ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων επιδεινώνει το άσθμα

Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων επιδεινώνει το άσθμα

 

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, όπως το ζαμπόν, το μπέικον και τα λουκάνικα τέσσερις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο θα μπορούσε να κάνει τα συμπτώματα του άσθματος, ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άνθρωποι, βρήκε ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας και του σφιξίματος στο στήθος που επιδεινώθηκε με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο.

Συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα μεταποιημένα κρέατα που ονομάζονται νιτρώδη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ιατρικής Thorax. «Η υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος με την πάροδο του χρόνου» ήταν το συμπέρασμα της μελέτης.

Το κρέας που καπνίζεται, του προστίθεται αλάτι και συντηρητικά ή έχει τροποποιηθεί αλλιώς για να αλλάξει τη γεύση του ή να κρατήσει τη φρεσκάδα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει σε προηγούμενη έρευνα διαπιστωθεί ότι προκαλεί καρκίνο. Η κατανάλωση 50g επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα – περίπου ένα λουκάνικο ή δύο φέτες ζαμπόν – αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18 τοις εκατό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η έρευνα, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από τη γαλλική Επιδημιολογική μελέτη για τη γενετική και το περιβάλλον του Άσθματος (EGEA), εξέτασε κατά πόσον υπάρχει σύνδεση μεταξύ πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος και συμπτωμάτων του άσθματος και ποιο ρόλο, εάν υπάρχει, παίζει η παχυσαρκία. Ανάμεσα σε αυτούς που κατανάλωναν μία ή λιγότερες εβδομαδιαίες μερίδες, το ποσοστό των ατόμων με επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος ήταν 14%. Από αυτούς τρώνε μία έως τέσσερις μερίδες την εβδομάδα, το ποσοστό ήταν 20% και για εκείνους που τρώνε τέσσερις ή περισσότερες, το ποσοστό ήταν 22%.

Πληροφορίες συλλέχθηκαν και σε άλλους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, την τακτική σωματική δραστηριότητα, την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά για να υπολογίσει ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα αλλαντικά είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νηστεία: Μια απλή και θρεπτική συνταγή με φακές χωρίς ελαιόλαδο

Εύκολα πιάτα για υγιεινή διατροφή όλη την εβδομάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας.