Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ημερίδες Νέα

Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ: Διαδικτυακή Ημερίδα για τη μετάλλαξη, το εμβόλιο, την εκκλησία, με τη συμμετοχή Μόσιαλου

Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ: Διαδικτυακή Ημερίδα για  τη μετάλλαξη, το εμβόλιο, την εκκλησία, με τη συμμετοχή Μόσιαλου

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν, ότι οι ακραίες φωνές και από τους δύο χώρους δεν ωφελούν, όπως επίσης και η παραπληροφόρηση. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι τόσο η εκκλησία, όσο και η επιστήμη πρέπει να σταθούν δίπλα στον άνθρωπο - τον ψυχικό και σωματικό πόνο και τη δυστυχία του οποίου, επιδιώκουν να απαλύνουν - σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ: Στην τελευταία μετάλλαξη του κορωνοϊού και στις έως τώρα ενδείξεις για την επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία, αναφέρθηκε σε διαδικτυακή ημερίδα ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

«Από ό,τι φαίνεται, μεταδίδεται πιο εύκολα, δεν δημιουργεί μεγαλύτερη κλινική εικόνα το νέο στέλεχος, δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επαναλοίμωξης και δεν επηρεάζονται τα εμβόλια τα οποία έχουμε» είπε ο κ. Μόσιαλος και συνέχισε: «Επομένως, έχουμε ένα αρνητικό, τρία θετικά. Τώρα, θα μου πείτε, γιατί ανησυχούμε; Ανησυχούμε γιατί, εάν μεταδίδεται πιο γρήγορα, πολλοί περισσότεροι συνάνθρωποι μας μπορεί να κολλήσουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα και να υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας, κάτι το οποίο δεν θέλουμε. Στην ουσία, δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί υπερβολικά, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίδραση των δύο εμβολίων που έχουν εξασφαλίσει έγκριση, ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ότι η ανοσία αρχίζει να αναπτύσσεται μετά από περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό σε ένα ποσοστό 80-82% σε όσους έκαναν το εμβόλιο, αλλά για να φτάσει στα επίπεδα επιτυχίας των προβλέψεων των εταιριών παρασκευής τους, τα οποία κυμαίνονται στο 94-95% θα πρέπει να περιμένει μέχρι και μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. «Για να είναι σίγουρος πρέπει να περιμένει μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Στην ουσία, μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες από την πρώτη δόση, ένα μεγάλο ποσοστό έχει επαρκή ανοσία» είπε ο κ. Μόσιαλος. Για το θέμα της χρονικής διάρκειας της ανοσίας, τόνισε, ότι αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια, καθώς υπάρχουν στοιχεία μόνο τριών μηνών κλινικών δοκιμών, καθώς συνεχίζεται η έρευνα, παγκοσμίως.

Η παρέμβαση του κ. Μόσιαλου έγινε στη διάρκεια διεπιστημονικής διαδικτυακής ημερίδας, με τίτλο: «Πίστη και κορωνοϊός. Επιστημονικές και Θεολογικές προσεγγίσεις», την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

Εκκλησία και επιστήμη συνεργάζονται να απαλύνουν τον ψυχικό και σωματικό πόνο του ανθρώπου, τονίστηκε στην ημερίδα

«Η επιστήμη έχει δικά της ταυτοτικά χαρακτηριστικά, όπως και η εκκλησία» συνέχισε, αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας ο κ. Μόσιαλος, λέγοντας ότι η επιστήμη έχει μεθοδολογικά χαρακτηριστικά, ενώ η θεολογία πιο διαχρονικά, ένα από τα οποία είναι και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. «Είναι κυρίαρχο διαχρονικό ταυτοτικό χαρακτηριστικό, που δεν αλλάζει. Και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να αλλάξει. Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να αλλάξει, χωρίς να αμφισβητείται η θρησκεία, ο τρόπος με τον οποίο ασκείται στην περίοδο της πανδημίας» είπε ο κ. Μόσιαλος και πρόσθεσε: «Η μέθοδος άσκησης είναι που πρέπει να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε πώς εκφέρεται το μυστήριο, αυτή θα ήταν μια βάση συζήτησης για τους επόμενους μήνες, με έναν πολύ ήπιο και νηφάλιο τρόπο, χωρίς ακρότητες».

