Tεχνολογία

ΕΚΑΠΤΥ – ΕΚΠΑ : Ημερίδα για την διασύνδεση υγείας και τεχνολογίας

ΕΚΑΠΤΥ – ΕΚΠΑ : Ημερίδα για την διασύνδεση υγείας και τεχνολογίας

Η σύγχρονη τεχνολογική έρευνα και η καινοτομία καθώς και την εκπαίδευση αλλά και την εξέλιξη των υπηρεσιών υγείας θα βρεθούν  στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας επιστημονικής ημερίδας υπό τον τίτλο «Υγεία και Τεχνολογία: Διασύνδεση Πανεπιστημίου – καινοτομίας – βιομηχανίας – ποιότητας», που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας Υγείας (ΕΚΑΠΤΥ) σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 15.00 – 20.00 στο Κεντρικό Κτήριο του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30).

Διακεκριμένοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων και στελέχη της βιομηχανίας υγείας, μέσα από τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις τους θα εστιάσουν σε θέματα που αφορούν στην σύγχρονη τεχνολογική έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση, καθώς και την εξέλιξη των υπηρεσιών υγείας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας και χρηστικές πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα www.ekapty.gr. Η εγγραφή και η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν όλες οι παράμετροι σχετικά με την προαγωγή και διασφάλιση της ποιότητας, τις βιομηχανικές προόδους και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στο σύγχρονο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για την αξιολόγηση και πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας, επαγγελματιών και υπηρεσιών υγείας – πεδία που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και την αποστολή του ΕΚΑΠΤΥ.

  • Το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία είναι διαπιστευμένος φορέας από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και χορηγεί πιστοποιητικά ποιότητας για τη συμμόρφωση διαδικασιών και συστημάτων ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις διεθνών προτύπων αλλά και της εθνικής νομοθεσίας. Παράλληλα είναι ο μοναδικός ελληνικός κοινοποιημένος φορέας για την αξιολόγηση συμμόρφωσης και πιστοποίησης ιατροτεχνολογικών προιόντων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας από το 1998.
  • Στελεχωμένο με έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το ΕΚΑΠΤΥ διασφαλίζει την εφαρμογή και τήρηση των απαιτητικών προτύπων λειτουργίας του και τη γόνιμη συνεργασία του με άλλους φορείς, μέσα από τις αυστηρές διαδικασίες που τηρούν οι ομάδες εργασίας του σε όλα τα στάδια αξιολόγησης της συμμόρφωσης για την πιστοποίηση τόσο των συστημάτων ποιότητας όσο και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση, είτε αφορά επιθεωρήσεις είτε τεχνικές – κλινικές αξιολογήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το ΕΚΑΠΤΥ τηρεί μέχρι κεραίας την εχεμύθεια και την εμπιστευτικότητα έναντι των πελατών του, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. Σύντομα, το ΕΚΑΠΤΥ θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης και πιστοποίησης συστημάτων ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου Συστήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος ΕΝ ISO 14001 για την αναγνώριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επιχειρήσεων υγείας και τη συνεχή βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσής τους.

Παράλληλα, το ΕΚΑΠΤΥ έχει προετοιμαστεί για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης του υφιστάμενου συστήματος ποιότητας του σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου που έχει θέσει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/745 σχετικά με τους κανόνες και τις κοινές προδιαγραφές σχετικά με την αξιολόγηση,
πιστοποίηση, κυκλοφορία, διάθεση και χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κονοποίησής του, το ΕΚΑΠΤΥ θα αποτελέσει ένα φορέα, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται ένα δίκτυο προστασίας του Έλληνα πολίτη σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, τα διαθέσιμα ιατρικά υλικά, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ παράλληλα θα χορηγούνται, θα επαναξιολογούνται και θα επικυρώνονται οι απαραίτητες πιστοποιήσεις σε ιατρικά μηχανήματα, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, βάσει των αυστηρών πρακτικών της ευρωπαϊκής αγοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γ. Λειβαδάς στο Healthweb: Οι παράνομες προμήθειες στα νοσοκομεία συνεχίζονται κυρίως στο ‘Ιπποκράτειο’ και ’ Ευαγγελισμό ‘

