Διατροφή

Η μαγειρική… πάει σχολείο

Η μαγειρική… πάει σχολείο

 

Τη διδασκαλία του μαθήματος της μαγειρικής στα σχολεία, προτείνουν, οι ειδικοί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στον κόσμο στην παιδική παχυσαρκία μετά την Αμερική, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, όπως υπολόγισαν οι ειδικοί, τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί.

Η βασική αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στις κακές διατροφικές συνήθειες, τα άστατα γεύματα, το γρήγορο φαγητό, αλλά και τον σύγχρονο τρόπο ζωής που έχει απομακρύνει γονείς και παιδιά από το οικογενειακό τραπέζι.

Ειδικότερα, το 21,9% των εφήβων στη χώρα μας (μαθητών και μαθητριών ΣΤ’ Δημοτικού, Β’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου) έχει μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό. Το 27,8% των αγοριών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το 16,3% των κοριτσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι οποίοι δημιούργησαν ένα πρόγραμμα μαγειρικής για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, με τίτλο «Μαγειρεύοντας με τα παιδιά», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά της υγιεινής διατροφής, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς εργάστηκαν ομαδικά για να προετοιμάσουν το γεύμα τους.
«Είναι πολύ σημαντικό να αποκτά κανείς σωστή διατροφική κουλτούρα από μικρή ηλικία», δήλωσε η καθηγήτρια Λέσλι Κάνιγκαμ-Σάμποου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθούν τα σταφύλια κατά της αναιμίας;

Κόκκινα κεράσια: Σύμμαχος της καρδιάς σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Κολπίτιδα: Εκτός από τα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, η ενσωμάτωση αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολπίτιδας.

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

Ένα από τα πιο χορταστικά και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε είναι μια ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό. Αυτό το πιάτο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση, καθιστώντας το μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα.