Διατροφή

Οι τροφές που ευνοούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι τροφές που ευνοούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Η καλή λειτουργία του εγκεφάλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τρόπο διατροφής μας κι αυτό έχει να κάνει με τους λεγόμενους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά σημάτων μεταξύ των κυττάρων ή των νευρώνων του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη είναι οι νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν τις εντολές του νευρικού μας συστήματος προς τον εγκέφαλο και εμπεριέχονται μέσα σε συγκεκριμένες τροφές που δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από το διαιτολόγιο μας.

Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να σκεφτόμαστε θετικά και να αισθανόμαστε ευφορία.. Δημιουργείται από ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, και το βρίσκουμε μεταξύ άλλων στο κοτόπουλο, στο  τυρί, στο γάλα, στους ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους, στις πατάτες και στο κακάο.

Υπάρχουν όμως και κάποια λαχανικά όπως είναι τα γογγύλια που έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν την ουσία 5-υδροξυτρυπτοφάνη που περιέχουν σε σεροτονίνη μέσω της βιταμίνης Β6, που περιέχεται στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια και στα αυγά.

Ο νευροδιαβιβαστής ακετυλοχολίνη έχει άμεση σχέση στις αντιδράσεις που εκδηλώνουμε απέναντι σε διάφορα ερεθίσματα. Υπάρχει στο γάλα, στα ψάρια, στον κρόκο του αυγού και στα όσπρια.

Η νορεπινεφρίνη σχετίζεται με τον έλεγχο των παρορμήσεων μας και βρίσκεται στα αμύγδαλα και στα φιστίκια, στο κοτόπουλο, στο γάλα, στο τυρί,  στο γιαούρτι και στη γαλοπούλα.

Τέλος ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη έχει να κάνει με τα αισθήματα απόλαυσης και βρίσκεται μέσα στο γάλα, στο τυρί, στο γιαούρτι, στο μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας αλλά και στη γαλοπούλα.

Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε τις παραπάνω τροφές με τη συχνότητα που προτείνεται μέσω της πυραμίδας μεσογειακής διατροφικής. Δεν πρέπει να αποκλείουμε καμία από αυτές, ούτε να περιορίζουμε το διαιτολόγιο μας σε συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες.

Σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που θα καταφέρουμε είναι προκαλέσουμε βλάβη στους νευροδιαβιβαστές μας και κατά συνέπεια στον εγκέφαλο μας, μη μπορώντας να συγκεντρωθούμε, να αισθανόμαστε μία απροσδιόριστη σύγχυση και να επηρεάζεται η ποιότητα της μνήμης μας.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρδιοπάθεια καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες νατρίου 

Το ρόδι είναι ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι καλύτερο να τρώτε πολλά μικρά γεύματα ή λιγότερα  και μεγαλύτερα;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ευδοκιμήσουν στη ρουτίνα και τη δομή της κατανάλωσης πολλών μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ άλλοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι λιγότερα μεγαλύτερα γεύματα ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής τους.

Τα Κεράσια είναι σύμμαχοι για γερά κόκαλα

Κόκκινα κεράσια: Ενσωματώνοντας κόκκινα κεράσια στη διατροφή σας, μπορείτε να συμβάλετε στην προώθηση της υγείας των οστών και στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.

10 οφέλη από την κατανάλωση χυμού λάχανου

Χυμός λάχανου: Ο χυμός λάχανου προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω του πλούσιου διατροφικού του προφίλ, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Φτιάχνοντας ένα kids friendly χορτοφαγικό γεύμα

Χορτοφαγικό γεύμα: Η δημιουργία ενός γεύματος λαχανικών φιλικό προς τα παιδιά μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός και ικανοποιητικός τρόπος για να μυήσετε τα παιδιά σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.