ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι φράουλες μειώνουν την χοληστερόλη

Οι φράουλες μειώνουν την χοληστερόλη

 

Στην μείωση της χοληστερόλης συμβάλλουν οι φράουλες, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από την Πολυτεχνική σχολή Marche της Ιταλίας, μαζί με συναδέλφους από τα Πανεπιστήμια της Σαλαμάνκας, της Γρανάδας και της Σεβίλλης στην Ισπανία.

Αρκετές μελέτες έχουν ήδη αποδείξει την αντιοξειδωτική ικανότητα των φραουλών, αλλά τώρα η νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι αυτά τα φρούτα βοηθούν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης.Η ομάδα των ερευνητών έστησε ένα πείραμα στο οποίο πρόσθεσαν 500γρ. φράουλες στην καθημερινή διατροφή 23 υγιών εθελοντών για περισσότερο από ένα μήνα. Έλαβαν δείγματα αίματος πριν και μετά την περίοδο αυτή για να συγκρίνουν τα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα,τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, δείχνουν ότι η συνολική ποσότητα της χοληστερόλης, τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή κακή χοληστερόλη) και η ποσότητα τωντριγλυκεριδίων μειώθηκαν στο 8,78%, 13,72% και 20,8% αντίστοιχα. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL ή καλή χοληστερόλη) παρέμεινε αμετάβλητη.Η κατανάλωση φραουλών βελτίωσε επίσης άλλες παραμέτρους, όπως το γενικό προφίλ τωνλιπιδίων στο πλάσμα, τους αντιοξειδωτικούς βιοδείκτες (όπως η βιταμίνη C ή η ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου),τις άμυνες έναντι στην αιμόλυση και την λειτουργία τωναιμοπεταλίων. Όλες οι παράμετροι επέστρεψαν στις αρχικές τιμές τους 15 ημέρες μετά την εγκατάλειψη ”της θεραπείας” με τις φράουλες.

Ο Maurizio Battino, ερευνητής στην Πολυτεχνική σχολή Marche και Διευθυντής της μελέτης, δήλωσε: ”Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί, υποστηρίζει τονπροστατευτικό ρόλο των βιοδραστικών χημικών ενώσεων σε φράουλες στην αντιμετώπιση αναγνωρισμένων δεικτών και παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα”. Ο ερευνητής παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ακόμη άμεση απόδειξη σχετικά με το ποιες χημικές ενώσεις του φρούτου βρίσκονται πίσω από τις ευεργετικές επιδράσεις του, ”αλλά όλες οι ενδείξεις και οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν προς τις ανθοκυανίνες, τις φυτικές χρωστικές που παρέχουν σε αυτά το κόκκινο χρώμα τους”.

Με την συνεργασία της κ. Μαίρης Παπαδάκη
-Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γλυκοπατάτες είναι ένας σύμμαχος για υγιές δέρμα και μάτια

Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρδιοπάθεια καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες νατρίου 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ρόδι είναι ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Ρόδι: Ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου και να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της αναιμίας. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη C και φυτικές ενώσεις που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας.

Είναι καλύτερο να τρώτε πολλά μικρά γεύματα ή λιγότερα  και μεγαλύτερα;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ευδοκιμήσουν στη ρουτίνα και τη δομή της κατανάλωσης πολλών μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ άλλοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι λιγότερα μεγαλύτερα γεύματα ταιριάζουν καλύτερα στον τρόπο ζωής τους.

Τα Κεράσια είναι σύμμαχοι για γερά κόκαλα

Κόκκινα κεράσια: Ενσωματώνοντας κόκκινα κεράσια στη διατροφή σας, μπορείτε να συμβάλετε στην προώθηση της υγείας των οστών και στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.

10 οφέλη από την κατανάλωση χυμού λάχανου

Χυμός λάχανου: Ο χυμός λάχανου προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω του πλούσιου διατροφικού του προφίλ, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Φτιάχνοντας ένα kids friendly χορτοφαγικό γεύμα

Χορτοφαγικό γεύμα: Η δημιουργία ενός γεύματος λαχανικών φιλικό προς τα παιδιά μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός και ικανοποιητικός τρόπος για να μυήσετε τα παιδιά σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας κουλούρι Θεσσαλονίκης;

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Το Κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ψωμί, δημοφιλές στην πόλη της Θεσσαλονίκης και το απολαμβάνουν σε όλη την Ελλάδα ως αγαπημένο σνακ ή πρωινό.