Greek English French German Italian

ndd optim

tz.jpg
Pin It

Διδάσκοντας τα παιδιά να τρώνε υγιεινά είναι δυστυχώς, πιο περίπλοκο από ό, τι νομίζετε. Μελέτες δείχνουν ότι, πολλά παιδιά συχνά παραλείπουν το πρωινό, και αυτή η παράληψη έχει συνδεθεί με χαμηλότερη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.


Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Τζουλιάννα Καρνέζη -Διαιτολόγος, RD Dietetics BSC Hons, University of Hertfordshire Διαιτολόγος, RD.




[caption id="attachment_47105" align="alignnone" width="220"]Τζουλιάννα Καρνέζη-Διαιτολόγος Τζουλιάννα Καρνέζη-Διαιτολόγος[/caption]

Επίσης, έχουν τη συνήθεια να τρώνε τρόφιμα που παρασκευάζονται έξω από το σπίτι (το οποίο συχνά σημαίνει μεγαλύτερες μερίδες), να πίνουν περισσότερα αναψυκτικά και να καταναλώνουν λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα (το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη γερών οστών).


Τα τελευταία 30 χρόνια το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 6 έως 11 ετών, που είναι υπέρβαρα, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Καθώς η παιδική παχυσαρκία γίνεται όλο και πιο κοινή, ασθένειες που προηγουμένως εμφανιζόντουσαν μόνο σε ενήλικες, γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και στα παιδιά. Για παράδειγμα, οι εκτιμήσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προβλέπουν ότι, ένα στα τρία παιδιά των Η.Π.Α που γεννήθηκαν το 2000, θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι, η δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, η πιο κοινή αιτία για καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορεί να αρχίσει από την παιδική ηλικία.


Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι, οι ενήλικες πρέπει να διδάξουν στα παιδιά καλές διατροφικές συνήθειες, και να εξασφαλίζουν ότι, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα να μη παίρνουν πολλές θερμίδες.


Για το σκοπό αυτό, διαβάστε τις ακόλουθες συμβουλές και οδηγίες: 


