ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λείπουν τα καλά λιπαρά από τη διατροφή μας

Λείπουν τα καλά λιπαρά από τη διατροφή μας

Η λέξη λιπαρά, αυτόματα κατατάσσεται στο μυαλό μας ως κάτι κακό για τη διατροφή και τη σιλουέτα μας. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι επισημαίνουν πως υπάρχουν και τα «καλά» λιπαρά τα οποία μάλιστα, είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας.

Έρευνες σήμερα δείχνουν ότι καταναλώνουμε περισσότερα λιπαρά από αυτά που χρειαζόμαστε που κυρίως προέρχονται από τα κορεσμένα [κακά] λιπαρά, την ίδια στιγμή που καταναλώνουμε λιγότερα από τα πολυακόρεστα λιπαρά σύμφωνα με τις συστάσεις. Στην πρόσληψη των μονοακόεστων λιπαρών οξέων παρουσιάζεται ικανοποιητική. Αυτό όμως δημιουργεί ένα κενό gap. Δηλαδή πολλά λιπαρά, λίγα όμως προέρχονται από τα πολυακόρεστα που είναι απαραίτητα.

Μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του λίπους:
• Είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας. Δηλαδή κάθε 1γρ λίπους μας δίνει 9 θερμίδες για να τις χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας στις διάφορες λειτουργίες του
• Είναι κύριο συστατικό στην παραγωγή της κυτταρικής μεμβράνης και στη παραγωγή διαφόρων ορμονών που έχουν σοβαρές λειτουργίες στον οργανισμό μας, όπως στη λειτουργία της καρδιάς, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στο νευρικό σύστημα
• Είναι συστατικό του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος
• Μεταφέρει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες Α, D, E, και Κ) από το πεπτικό σύστημα σε όλο το στο σώμα για τις διάφορες λειτουργίες τους
• Βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος
• Επίσης, το λίπος βοήθα στην καλή υγεία των μαλλιών και των νυχιών, και προστατεύει τα ζωτικά μας όργανα από διάφορα κτυπήματα.

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες λίπους. Οι δύο κατηγορίες, μονοακόρεστα λιπαρά και τα πολυακόρεστα λιπαρά, είναι ευεργετικές για την υγεία μας και οι άλλες δύο κατηγορίες, κορεσμένα και trans λιπαρά, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας.

«Υγιεινά Λίπη»:
• Μονοακόρεστο λίπος: Μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) στο αίμα και να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη (HDL) στο αίμα. Είναι υγρό σε θερμοκρασία δωματίου αλλά μπορεί να πήξει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Παραδείγματα είναι: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, φιστικέλαιο, αβοκάντο, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, cashewnuts), φιστικοβούτυρο, και λάδι από σπόρους ράπης (canolaoil).
• Πολυακόρεστο λίπος: Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην πήξη του αίματος. Είναι υγρό σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και στο ψυγείο. Παραδείγματα είναι: φυτικά έλαια όπως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο και βαμβακέλαιο, λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, σησάμι, σολομός, πέστροφα και καρύδια. Επίσης σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Brandy Alexander: Το ιδανικό κοκτέιλ μετά το εορταστικό γεύμα σας

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.