Διατροφή

40 ετών τροφές: Η μετάβαση σε υγιεινές τροφές στα 40 σας μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά 10 χρόνια

40 ετών τροφές: Η μετάβαση σε υγιεινές τροφές στα 40 σας μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά 10 χρόνια

40 ετών τροφές: Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα παρέχει στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ανθεκτικότητας έναντι των χρόνιων ασθενειών. 

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Food δείχνει ότι η υιοθέτηση και η διατήρηση μιας πιο υγιεινής διατροφής έχει τη δυνατότητα να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των μεσήλικων ατόμων κατά σχεδόν μια δεκαετία. Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα υγείας από σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανούς κατοίκους που συμμετείχαν στη μελέτη UK Biobank, εστιάζοντας στις διατροφικές τους συνήθειες με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους 467.354 συμμετέχοντες με βάση τις διατροφικές τους επιλογές και παρατήρησαν πώς εξελίχθηκαν αυτές οι συνήθειες. Το μοντέλο της μελέτης αποκάλυψε ότι τα άτομα στα 40 τους που περνούσαν από μια ανθυγιεινή διατροφή σε μια διατροφή που σχετίζεται με τη μακροζωία θα μπορούσαν να βιώσουν μια σημαντική προσθήκη περίπου 10 ετών στο προσδόκιμο ζωής τους. Οι γυναίκες κέρδισαν επιπλέον 10,8 χρόνια και οι άνδρες 10,4 χρόνια μέσω αυτής της θετικής αλλαγής.

Οφέλη για όσους έχουν μέτρια δίαιτα

Ακόμη και για τα άτομα στα 40 τους που μετακινούνται από μια μέση δίαιτα σε μια διατροφή που σχετίζεται με τη μακροζωία, η μελέτη έδειξε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 3,1 χρόνια για τις γυναίκες και ελαφρώς υψηλότερη κατά 3,4 χρόνια για τους άνδρες. Περιέργως, άτομα στα 70 τους που έκαναν παρόμοιες διατροφικές βελτιώσεις συνδέθηκαν με αύξηση του προσδόκιμου ζωής περίπου πέντε ετών.

Επίδραση των διατροφικών επιλογών στην υγεία και τη μακροζωία

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον πιθανό αντίκτυπο των διατροφικών επιλογών στη συνολική υγεία και τη μακροζωία, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζονται νωρίτερα στη ζωή τους. Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα παρέχει στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ανθεκτικότητας έναντι των χρόνιων ασθενειών. Ο θετικός αντίκτυπος εκτείνεται πέρα ​​από τα άμεσα διατροφικά οφέλη, ενισχύοντας τη βελτιωμένη υγεία του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, που αποτελείται από μια διαφορετική κοινότητα μικροοργανισμών, είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη συνολική ευημερία.

Βασικοί παράγοντες σε μια πιο υγιεινή διατροφή

  • Μειωμένη πρόσληψη ανθυγιεινών λιπών, ζάχαρης και νατρίου: Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των ουσιών μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.
  • Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και την προστασία από χρόνιες ασθένειες.
  • Βελτιωμένη υγεία του εντέρου: Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού , την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη συνολική ευεξία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές πλούσιες σε κάλιο: Το κλειδί για την υγεία της καρδιάς

8 tips υγιεινής διατροφής για πολυάσχολους επαγγελματίες

7 «υγιεινές» τροφές που καλό είναι να παραλείψετε

Διατροφή και ευτυχία - Ο δρόμος προς την καλή διάθεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Ποια διατροφή μειώνει το ροχαλητό;

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος ροχαλίζει και διακόπτεται η αναπνοή του την ώρα που κοιμάται.