ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

«Εχθρός» της εγκυμοσύνης η πατάτα

«Εχθρός» της εγκυμοσύνης η πατάτα

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στην κύηση προκαλεί η πατάτα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Αν και ο διαβήτης της κυήσεως συνήθως υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη, αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση τύπου 2 διαβήτη αργότερα στη ζωή, προσθέτουν στην έρευνά τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πατάτες είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατανάλωση καλλιεργειών, μετά το ρύζι και το σιτάρι. Στις ΗΠΑ, το 35% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας τρώει πατάτα σε καθημερινή βάση. Για αυτό οι επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν τα οφέλη ή τις συνέπειες που έχει η πατάτα στην εγκυμοσύνη.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από 21.693 κυήσεις, στις 854 από τις οποίες είχε διαγνωσθεί σακχαρώδης διαβήτης. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όσες γυναίκες έτρωγαν τις περισσότερες πατάτες πριν μείνουν έγκυος είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη της κυήσεως.

Συγκεκριμένα, όσες έτρωγαν μία μερίδα των 100 γραμμαρίων πατάτες την εβδομάδα είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν μία μερίδα πατάτες κάθε 10 ή 15 μέρες. Αντίστοιχα, όσες έτρωγαν δύο έως τέσσερις μερίδες την εβδομάδα είχαν κατά 27% μεγαλύτερο κίνδυνο και όσες έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες είχαν κατά 50% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη της κυήσεως.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του κινδύνου παρατηρήθηκαν στις γυναίκες οι οποίες έτρωγαν συχνά πουρέ καθώς κυμαίνονταν από 14% με μία μερίδα την εβδομάδα έως υπερδιπλασιασμό του κινδύνου με πέντε ή περισσότερες μερίδες. Αντιθέτως, όσες γυναίκες αντικατέστησαν τους μήνες πριν από την εγκυμοσύνη δύο μερίδες πατάτες την εβδομάδα με άλλα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη που διέτρεχαν κατά 9%, 10% και 12% αντιστοίχως.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μια γυναίκα που δεν είχε προηγούμενο ιστορικό, αλλά εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία. Ως διαβήτης της κύησης (gestational diabetes) ορίζεται οποιαδήποτε διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης (των υδατανθράκων) που διαγιγνώσκεται ή εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κύηση, συνήθως στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, μετά την 24η εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει. Οι ορμόνες αυτές κάνουν την πιο δύσκολη τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα, της ορμόνης που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί το σάκχαρο που παίρνει από τις τροφές ( οι ορμόνες αυτές προκαλούν δηλαδή αντίσταση στην ινσουλίνη). Στις γυναίκες με διαβήτη κύησης το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’αυτές τις αυξημενες ανάγκες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης κύησης υποχωρεί σχεδόν πάντα μετά την αφαίρεση του πλακούντα, αλλά μπορεί να ξαναεμφανιστεί σε επόμενη εγκυμοσύνη ή με την αύξηση της ηλικίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα σταφύλια είναι ένας απρόσμενος σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Ποια λαχανικά θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να τρώμε μπανάνες καθημερινά;

Μπανάνες: Η κατανάλωση μιας μπανάνας κάθε μέρα είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Είναι νόστιμα, βολικά και γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σοκολατόπιτα σε κούπα: Ένα γρήγορο και λαχταριστό γλυκάκι

Σοκολατόπιτα σε κούπα: Η σοκολατόπιτα σε κούπα είναι ο τέλειος τρόπος για να ικανοποιήσετε τις λαχταρίες σας για σοκολάτα. Είναι γρήγορο, εύκολο και απαιτεί ελάχιστα υλικά, καθιστώντας το την τέλεια επιλογή για απογευματινό σνακ ή βραδινό επιδόρπιο.

Αρακάς: Πώς βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου;

Αρακάς: Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όπως ο αρακάς στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της γενικής υγείας σας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του στομάχου.