«Είναι ύπουλος ο κορωνοϊός, αλλά μας βοηθάει και την πολιτεία και την εκκλησία και τις επιστήμες να έρθουμε στα μέτρα μας», τόνισε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. ‘Ανθιμος και συνέχισε: «Ο κορωνοϊός έκανε δύο πράγματα. Κλόνισε την “παντοδυναμία” μας. Την παντοδυναμία, που αισθανόμασταν, οι άνθρωποι, ότι έχουμε. Μας έφερε στα παπούτσια μας, στα όριά μας. Και το δεύτερο, μας έφερε κοντά. Και ο φόβος μας έφερε ακόμη πιο κοντά. Καταλάβαμε, όπως έλεγαν οι αρχαίοι, ότι η μοίρα μας είναι κοινή. Ξεκαβαλικέψαμε από την αίσθηση ότι είμαστε κάτι. Όταν ο άνθρωπος ξεκαβαλικέψει από τον εγωισμό του και έρθει κοντύτερα με τους άλλους ανθρώπους τότε, παρά τις όποιες διαφορές, στον πόνο είμαστε κοντά. Η καλύτερη φιλοσοφία πάει στο βρόντο με ένα πονόδοντο, έλεγε ο Κομφούκιος. Ο Θεός γράφει ίσια, με στραβές γραμμές».

Για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, σχετικά με τη λειτουργία των ναών, είπε ότι ήταν αρκετή για να στείλει στη σωστή στιγμή το κατάλληλο μήνυμα προς την πολιτεία και στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Βεβαίως, η εξ αποστάσεως λειτουργία δεν είναι το τέλειο. Αλλά προετοιμάζουμε τον κόσμο, ενημερώνουμε, από αγάπη το κάνουμε. Η Σύνοδος πολύ καλά αποφάσισε, παραπάνω δεν μπορούσε να αποφασίσει».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του μητροπολίτη ‘Ανθιμου, σε συνδυασμό με όσα προανέφερε σχετικά και ο κ. Μόσιαλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου υπογράμμισε την ανάγκη της προσαρμογής των κοινωνικών δραστηριοτήτων, αυτήν την περίοδο, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την διαδικτυακή διδασκαλία στα πανεπιστήμια και πρόσθεσε: «Χαίρομαι, γιατί ο μητροπολίτης έθεσε τη σωστή προσέγγιση, που δείχνει ότι η Εκκλησία μπορεί να είναι δίπλα σε όλους μας, που μπορεί να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει χωρίς ακραίες φωνές».

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν, ακόμη, ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Πέτκου, η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Ιωάννα Κωσταρέλλα, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Αναστάσιος Γιάγκου, ο καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Παναγιώτης Υφαντής, και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Πέτρος Παναγιωτόπουλος. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν, ότι οι ακραίες φωνές και από τους δύο χώρους δεν ωφελούν, όπως επίσης και η παραπληροφόρηση. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι τόσο η εκκλησία, όσο και η επιστήμη πρέπει να σταθούν δίπλα στον άνθρωπο – τον ψυχικό και σωματικό πόνο και τη δυστυχία του οποίου, επιδιώκουν να απαλύνουν – σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστημονική ημερίδα του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ευρεσιτεχνία του ΑΠΘ για την προστασία γιατρών και νοσηλευτών από τον κορωνοϊό

Εκτιμήσεις ομάδας ερευνητών του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ για την εξέλιξη της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ημερίδα : Αγάπη και Φροντίδα για τα Zώα- Ομιλία Μάρσας Δημοπούλου

Με την ομιλία της Ειδικής Γραμματέως του ΥΠΕΣ για τα Ζώα Συντροφιάς Μάρσας Δημοπούλου θα ανοίξει η ημερίδα με θέμα "Αγάπη και Φροντίδα για τα Zώα -Ενσυναίσθηση, Ευαισθητοποίηση και Χαρά για τους Ανθρώπους" που διοργανώνει η Ρίτα Μωραϊτάκη Πικρού Εντεταλμένη Σύμβουλος Παρκών-Αλσων & Υγείας Ζώων.

Συνέδριο Κολλεγίου René Descartes: Το Διαρκώς Μεταβαλλόμενο Πεδίο της Διοίκησης Υγειονομικής Περίθαλψης

Συνέδριο Κολλεγίου René Descartes: Συνέδριο με θέμα «Το Διαρκώς Μεταβαλλόμενο Πεδίο της Διοίκησης Υγειονομικής Περίθαλψης» την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 και ώρα 17:00 στο Αμφιθέατρο Théo Angelopoulos.

Λεμφοίδημα και Λεμφικές Παθήσεις

Εκπαιδευτική Ημερίδα: Στην Ημερίδα αυτή θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και στρογγυλά εκπαιδευτικά τραπέζια που καλύπτουν όλο το φάσμα της Λεμφολογίας

ΕΚΑΠΤΥ – ΕΚΠΑ : Ημερίδα για την διασύνδεση υγείας και τεχνολογίας

Η σύγχρονη τεχνολογική έρευνα και η καινοτομία καθώς και την εκπαίδευση αλλά και την εξέλιξη των υπηρεσιών υγείας θα βρεθούν  στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας επιστημονικής ημερίδας υπό τον τίτλο «Υγεία και Τεχνολογία: Διασύνδεση Πανεπιστημίου – καινοτομίας – βιομηχανίας – ποιότητας», που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας Υγείας (ΕΚΑΠΤΥ) σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 15.00 – 20.00 στο Κεντρικό Κτήριο του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30).

Close Icon