ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας είναι περισσότερο θρεπτικές

Οι ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας είναι περισσότερο θρεπτικές

Οι  ντομάτες που έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικό τρόπο,ενισχύουν ακόμη περισσότερο την διατροφική τους  αξία.

Σχετικές πληροφορίες μας δίνει η Γεωργία Καπώλη-Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc.Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Eπιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας .

Σε τετραετή έρευνα χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επικεφαλή τον καθηγητή C. Leifert βρέθηκε ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, και συγκεκριμένα οι ελληνικές βιολογικές ντομάτες, σε σχέση με τις αντίστοιχες συμβατικές είναι πλουσιότερες έως και 40% σε αντιοξειδωτικές ουσίες συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών.

Η διαφορά αυτή ήταν σημαντική σε σημείο που θεωρήθηκε ότι η βιολογική παραγωγή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δε λαμβάνουν καθημερινά τις 5 συνιστώμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών, να προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών.

Oι ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας έχουν και τα εξής προτερήματα:

  • χαμηλότερα επίπεδα νιτρικών
  • υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C
  • απουσία χημικών υπολειμμάτων

 Έτσι, όταν καταναλώνουμε βιολογικές ντομάτες την σωστή εποχή ωρίμανσης μόνο καλό μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας.

Το λυκοπένιο στον επεξεργασμένο πολτό ντομάτας είναι 4-6 φορές περισσότερο διαθέσιμο βιολογικά από ότι στη φρέσκια ντομάτα, αυτό οφείλεται στο ότι η κυτταρική μεμβράνη των φυτικών κυττάρων της ντομάτας καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερο λυκοπένιο.

Τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας όπως, ο πελτές, περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένιο συγκριτικά με την ίδια ποσότητα από φρέσκια ντομάτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βερίκοκα είναι ένας σύμμαχος για την υγεία των ματιών σας!

Ένα φρούτο γεμάτο οφέλη κατά την εγκυμοσύνη!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο φαγητό για να φτιάξετε σήμερα Τετάρτη;

Φαγητό Τετάρτη: Η απόφαση για το «καλύτερο» φαγητό που θα φτιάξετε την Τετάρτη μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως οι προσωπικές προτιμήσεις, οι διατροφικοί περιορισμοί και οι χρονικοί περιορισμοί.

Ένας φυσικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της αναιμίας

Αποξηραμένα σύκα: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή για άτομα που πάσχουν από αναιμία. Είναι μια φυσική πηγή σιδήρου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αναιμίας και στη διατήρηση της συνολικής υγείας σας.

Μπορεί ένα μήλο το πρωί να είναι το μυστικό για την ανακούφιση από τις ημικρανίες;

Μήλα: Μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας, αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται ως θεραπεία για τις ημικρανίες. Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε αυτή τη θεραπεία, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής για εσάς.

Με ποιον τρόπο η μελιτζάνα συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη;

Μελιτζάνα: Η υψηλή περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη.

Αγγούρι: Αναντικατάστατο για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Αγγούρι: Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό και φυτικές ίνες συμβάλλει στην ενυδάτωση, στην εύκολη κινητικότητα του εντέρου, στον κορεσμό και δυνητικά και στην αντιμετώπιση φλεγμονών.