Διατροφή

Φιστίκια:έχουν προστατευτική δράση στην εμφάνιση διαβήτη

Φιστίκια:έχουν προστατευτική δράση στην εμφάνιση διαβήτη

Οι διαιτολόγοι συνιστούν ξηρούς καρπούς ως θρεπτικό αλλά και υγιές σνακ της ημέρας. Συνήθως, βέβαια, προτείνουν ωμά αμύγδαλα και καρύδια που φυσικά είναι πολύτιμοι σύντροφοι στην διατροφή μας.

Στις βραδινές εξόδους μας, όμως, που πίνουμε κοκτέιλ στα μπάρ δεν μας σερβίρουν τους ξηρούς καρπούς ωμούς ως συνοδευτικά κι αν τα ζητήσουμε ίσως και να μην υπάρχουν.

Το συνηθέστερο συνοδευτικό για το ποτό είναι φιστίκια, όταν τα βλέπουμε σκεπτόμαστε “να φάω; Μήπως κάνω κατακράτηση;”

Λοιπόν σε αυτό το σημείο έρχονται οι Ισπανοί ερευνητές να μας αποκαλύψουν με βάση έρευνας, ότι τα φιστίκια έχουν προστατευτική δράση στην εμφάνιση διαβήτη.

Αναλυτικότερα οι ερευνητές σε παρακολούθηση οχτώ μήνες σε 54 ανθρώπους οι οποίοι ακολουθούσαν πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής έβγαλαν το παραπάνω πόρισμα.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων καθ’ όλο αυτό το διάστημα, μόνο που τις μισές φορές έτρωγαν και 57 γραμμάρια φιστίκια. Δεν υπήρξε αυξομείωση βάρους όμως οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση των φιστικιών επέφερε σημαντικές αλλαγές. Παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός τους διευκολυνόταν περισσότερο στην επεξεργασία της ζάχαρης.

Η ερευνήτρια Mònica Bulló από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili αναφέρθηκε στα ωφέλημα συστατικά που εμπεριέχονται στα φιστίκια όπως ακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Επίσης δήλωσε ότι τα φιστίκια επιδρούν και στην μείωση της κακής χοληστερόλης. Τέλος τόνισε πως η κατανάλωση τους βοηθούν αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό, αρκεί να γίνεται με μέτρο και να μην γίνεται υπερκατανάλωση τους.

Οπότε συμπεραίνουμε ότι έχουμε και με επιστημονική τεκμηρίωση πλέον το δικαίωμα να απολαύσουμε φιστίκια, αν τα επιλέξουμε ως σνακ μέσα στην ημέρα είτε μας τα προσφέρουν συνοδευτικά στη καλοκαιρινή απόλαυση ενός δροσερού ποτού.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυγά: Για την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών σας

Μαύρο πιπέρι: Πώς λειτουργεί ευεργετικά απέναντι στο φούσκωμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα σταφύλια κατά της αναιμίας;

Σταφύλια: Μια νόστιμη και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας, ειδικά αν υποφέρετε από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Είναι καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης C.

Κόκκινα κεράσια: Σύμμαχος της καρδιάς σου

Κόκκινα κεράσια: Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και είναι μια φυσική επιλογή για να κρατήσετε την καρδιά σας δυνατή!

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Κολπίτιδα: Εκτός από τα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, η ενσωμάτωση αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολπίτιδας.

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

Ένα από τα πιο χορταστικά και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε είναι μια ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό. Αυτό το πιάτο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση, καθιστώντας το μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.