Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ο ρόλος των ολιδοθερμιδικών γλυκαντικών στον διαβήτη

Ο ρόλος των ολιδοθερμιδικών γλυκαντικών στον διαβήτη

Ευεργετικός είναι ο ρόλος των ολιδοθερμιδικών γλυκαντικών στη διαχείριση του διαβήτη.

Οι οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας(ADA) για το 2017 υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο των ολιδοθερμιδικών γλυκαντικών στη διαχείριση του διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, τα “Πρότυπα Ιατρικής Περίθαλψης για τον Διαβήτη” της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA)1 εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς στη διαχείριση του διαβήτη, καθώς ανανεώνονται κάθε χρόνο, με στόχο να προσφέρουν στους γιατρούς, τους ασθενείς και τους ερευνητές τις τελευταίες επιστημονικά τεκμηριωμένες αρχές για τη φροντίδα, την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη.

Ο ρόλος των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη δίαιτα: Τι υποστηρίζουν τα νέα Πρότυπα της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA)

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη διατροφή ατόμων με διαβήτη, καθώς δεν αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) αναγνωρίζει ότι «για τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει στα προϊόντα με ζάχαρη, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι πιθανό να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων και μπορεί να προτιμώνται από τη ζάχαρη, όταν καταναλώνονται με μέτρο».2 Επιπλέον, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) αναγνωρίζει την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, όπως επιβεβαιώνεται ήδη από αρχές ασφάλειας τροφίμων σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας επιπλέον ότι «οι ρυθμιστικές αρχές ορίζουν μία αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για κάθε ένα από τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, η οποία αποτελεί την ποσότητα που μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής ενός ατόμου».

Με βάση τη διαθέσιμη βιβλιογραφία3,4, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) καταλήγει στις συστάσεις Κλινικής Διατροφικής Θεραπείας (MedicalNutritionTherapy – MNT), «Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων, αν χρησιμοποιηθούν στη θέση γλυκαντικών που αποδίδουν θερμίδες και χωρίς αντισταθμιστεί αυτό το έλλειμμα θερμίδων, μέσω πρόσληψης πρόσθετων θερμίδων από άλλες πηγές διατροφής. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι γενικά ασφαλή για χρήση εντός των καθορισμένων αποδεκτών επιπέδων ημερήσιας πρόσληψης».

Νέες συστάσεις για τη διαχείριση του τρόπου ζωής στις φετινές οδηγίες

Τα Πρότυπα ιατρικής περίθαλψης για το 2017 ενσωματώνουν αρκετές νέες οδηγίες που εκδόθηκαν το 2016 από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στη διαχείριση του τρόπου ζωής. «Φέτος, τα Πρότυπα περιλαμβάνουν πολύ σημαντικές οδηγίες που βασίζονται σε νέα αποδεικτικά στοιχεία, όπως η ψυχοκοινωνική φροντίδα, η διευρυμένη σωματική ικανότητα, η μεταβολική χειρουργική και η υπογλυκαιμία, τα οποία και μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματική φροντίδα του διαβήτη», δήλωσε ο επικεφαλής του Επιστημονικού και Ιατρικού Τμήματος, Robert E. Ratner, MD, FACP, FACE, σε Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA).

Σε σχέση με τη σωματική δραστηριότητα, είναι η πρώτη φορά που oι οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA) περιλαμβάνουν σύσταση για τη μείωση του χρόνου που δαπανάται στην καθημερινή καθιστική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά θα πρέπει να διακόπτεται κάθε 30 λεπτά ώστε να επωφεληθεί η ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, ιδιαίτερα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, οι οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA) περιλαμβάνουν, όπως και το 2016, τη σύσταση για μέτρια προς έντονη σωματική δραστηριότητα διάρκειας 150 λεπτών ή περισσότερο, η οποία και πρέπει να μοιράζεται τουλάχιστον σε 3 ημέρες/εβδομάδα, και να συνδυάζεται ιδανικά με ασκήσεις αντιστάσεων(2-3 φορές/εβδομάδα), ευελιξίας και ισορροπίας (τουλάχιστον δύο φορές/εβδομάδα).

Όσον αφορά τη διατροφική θεραπεία του διαβήτη, αναγνωρίζεται ότι η διατροφή έχει αναπόσπαστο ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη. Ωστόσο, για πολλά άτομα το να γνωρίζουν τι πρέπει να τρώνε, παραμένει το πιο δύσκολο μέρος του συνολικού θεραπευτικού πλάνου.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες βασικές επιστημονικά τεκμηριωμένες διατροφικές αρχές αναφορικά με την πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στη διαχείριση του διαβήτη:
• Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων σε σχέση με τις θερμίδες που δαπανώνται μέσω της σωματικής δραστηριότητας είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη μέτριας απώλεια βάρους, και αποτελεί σημαντικό στόχο για τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη.
• Ένα πρόγραμμα διατροφής που δίνει έμφαση στα συστατικά μίας Μεσογειακού τύπου διατροφής που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
• Είναι σημαντικό να επιλέγονται υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, με έμφαση στα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αντί εκείνων που περιέχουν σάκχαρα. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη σε τρόφιμα και ροφήματα αφού δεν επιδρούν στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δεν αποδίδουν θερμίδες.
• Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, συνιστάται για τη μείωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου στα άτομα με διαβήτη.
Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι η προσέγγιση «ένα πρόγραμμα για όλους» δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη διατροφική θεραπεία για τη διαχείριση του διαβήτη και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, που παρέχεται ιδανικά από ένα διαιτολόγο, αποτελεί βασικό συστατικό του συνολικού θεραπευτικού πλάνου, συμβάλλοντας στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μικροθρεπτικά συστατικά: Το κλειδί για μια υγιή ζωή

Γάλα: Πώς μπορεί να επηρεάσει την πρωινή διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τηγανητές πατάτες: Πώς έγιναν γαστρονομικό φαινόμενο μέσα από την όραση;

Τηγανητές πατάτες: Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, η φράση "μάτια στις τηγανητές πατάτες" αποτυπώνει μια κρίσιμη αλήθεια για την αλληλεπίδραση μεταξύ της οπτικής απήχησης και των τάσεων στο φαγητό.

Φραγκόσυκο: Πόσο ωφέλιμο είναι για τα οστά;

Φραγκόσυκο: Το φραγκόσυκο, με την υψηλή του περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη βελτίωση της υγείας των οστών.

Μπορούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση;

Η σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και της αρτηριακής πίεσης έχει μελετηθεί εκτενώς, και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,

Πώς το ποπ κορν διεγείρει την παραγωγή ορμονών ευτυχίας;

Ποπ κορν ευτυχία: Με τη σεροτονίνη να προάγει την ηρεμία, την ντοπαμίνη να μας δίνει ευχαρίστηση και την ωκυτοκίνη να βελτιώνει τις κοινωνικές μας σχέσεις, αυτό το απλό σνακ μπορεί να παίξει ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής μας υγείας.

Θαλασσινά: Ποια βοηθούν στη φυσική αύξηση της βιταμίνης Β12;

Θαλασσινά: Τα θαλασσινά είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Β12, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υποστήριξη της σύνθεσης του DNA.

Φιστίκια Αιγίνης: Αντίδοτο για την υπέρταση και την κακή χοληστερόλη

Φιστίκια Αιγίνης: Τα φιστίκια Αιγίνης θεωρούνται ένα από τα πιο υγιεινά σνακ για την καρδιά και η δημοτικότητά τους αυξάνεται διαρκώς λόγω της θρεπτικής τους αξίας και των πολλών οφελών τους για την υγεία.

Close Icon