Κατεπείγουσα απόφαση Κικίλια για άρση αναστολής αδειών των γιατρών μετά το ρεπορτάζ του healthwebgr

Ξεκίνησε το ενιαίο ευρωπαϊκό μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Η εμμονή του ΕΟΦ στην δημιουργία δικού του μητρώου ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Δίκαιες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του ΕΟΦ για νέο μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων

Παρασκήνιο : Ο Χάρρυ Κλυνν ζει !!

Παρασκήνιο: Μόνο τέσσερις οι γραμματείς στην επιτροπή ΗΤΑ αντί δέκα

Γιατί δεν έγινε ανατιμολόγηση στα είδη πρόσθετης περίθαλψης του άρθρου 15 του ΕΚΠΥ-ΕΟΠΥΥ ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Μοντέλα προβλέπουν τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση ενοίκων γηροκομείων

"Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές και κλινικούς ιατρούς για τον ακριβή προσδιορισμό του κινδύνου των ασθενών για τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση, χρησιμοποιώντας δεδομένα κλινικής αξιολόγησης που συλλέγονται συνήθως", έγραψαν οι συγγραφείς. "Στα γηροκομεία, τα μοντέλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στόχευση προληπτικών στρατηγικών".

Αλγόριθμος σε πιθανές θεραπείες για την covid-19 και για μελλοντικές πανδημίες

Οι ερευνητές είναι μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας που αποτελείται από ανοσολόγους, βιολόγους, χημικούς, επιστήμονες δεδομένων, θεωρητικούς παιγνίων, γενετιστές, μαθηματικούς και γιατρούς, που επιδιώκει να αναπτύξει καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Covid-19.

H Microsoft ανακοίνωσε σημαντική ενημέρωση στα Windows 11

– ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών iPhone για συνδεσιμότητα, με την εισαγωγή του Phone Link για iOS. Με το Phone Link για iOS, οι χρήστες δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσουν μήπως χάσουν μια σημαντική κλήση ή ένα μήνυμα, ενώ συγκεντρώνονται στο Windows 11 PC τους.

Μοντέλο μηχανικής μάθησης επικεντρώνεται σε άρθρα ειδήσεων για να προβλέψει τα κρούσματα της επισιτιστικής κρίσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπλήρωση των παραδοσιακών προγνωστικών μετρήσεων με ειδησεογραφική κάλυψη βελτίωσε περαιτέρω την ακρίβεια των προβλέψεων για την επισιτιστική κρίση, γεγονός που υποδηλώνει την αξία των "υβριδικών" μοντέλων. Οι ερευνητές βλέπουν, επίσης, πιθανές ευρύτερες χρήσεις για το έργο τους.

Η καινοτόμος τεχνολογία υπόσχεται πολλά κατά ορισμένων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου

Μετά τη δοκιμή φάσης 1, βρίσκεται σε εξέλιξη μια δοκιμή φάσης 1Β που συνδυάζει κύτταρα πρώτης γενιάς και ανοσοθεραπείες. Πρόσφατα άνοιξε μια άλλη μελέτη που λειτουργεί με μια δεύτερη γενιά των μονοπύρηνων κυττάρων περιφερικού αίματος PBMCs που παρασκευάζονται με βελτιωμένο τρόπο, λέει ο Jimeno. Επιπλέον, τα κριτήρια ένταξης για τη μελέτη με μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος PBMC δεύτερης γενιάς είναι πολύ ευρύτερα.

Η νέα τεχνολογία ηχητικής πλοήγησης επιτρέπει στους τυφλούς να πλοηγηθούν

Επιπλέον, με την καλύτερη κατανόηση των νευρικών μηχανισμών που διέπουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία της χωρικής πλοήγησης, ίσως μπορέσουμε να εντοπίσουμε πρώιμους βιοδείκτες και στόχους για παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology.