ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η κατανάλωση γλυκών διαμορφώνει μνήμη γεύματος

Η κατανάλωση γλυκών διαμορφώνει μνήμη γεύματος

Η κατανάλωση γλυκών τροφών, είναι ικανή να διαμορφώσει την μνήμη ενός γεύματος λένε οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Georgia State, του Georgia Regents University και του Ιατρικού Κέντρου Charlie Norwood.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν online στο περιοδικό Hippocampus, δείχνουν ότι οι νευρώνες του ραχιαίου ιππόκαμπου, το σημείο του εγκεφάλου που ευθύνεται για την επεισοδιακή μνήμη, ενεργοποιούνται όταν τρώμε ζάχαρη. Επεισοδιακή, αποκαλούμε τη μνήμη των αυτοβιογραφικών γεγονότων που βιώνονται σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Η κατανάλωση γλυκών διαμορφώνει μνήμη γεύματος. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ένα γεύμα που αποτελείτο από ζαχαρούχο διάλυμα, είτε σακχαρόζη, είτε ζαχαρίνη, αύξησε σημαντικά τη δράση που αποκαλείται συναπτική πλαστικότητα και βρίσκεται στους νευρώνες του ραχιαίου ιππόκαμπου αρουραίων. Η δράση αυτή είναι και η απαραίτητη για τη δημιουργία μνήμης.

«Πιστεύουμε πως η επεισοδιακή μνήμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει τις διατροφικές συμπεριφορές» λέει η Marise Parent, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Georgia State. «Συχνά αποφασίζουμε με ένα απλό “Μάλλον δε θα φάω τώρα. Έφαγα πολύ πρωινό.” Άρα συχνά αποφασίζουμε με βάση τη μνήμη του τι φάγαμε και πότε». Αυτή η δυνατότητα, υποστηρίζεται από την πρότερη δουλειά των ερευνητών που έδειξε ότι η προσωρινή αδρανοποίηση των νευρώνων του ραχιαίου ιππόκαμπου έπειτα από ένα γλυκό γεύμα, επιταχύνει τον ερχομό του επόμενου γεύματος και προκαλεί τους αρουραίους να φάνε περισσότερο.

Η δημιουργία μνήμης γευμάτων είναι σημαντική για μια υγιεινή διατροφή. Έρευνα που έγινε στο Λονδίνο, δείχνει ότι η διατάραξη της δημιουργίας μνήμης γεύματος στους ανθρώπους, βλέποντας για παράδειγμα τηλεόραση, αυξάνει την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλωθεί στο επόμενο γεύμα. Οι έρευνες δείχνουν πως άνθρωποι με αμνησία μπορούν να τρώνε ξανά και ξανά αν βρίσκουν φαγητό και αυτό γιατί δεν έχουν μνήμη του πρότερου γεύματος. Έτσι, η Parent καταλήγει πως για να καταλάβουν οι επιστήμονες τις αιτίες της παχυσαρκίας, θα πρέπει να ελέγξουν πως ο εγκέφαλος διαχειρίζεται τη μνήμη των γευμάτων.

Επίσης, έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση snack συνδέεται με την παχυσαρκία και οι παχύσαρκοι άνθρωποι τρώνε snack πολύ συχνότερα από τους υπόλοιπους. Η έρευνα αναφέρει ακόμα ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ανήλικοι και ενήλικοι καταναλώνουν όλο και περισσότερα snack καθημερινά με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τις απαραίτητες θερμίδες από snack, σε μορφή γλυκών και αναψυκτικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρίτσα: Η κατεξοχήν συνταγή για να σπάσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής

Brandy Alexander: Το ιδανικό κοκτέιλ μετά το εορταστικό γεύμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.