Greek English French German Italian

Ειδήσεις Φαρμακοποιών

  -
Pin It

''Πόλεμος'' έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς με μήλον της έριδος την παροχή υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία .


Της Νικολέτας Ντάμπου 


Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν έντονα τελευταία την πάγια θέση τους , να παρέχουν στα φαρμακεία υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Πρόκειται για πρόταση την οποία εκφράζουν και στην οποία συμφωνούν τόσο ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) όσο και το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.).


Αναλυτικότερα, το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.) προτείνει να εξελιχθεί το φαρμακείο σε πάροχο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ ), για την αξιοποίηση στο μέγιστο της επιστημονικής ιδιότητας του φαρμακοποιού και μείωσης των κρατικών δαπάνες υγείας και συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία τους. Επίσης , ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προτείνει την συμμετοχή των φαρμακοποιών στην ΠΦΥ για υπηρεσίες που ήδη παρέχουν, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος .


Ειδικότερα ο ΠΦΣ , μεταξύ άλλων τονίζει ότι ‘’ Η Ελλάδα αριθμεί 9880 φαρμακεία που βρίσκονται απ΄ άκρου εις άκρον σε ολόκληρη σε ολόκληρη την χώρα και μπορούν κάλλιστα να στηρίξουν το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Οι υπηρεσίες και οι παροχές που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από αυτά αφορούν θέματα που θα καθοριστούν λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές που παρατηρούνται σε χώρες του εξωτερικού και χρησιμοποιούν το φαρμακείο για την επίτευξη στόχων πρόληψης ασθενειών στην κοινότητα, αντιμετώπισης απλών περιστατικών, επίβλεψης και καθοδήγησης της αυτοθεραπείας, ελέγχου της ορθής χρήσης των φαρμάκων, της συμμόρφωσης των ασθενών και της αποτελεσματικότητας της αγωγής.’’


‘’ Τα φαρμακεία, μπορούν να συμπληρώσουν τις δομές του κράτους , ειδικά στην συγκυρία αυτή που το Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει έντονες δυσλειτουργίες. Διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν πως αυτή η συνεισφορά των φαρμακοποιών έχει θετικά αποτελέσματα στην γενική υγεία του πληθυσμού αλλά και στην συγκράτηση των δαπανών υγείας. Oι υπηρεσίες αυτές αφορούν τόσο την υπερωριακή απασχόληση όσο και τις αποζημιώσεις των φαρμακοποιών για εξειδικευμένες υπηρεσίες που πιστοποιημένα παρέχουν στους ασθενείς στα φαρμακεία αποσυμφορώντας το σύστημα υγείας, εξοικονομώντας πόρους, κατευθύνοντας τους ασθενείς στις κατάλληλες δομές υγείας όταν απαιτείται και προάγοντας την πρόληψη και την αγωγή υγείας. ‘’ ’’ σημειώνει ο κ.Λουραντός ‘’ Οι φαρμακοποιοί μπορούν να πιστοποιούνται από τον ΠΦΣ, ο οποίος διαπραγματεύεται και το ύψος των αποζημιώσεων με τους φορείς που θα καθορίσει το Υπουργείο Υγείας.’’ υπογραμμίζει ο ΠΦΣ.


Όσον αφορά στις υπηρεσίες ενδεικτικά περιγράφονται αυτές που προσφέρονται στα φαρμακεία είτε μεμονωμένα είτε σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι: 


• Υπηρεσίες βελτιστοποίησης χρήσης φαρμάκων
• Υποστήριξη και εκπαίδευση ασθενών στη χρήση συσκευών φαρμάκων για ΧΑΠ
• Συνεργασία με την ομάδα υγείας στη θεραπευτική ασθενών χρόνιου πόνου, ρευματολογικών παθήσεων, ψυχικής υγείας, αιματολογίας, αντιπηκτικής αγωγής, καρδιακών ανεπαρκειών.
• Πρόληψη και αντιμετώπιση διαβήτη,
• Υποστήριξη ασθενών στο σπίτι
• Υποστήριξη πρόληψης και υγιούς διαβίωσης
• Απεξάρτηση από το αλκοόλ
• Διακοπή καπνίσματος, έλεγχος βάρους
• Πρόληψη και προστασία από τον καρκίνο του δέρματος
• Εποχιακός αντιγριπικός εμβολιασμός
• Απλοί διαγνωστικοί έλεγχοι
• Αντιμετώπιση ελαφρών περιστατικών ως εναλλακτική λύση της πρόσβασης στο γενικό ιατρό ή στα εξωτερικά ιατρεία.


Από την πλευρά τους οι γιατροί αντιδρούν και μιλούν για προσπάθεια αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος που εγκυμονεί μεγάλους κίνδυνους για τη Δημόσια υγεία.


O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και η κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και νυν μέλος του ΔΣ , η οποία λέει όχι στην παροχή υπηρεσιών υγείας από φαρμακεία (Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ) , τάσσονται κατά της παροχής υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία .


Αναλυτικότερα , ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τη Δημόσια υγεία, η προσπάθεια αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος. ‘’Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για πρότασή που αφορά την εκτέλεση ιατρικών πράξεων πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσα στα φαρμακεία. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και τονίζουμε τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία από τέτοιες αντιεπιστημονικές πρακτικές. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ασθενή. Επιπρόσθετα αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και είναι ποινικά διώξιμη.’’ λέει ο ΙΣΑ.


Οι γιατροί σημειώνουν ότι ‘’ Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά ότι ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες.Η θεραπεία του ασθενή αποτελεί ιατρική ευθύνη του θεράποντα γιατρού και αυτό είναι ένα αξίωμα που πρέπει να είναι σεβαστό και να μην καταστρατηγείται από κανέναν. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς.’’


Εμείς αναρωτιόμαστε , ότι αφού για ακόμη μία φορά προτείνεται να βάλει βαθεία το χέρι στην τσέπη ο ασθενής για τις εν λόγω παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , πως μιλάμε για δωρεάν δημόσια υγεία;

Pin It

Cook name