Διατροφή

Μυρωδικά: Γιατί πρέπει να προσθέτουμε μυρωδικά στο φαγητό μας;

Μυρωδικά: Γιατί πρέπει να προσθέτουμε μυρωδικά στο φαγητό μας;
Μυρωδικά: Ο συνδυασμός τροφών με βότανα που καταναλώνονται μαζί μπορεί να ενισχύσει τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του γεύματος.

Τα μυρωδικά είναι πλούσια σε φυτοχημικά –ιδίως αντιοξειδωτικά– τα οποία πιστεύεται ότι είναι καλά για την υγεία της καρδιάς και την προστασία από τον καρκίνο. Τα μυρωδικά είναι το ιδανικό συστατικό για τον μάγειρα που φροντίζει την υγεία του, δίνοντάς σας μια μεγάλη ποικιλία από υπέροχες γεύσεις χωρίς να προσθέτετε αλάτι ή λίπος. Τα μυρωδικά μπορούν να μετατρέψουν ένα συνηθισμένο πιάτο σε κάτι ξεχωριστό.

Γιατί τα μυρωδικά είναι σημαντικά για την υγεία

Προσθέτετε μερικά κλωνάρια μαϊντανό στα γεύματά σας, στον πουρέ ή μια σαλάτα, ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και ρίγανη στη σάλτσα μακαρονιών; Αν δεν το κάνετε, χάνετε έναν απίστευτα απλό τρόπο για να βελτιώσετε την υγεία σας. Η τακτική προσθήκη βοτάνων στα γεύματα όχι μόνο ενισχύει τη γεύση αλλά έχει και οφέλη για την υγεία. Τα μυρωδικά έχουν μακρά ιστορία στα τρόφιμα και την υγεία σε πολλούς πολιτισμούς, όπως η μεσογειακή και η ασιατική διατροφή, όπου η συμπερίληψή τους είναι σε μεγάλο βαθμό τρόπος ζωής.

Τι είναι ένα βότανο;

Τα μυρωδικά είναι συνήθως ολόκληρα τα φύλλα των φυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική για να προσθέσουν γεύση. Ο μαϊντανός, το δεντρολίβανο και ο βασιλικός είναι μερικά από τα κοινά φυλλώδη βότανα. Άλλα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται φρέσκα ταξινομούνται επίσης γενικά ως βότανα, για παράδειγμα σκόρδο, κρεμμύδια και βολβοί μάραθου. Τα μυρωδικά θα μπορούσαν να ονομαστούν τα πρώτα και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λειτουργικά τρόφιμα χάρη στη συμβολή τους στην υγεία. Σκεφτείτε τα βότανα ως μέρος της ομάδας φρούτων και λαχανικών.

Τα οφέλη για την υγεία των βοτάνων

Τα βότανα είναι πλούσια σε φυτοχημικά (χημικές ουσίες που βρίσκονται σε φυτικές τροφές που είναι καλές για την υγεία μας), ιδιαίτερα σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι εσωτερικοί σωματοφύλακες του σώματος που περιλαμβάνουν πολύπλοκες αντιδράσεις που εξουδετερώνουν ορισμένες από τις βλαβερές συνέπειες των βανδάλων στο σώμα (ελεύθερες ρίζες). Η ζημιά συμβαίνει μέσα στο σώμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση (όπως η σκουριά ενός αυτοκινήτου) που δεν είναι ορατή.

Αυτοί οι βάνδαλοι σχηματίζονται από τη φθορά της καθημερινής ζωής, τη λειτουργία του σώματος (ανάπτυξη, γήρανση και άσκηση) και τους ρύπους (ειδικά το κάπνισμα). Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά των βοτάνων συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλα τρόφιμα που είναι γνωστά για την πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά – όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Συνδυασμός τροφών

Ο συνδυασμός τροφών με βότανα που καταναλώνονται μαζί μπορεί να ενισχύσει τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του γεύματος. Η έρευνα δείχνει ότι οι συνδυασμοί των βιοδραστικών ενώσεων μπορεί να είναι πιο ισχυροί σε ένα μεικτό γεύμα. Για παράδειγμα, η προσθήκη μόλις 3 γραμμαρίων μαντζουράνας αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα μιας σαλάτας πάνω από 200%. Βότανα πλούσια σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, μέντα, φασκόμηλο και δεντρολίβανο.

Υποκατάστατο γεύσης

Η πιο υγιεινή επιλογή μείωσης του νατρίου και των κορεσμένων λιπαρών στις συνταγές μπορεί να κάνει ορισμένα πιάτα ήπια. Αλλά η εισαγωγή των βοτάνων αντικαθιστά αυτή τη χαμένη γεύση, εισάγοντας πιο φρέσκες, πιο εύγευστες γεύσεις. Η χρήση βοτάνων ως εναλλακτικών αρωματικών ουσιών, αντικαθιστώντας ή μειώνοντας την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείται, μπορεί να εξηγήσει τη συσχέτισή τους με τη μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Βότανα που προστατεύουν την καρδιά

Η κατανάλωση σκόρδου θεωρείται ότι είναι υγιής για την καρδιά, επειδή περιέχει μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ολικής και της LDL-χοληστερόλης (συχνά αποκαλούμενη κακή χοληστερόλη). Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών σε ορισμένα βότανα έχουν τη δυνατότητα να αναστέλλουν την οξείδωση της επιβλαβούς LDL-χοληστερόλης, παρέχοντας περαιτέρω προστασία της καρδιάς.

Η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών είναι επίσης κλειδί για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και η συμπερίληψη βοτάνων στη μαγειρική σας μπορεί να σας βοηθήσει να το πετύχετε.

Βότανα που προστατεύουν τον καρκίνο

Οι δράσεις ορισμένων φυτοχημικών ουσιών στα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, που είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρκίνους.

Το λεμονόχορτο, ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το δεντρολίβανο και η μέντα (ή τα ενεργά συστατικά τους) έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες σε εργαστηριακή έρευνα. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα προλάβουν τον καρκίνο στους ανθρώπους σε κανονικές ποσότητες που καταναλώνονται.

Αποθήκευση και προετοιμασία βοτάνων

Ένα βότανο σε γλάστρα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ένα φυτό σε γλάστρα: κρατήστε το στο φως της ημέρας και μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει. Τα βότανα με κοτσάνια μπορούν να μπουν στο νερό ή να διατηρηθούν σε πλαστική σακούλα – παγιδεύστε όσο περισσότερο αέρα γίνεται όταν το σφραγίζετε. αποθηκεύστε στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Αποξηραμένα μυρωδικά: Όταν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα βότανα, χρησιμοποιήστε ένα πασπάλισμα για ήπιες γεύσεις. Ξανακλείστε τα βάζα καλά και φυλάξτε τα σε δροσερό σκοτεινό μέρος.

Πάστες μυρωδικά: Πωλούνται στο τμήμα των σούπερ μάρκετ με απλή ψύξη με φρέσκα βότανα. Διατηρείται στο ψυγείο.

Αποξηραμένα με κατάψυξη: Αυτά έχουν όλα τα οφέλη των φρέσκων βοτάνων με την ευκολία του αποξηραμένου.