ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μύθοι του κρασιού

Μύθοι του κρασιού

Αν και το κρασί έχει απομυθοποιηθεί και πλέον αποτελεί μια όλο και πιο προσιτή πολυτέλεια, υπάρχουν ακόμα κάποιοι μύθοι που το συνοδεύουν.

Η μετάγγιση είναι απαραίτητη

Υπάρχει η άποψη ότι τα κόκκινα κρασιά θα πρέπει να ανοίγονται ώρες πριν καταναλωθούν προκειμένου να “αναπνεύσουν”. Η αλήθεια είναι ότι μόνο ένα 15 – 20% των κόκκινων κρασιών πρέπει να αεριστεί πριν το σερβίρισμα. Τα κρασιά που ωφελούνται από τον αέρα προέρχονται από πολύ συγκεκριμένες περιοχές και συνήθως παράγονται σε σχετικά μικρές ποσότητες. Η μεγάλη πλειοψηφία των κόκκινων κρασιών μπορούν να ανοιχθούν αμέσως πριν το σερβίρισμα.

Οι Γάλλοι εφηύραν την σαμπάνια

Οι Γάλλοι μπορεί να έχουν τελειοποιήσει τον αφρώδη οίνο στην περιοχή της Καμπανίας, αλλά δεν τον έχουν εφεύρει. Σύμφωνα με το μύθο, ο μοναχός Dom Perignon ανακάλυψε πώς να παράγει αφρώδες κρασί από ένα ατύχημα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο αφρώδης οίνος φτιάχτηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία περίπου 19 χρόνια πριν ο Dom Perignon παρουσιάσει την πρώτη του σαμπάνια. Πάντως, ο καλός μοναχός εισήγαγε τα βασικά στοιχεία του στυλ της Καμπανίας, όπως η ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών για την παραγωγή ενός προϊόντος και τη χρήση του φελλού και του μεταλλικού φύλλου για τη σφράγιση των μπουκάλια για τη δεύτερη ζύμωση.

Αποχή ενός μήνα αποτοξινώνει το συκώτι

Είναι πολλοί εκείνοι που μετά την περίοδο των γιορτών αποφασίζουν να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ για έναν μήνα, για την αποτοξίνωση του ήπατος. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας The Independent, υποστηρίζει ότι αυτή η τακτική είναι ιατρικά ανώφελη. Σύμφωνα με γιατρό που ρώτησε η εφημερίδα, η αποτοξίνωση για έναν μόνο μήνα, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας και να τροφοδοτήσει την ιδέα ότι μπορούμε να καταχραστούμε το συκώτι μας όσο θέλουμε, αρκεί να κάνουμε μια σύντομη διακοπή. Είναι πολύ καλύτερα να απέχουμε από το αλκοόλ δύο ημέρες την εβδομάδα, παρά έναν μήνα μία φορά το χρόνο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την υγεία μας.

Χρειάζεστε κελάρι για να αποθηκεύσετε το κρασί σας

Όπως θα μάθετε σύντομα, δεν γίνονται όλα τα κρασιά καλύτερα με το χρόνο. Και πραγματικά δεν χρειάζεστε μια κάβα στα αρχαϊκά πρότυπα. Αρκεί ένα ντουλάπι χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας στη διάρκεια του έτους, σε ένα σκοτεινό χωρίς δονήσεις, για να αποθηκεύσετε ένα καλό κρασί για δεκαετίες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι τα μπουκάλια είναι τοποθετημένα στο πλάι και ότι θα το “ενοχλήσετε” μόνο για να το καταναλώσετε. Το κελάρι είναι απαραίτητο μόνο όταν σκοπεύετε να αποκτήσετε πολλά μπουκάλια κρασί που παλαιώνουν.

Η θερμοκρασία δωματίου

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι μύθος και ξεκίνησε από τον 19ο αιώνα, όταν η θερμοκρασία ενός δωματίου ήταν γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου ή λιγότερο. Σήμερα, με τα συστήματα θέρμανσης να έχουν φέρει τη “θερμοκρασία δωματίου” στους 21 βαθμούς και πάνω, το σερβίρισμα ενός κρασιού σε ένα δωμάτιο, γίνεται μάλλον σε υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή που πρέπει. Η ζέστη αλλάζει τα αρώματα και κάνει πιο έντονη τη γεύση του αλκοόλ. Έτσι, ακόμα και το κόκκινο κρασί θα πρέπει να ψυχρανθεί ελαφρά προτού σερβιριστεί, στα περισσότερα σπίτια που δεν διαθέτουν κελάρι. Απλά αφήστε το στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.

Το κρασί ωριμάζει με το χρόνο

Σχεδόν όλα τα κρασιά σήμερα παράγονται για να καταναλωθούν τη χρονιά που εμφιαλώθηκαν. Τα κόκκινα κρασιά διατηρούνται για δύο χρόνια χωρίς να χαλάσουν, ενώ τα ροζέ – με λίγες εξαιρέσεις – θα πρέπει να καταναλώνονται τη χρονιά της σοδειά τους. Τα περισσότερα λευκά κρασιά δεν θα πρέπει να καταναλώνονται αν περάσουν δύο χρόνια από τη σοδειά. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν λίγα κρασιά που ωφελούνται από το πέρασμα του χρόνου, ειδικά κόκκινα και γλυκά λευκά.

Πρέπει να ξέρεις πολλά για το κρασί για να το εκτιμήσεις

Όπως και με τα τρόφιμα, αναγνωρίζετε ένα καλό κρασί όταν το δοκιμάσετε. Δεν χρειάζεστε ένα πτυχίο γαστρονομίας για να εκτιμήσετε μια καλή μπριζόλα και επίσης δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πολλά για το κρασί για να σας συναρπάσουν τα αρώματα και οι γεύσεις ενός καλού μπουκαλιού. Για μερικούς, αυτές οι εμπειρίες είναι ώθηση να μάθουν περισσότερα για το κρασί, αλλά αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για να το εκτιμήσουμε. Πίνετε αυτό που σας αρέσει και αναζητήστε περισσότερο από το ίδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολα πιάτα για υγιεινή διατροφή όλη την εβδομάδα

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι