Διατροφή

Η κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα κόβει χρόνια ζωής

Η κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα κόβει χρόνια ζωής

Μειώσετε τον κίνδυνο να υποστείτε καρδιακό επεισόδιο ή να προσβληθείτε από άλλη καρδιαγγειακή πάθηση μειώνοντας στο αίμα σας την κακή χοληστερόλη LDL.

Tα υψηλά επίπεδα στο αίμα της κακής χοληστερόλης LDL σχετίζονται με πρόκληση καρδιοπάθειας. Επίσης είναι ο βασικός παράγοντας που δημιουργεί τη αθηρωμάτωση η οποία οδηγεί στην απόφραξη αρτηριών. Η μείωση της μπορεί να επιτευχθεί με σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή και με φάρμακα όπως οι στατίνες.

Είναι ήδη γνωστό ότι μείωση της LDL χοληστερόλης, απομακρύνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι πως η μείωση της κακής χοληστερόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, είναι σε θέση να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης εξαιτίας ακόμα μικρότερου κινδύνου για καρδιακή πάθηση.Τελευταίες μελέτες επικροτούν το γεγονός ότι μικρές έως μέτριες μειώσεις της κακής χοληστερόλης LDL καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, σχετίζονται με καθοριστική μείωση του κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσο.

Αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια που δεν σχετίζονται με λιπίδια όπως είναι οι καπνιστές, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.Επίσης αποδεικνύεται ότι άτομα που γεννιούνται με χαμηλή χοληστερόλη και τη διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα χάρις σε διαφοροποιήσεις του γενετικού τους κώδικα, προστατεύονται πολύ περισσότερο από καρδιακές παθήσεις.Εάν λοιπόν φροντίζουμε ήδη από την παιδική και εφηβική ηλικία να ελέγχουμε την κακή χοληστερόλη και να τη διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα, ο κίνδυνος θανάτου λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου, θα είναι σημαντικά χαμηλότερος.

Πρέπει λοιπόν οι προσπάθειες για διαφώτιση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων και εφήβων, σχετικά με τη χοληστερόλη LDL, να εντατικοποιηθούν.Επίσης όσο περισσότεροι ευαισθητοποιηθούν, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα και λιγότερες οι καρδιοπάθειες ή οι μελλοντικοί πρόωροι θάνατοι στον πληθυσμό.

Επομένως εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο σας να υποστείτε καρδιακό επεισόδιο ή να προσβληθείτε από άλλη καρδιαγγειακή πάθηση, τότε φροντίστε όσο πιο νωρίς στη ζωή σας να έχετε μειωμένη στο αίμα σας την κακή χοληστερόλη LDL

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μωβ λάχανο: Ο σύμμαχος σας για την απώλεια βάρους;

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας αγγούρια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.