Διατροφή

H επιπρόσθετη ζάχαρη απειλεί την καρδιά

H επιπρόσθετη ζάχαρη απειλεί την καρδιά

 

H κατανάλωση επιπρόσθετης ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (CVD).

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.life2day.gr η Μαριάννα Μπακάλη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine . Οι συστάσεις για πρόσθετη κατανάλωση ζάχαρης ποικίλλουν και δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτό όριο για ανθυγιεινά επίπεδα. Για παράδειγμα, το Institute of Medicine (IOM)συνιστά η προσθήκη ζάχαρης να αποτελεί λιγότερο από το 25% των συνολικών θερμίδων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά λιγότερο από το 10%, και ηAmerican Heart Association συνιστά περιορισμό της προστιθέμενης ζάχαρης σε λιγότερο από 100 θερμίδες ημερησίως για τις γυναίκες και 150 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες. Κύριες πηγές της προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή των Αμερικανών είναι τα ζαχαρούχα ποτά, τα ποτά φρούτων, τα γαλακτοκομικά επιδόρπια και τα γλυκά.

Ο Quanhe Yang, από το Centers for Disease Control and Prevention, και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τα εθνικά στοιχεία της έρευνας για την υγεία για να εξετάσουν την κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης ως ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων και να εκτιμήσουν τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης και της καρδιαγγειακής νόσου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το μέσο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων από την προστιθέμενη ζάχαρη αυξήθηκε από 15,7% το 1988-1994 στο 16,8% το 1999-2004 και μειώθηκε στο 14,9% την περίοδο 2005-2010. Στην περίοδο 2005-2010, οι περισσότεροι ενήλικες (71,4%), κατανάλωναν 10% περισσότερο των θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη και περίπου το 10% των ενηλίκων κατανάλωσε 25% ή περισσότερο των θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσοαυξάνεται με το υψηλότερο ποσοστό των θερμίδων από ζάχαρη. Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών (επτά μερίδες ή περισσότερες την εβδομάδα) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. “Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις τρέχουσες συστάσεις για τον περιορισμό της πρόσληψης των θερμίδων από πρόσθετη ζάχαρη στις δίαιτες των ΗΠΑ,” συμπεραίνουν οι συγγραφείς.

Ως απάντηση στη μελέτη, το Sugar Association ανακοίνωσε την ακόλουθη δήλωση: «Η μελέτη αυτή δεν είναι ακριβής, διότι συγχωνεύει μαζί διάφορες θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες όπως η φυσική ζάχαρη (σακχαρόζη), τις χημικά διαφορετικές παραλλαγές του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS), και άλλα τεχνητά προϊόντα, τα οποία είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Όλες αυτές οι διαφορετικές γλυκαντικές ουσίες έχουν συγχωνευτεί κάτω από την παραπλανητική ονομασία «με προσθήκη ζάχαρης». Όταν η υπόθεση και η αισθησιοκρατία επισκιάζουν την αντικειμενική επιστήμη, οι καταναλωτές χάνουν και αυτό είναι ένα πλήγμα στον αγώνα κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων διαταραχών του τρόπου ζωής.

Συμπέρασμα: τα φυσικά σάκχαρα έχουν καταναλωθεί με ασφάλεια για αιώνες, και όταν καταναλώνονται με μέτρο, είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής.

Επιπλέον, η American Beverage Association ανακοίνωσε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση σακχάρων από ενήλικες έχει πράγματι μειωθεί, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από το CDC. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στη μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης στα ποτά, εν μέρει, και στην συνεχή καινοτομία των εταιρειών μας στην παροχή επιλογών πιο χαμηλές ή χωρίς καθόλου θερμίδες. Επιπλέον, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που δεν μπορεί-και-δεν- δείχνει ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκαλείται από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθούν τα σταφύλια κατά της αναιμίας;

Κόκκινα κεράσια: Σύμμαχος της καρδιάς σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Κολπίτιδα: Εκτός από τα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, η ενσωμάτωση αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολπίτιδας.

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

Ένα από τα πιο χορταστικά και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε είναι μια ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό. Αυτό το πιάτο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση, καθιστώντας το μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα.