ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η Θρεπτική του αξία του Λωτού

Η Θρεπτική του αξία του Λωτού

 

Ο λωτός (ή διόσπυρος) είναι φρούτο που ανήκει στην οικογένεια. των Εβενοειδών. Πόσα είδη υπάρχουν ; Που τα βρίσκουμε; Ποιά είναι η θρεπτική του αξία;  

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Αγγελική Κορδαλή.  Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος από το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi. 

Πρώτη χώρα σε παραγωγή λωτού είναι η Κίνα και ακολουθούν η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ισραήλ και το Ουζμπεκιστάν. Στην Ελλάδα, αν και είναι γνωστό φρούτο από την μυθολογία του Ομήρου, δεν είναι από τις πρώτες προτιμήσεις κατανάλωσης για αυτό και διακινείται στο εσωτερικό μικρή ποσότητα παραγωγής και η υπόλοιπη διακινείται στο εξωτερικό (Ουκρανία, Ρωσία).

Τα κυριότερα είδη που βρίσκουμε στην ελληνική χλωρίδα είναι:

  • «Λωτός ο διανθής» ο οποίος φύεται κυρίως στα λιβάδια της Ηπείρου.
  • «Λωτός ο τετραγωνόλοβος», φυτό ετήσιο, κηπευτικό και κοσμητικό, φύεται στην Αττική Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες και Επτάνησα.
  • «Λωτός ο εδώδιμος» φυτό ετήσιο, φύεται στη Θράκη, Αττική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Επτάνησα. Είναι γνωστό και με τα ονόματα: γαργαζουλιά, γριζελιά, καπισούρα, μοσχοκερατιά και νερατζούρα. Τα χλωρά σπέρματα του είδους αυτού είναι εδώδιμα.
  • «Λωτός ο κερατιοφόρος», πολυετές κτηνοτροφικό φυτό που φύεται σε όλη την Ελλάδα, γνωστότερο ως αγριοτριφύλλι.
  • «Λωτός ο Αιγεύς»
  • «Λωτός ο αλλοδαπός» και άλλα

Θρεπτική αξία

O λωτός είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και διαιτητικών ινών και πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (και ειδικά Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη), φώσφορο, χαλκό και μαγγάνιο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αρακάς: Πώς βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου;

Τι να κάνετε τα αυγά που περίσσεψαν από το Πάσχα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πράσινο τσάι: Ένα υγιεινό υποκατάστατο των ενεργειακών ποτών

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι προσφέρει μια υγιεινή εναλλακτική λύση απέναντι στα ενεργειακά ποτά, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, χαμηλή σε θερμίδες και παρέχει μια ήπια και διαρκή αύξηση ενέργειας χάρη στην L-θεανίνη.

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.