανάλωση από άτομα με διαβήτη».

Συνοψίζοντας τα κυριότερα ευρήματα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά:

  •  δεν προκαλούν γλυκαιμική αντίδραση
  • δεν αυξάνουν την όρεξη ή τη θερμιδική πρόσληψη
  • ·δεν προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους σε ενήλικες.

 

Κλείνοντας, οι συγγραφείς τονίζουν ότι υπάρχει σαφής ανάγκη για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (ΤΕΜ) για την περαιτέρω κατανόηση του ρόλου των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αρακάς: Πώς βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου;

Τι να κάνετε τα αυγά που περίσσεψαν από το Πάσχα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πράσινο τσάι: Ένα υγιεινό υποκατάστατο των ενεργειακών ποτών

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι προσφέρει μια υγιεινή εναλλακτική λύση απέναντι στα ενεργειακά ποτά, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, χαμηλή σε θερμίδες και παρέχει μια ήπια και διαρκή αύξηση ενέργειας χάρη στην L-θεανίνη.

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.