ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η διατροφική αξία του φρέσκου κρεμμυδιού

Η διατροφική αξία του φρέσκου κρεμμυδιού

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Ενδεικτικά, μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, στο οποίο έχουμε συμπεριλάβει και το πράσινο μέρος τους, είναι αρκετό για να προσλάβουμε σχεδόν όλη την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Κ.

Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.

Ισχυρό αντιφλεγμονώδες

Πολλά συστατικά του κρεμμυδιού συμβάλλουν στη μείωση της οξύτητας των συμπτωμάτων που σχε­τίζονται με φλεγμονώδεις καταστάσεις, είτε αυτές οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα είτε σε αλλεργικό φλεγμονώδες άσθμα και σε αναπνευστική συμφόρηση λόγω κοινού κρυολογήματος. Υπεύθυνα για την αντιφλεγμονώδη δράση του κρεμμυδιού είναι κυρίως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή και ιδιαίτερα η κουερσιτίνη. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο περιοδικό «Journal of Biological Regu­lators & Homeostatic Agents» από την Ιατρική Σχολή της Βοστόνης αναδεικνύει τη σημαντική φαρμα­κευτική δράση του κρεμμυδιού στη φλεγμονή.

Για γερά κόκαλα

Σύμφωνα με μελέτες, κυρίως σε πειραματόζωα, η κατανάλωση κρεμμυδιού βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια σχετική μελέτη σε πειραματόζωα, που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό «Journal of Agriculture and Food Chemistry» και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση κρεμ­μυδιού βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, με τρόπο μάλιστα αντίστοιχο της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται σε ασθενείς με οστεοπόρωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι