ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή προστατέυει την καρδιά

Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή προστατέυει την καρδιά

 

H  Ελληνική  παραδοσιακή  διατροφή  προστατέυει την καρδιά  μας  καθώς  δίνει έμφαση στην ιδανική αναλογία ω-6 προς ω-3 λιπαρών οξέων που συμβάλει στην ουσιαστική μείωση της χοληστερόλης . Σχετικές πληροφορίες μας δίνει η Γεωργία Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc. 

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι οι υψηλές τιμές χοληστερόλης στον οργανισμό μας.

Οι τροφές που θα μας βοηθήσουν  στη  μείωση της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης είναι:

  • Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο τόνος,  λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων που μειώνουν τη χοληστερόλη.
  • Ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά, μειώνει την ολική και την κακή χοληστερόλη.
  • Φυτικά έλαια πλούσια σε ω6 λιπαρά: σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο
  • Τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες: μαλακές μαργαρίνες, προβιοτικό ρόφημα γιαουρτιού, γάλα και στραγγιστό γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά.
  • Κρασί: η μέτρια κατανάλωση ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες), αυξάνει την καλή χοληστερόλη.
  • Σουσάμι, ταχίνι, ηλιόσποροι, φιστίκια, σόγια, αρακάς,  πίτουρο
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί, κυρίως αμύγδαλα και καρύδια, που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά.

Nα αποφεύγεται :  βούτυρο, μαγιονέζα, κόκκινο κρέας, κρέμες, λίπος καρύδας, παστά, παγωτά, αλλαντικά, πλήρες γάλα και γιαούρτι (λίπος > 2%), παχιά τυριά, γλυκά, τηγανητά τρόφιμα (π.χ. πατάτες, τσιπς).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.