• Εισάγετε μια ποικιλία προϊόντων
Με την εκμάθηση στα παιδιά σας να αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ είναι σε νεαρή ηλικία, θα αναπτύξουν διατροφικές προτιμήσεις, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου, αργότερα στη ζωή τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις από το USDA, τα παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών, πρέπει να καταναλώνουν 1 φλιτζάνι κάθε ένα από τα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 πρέπει να καταναλώνουν 1 ½ φλιτζάνια φρούτα και 1 ½ φλιτζάνια λαχανικά, και τα παιδιά 9 έως 12 1 ½ φλιτζάνια φρούτα και 2 έως 2 ½ φλιτζάνια λαχανικά.
• Κρατήστε χαμηλά τα λιπαρά.
Τα παιδιά κάτω των 2 ετών χρειάζονται μια ορισμένη ποσότητα λίπους στη διατροφή τους, ώστε να βοηθήσει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα να αναπτυχθούν σωστά. Το λίπος βοηθάει επίσης, στην απορρόφηση ορισμένων βιταμινών, βιταμίνες A, D, E και Κ, οι οποίες απορροφούνται μόνο εάν υπάρχει λίπος στη διατροφή. Ενώ τα μικρά παιδιά μπορούν να πίνουν γάλα πλούσιο σε λιπαρά, τα μεγαλύτερα, από 2 ετών και πάνω, θα πρέπει να πίνουν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Επιπλέον, τα παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών, πρέπει να τρώνε μια διατροφή, όπου περίπου το 30 έως 35 τοις εκατό των θερμίδων, να προέρχεται από το λίπος. Για ηλικίες από 4 έως 18 ετών, οι συστάσεις για το λίπος μειώνονται στο 25 έως 35 τοις εκατό των θερμίδων.
Παρά το γεγονός ότι οι επαρκείς ποσότητες λίπους, είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, πολλά παιδιά σήμερα καταναλώνουν πολλές λιπαρές τροφές, με αποτέλεσα να οδηγούνται σε αύξηση του σωματικού βάρους. Οι κύριες πηγές κορεσμένου λίπους στη διατροφή των παιδιών, είναι το πλήρες γάλα και γιαούρτι, το τυρί και τα λιπαρά κρέατα. Για να διατηρήσετε την πρόσληψη λίπους των παιδιών σας υπό έλεγχο, προσφέρετε τους γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και άπαχο κρέας, καθώς και φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι εκ φύσεως πολύ χαμηλά σε λιπαρά. Επίσης, κάντε μια προσπάθεια να επιλέγετε υγιεινά, ακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, αντί για το βούτυρο.
• Δώστε βάση στο ασβέστιο
Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, το σώμα χρησιμοποιεί το ασβέστιο για να χτίσει ισχυρά οστά, μια διαδικασία που ολοκληρώνεται στο τέλος της εφηβείας. Ωστόσο, περισσότερο από το 85 τοις εκατό των κοριτσιών και το 60 τοις εκατό των αγοριών, ηλικίας 9 έως 18 ετών, δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου. Οι Διαιτητικές Οδηγίες του 2005 συνιστούνε, 2 φλιτζάνια γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, την ημέρα για παιδιά ηλικίας 2 έως 8 ετών και 3 φλιτζάνια για παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω.
• Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως.
Οι μελέτες δείχνουν ότι, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει το μακροπρόθεσμο κίνδυνο του καρκίνου και της καρδιοπάθειας. Κατά μέσο όρο, τα περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 180 έως 200 γραμμάρια σίτου ημερησίως και οι έφηβοι μπορεί να χρειαστούν και λίγο περισσότερο. Για παράδειγμα, μια φέτα ψωμί, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι, ζυμαρικά ή πλιγούρι βρώμης είναι 30 γραμμάρια. Τουλάχιστον το ήμισυ των εν λόγω μερίδων, θα πρέπει να προέρχεται από δημητριακά ολικής αλέσεως και το άλλο μισό μπορεί να προέρχεται από άλλα δημητριακά.
• Περιορίστε τα ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα.
Λίγη ζάχαρη, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε ένα τρόφιμο, που παρέχει άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, δεν αποτελεί πρόβλημα. Για παράδειγμα, ένα μικρό κομμάτι προστιθέμενης ζάχαρης στα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να ενισχύσει τη γεύση και να ενθαρρύνει τα παιδιά να τα τρώνε. Όμως, ο μέσος έφηβος καταναλώνει περίπου διπλάσια ζάχαρη, από αυτή που συνιστάται, διότι τρώει ζαχαρούχα τρόφιμα και πίνει ποτά, που τείνουν να είναι υψηλά σε θερμίδες και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Αντί λοιπόν, να δώσετε κάποιο γλυκό στα παιδιά σας, προσφέρετε τους υγιεινές επιλογές, όπως κάποια φρούτα με γλυκιά γεύση. Αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των χυμών φρούτων, συμβάλλουν, σημαντικά στη συνολική πρόσληψη θερμίδων και θα πρέπει να περιορίζονται και να καταναλώνονται σαν μια περιστασιακή απόλαυση. Για παιδιά όλων των ηλικιών, το νερό και το γάλα είναι οι καλύτερες επιλογές ποτού.
• Καταναλώστε ψάρια
Η American Heart Association συνιστά, όλοι να στοχεύουν για δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα. Αλλά, μπορεί να αναρωτηθείτε, αν θα πρέπει να ταΐσετε τα παιδία σας ψάρια, επειδή πολλά από τα θαλασσινά που καταναλώνουμε, περιέχουν υδράργυρο, μια περιβαλλοντική τοξίνη που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών. Η συμβουλή είναι να καταναλώνετε εσείς και το παιδί σας ψάρια τακτικά, αλλά να τα επιλέγετε με σύνεση. Δεν συσσωρεύουν όλα τα ψάρια το ίδιο ποσοστό υδραργύρου. Αυτά με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι τα μεγάλα σε μέγεθος, όπως ο ξιφίας, τόνος, ο λούτσος, καρχαρίας, κολιός και λαβράκι. Ενώ, τα πιο μικρά ψάρια, όπως οι γαρίδες, οι σαρδέλες, η πέστροφα, η γλώσσα, ο μπακαλιάρος, μύδια και στρείδια έχουν μικρότερες συγκεντρώσεις υδράργυρου και μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.
• Κουνηθείτε μαζί με τα παιδιά σας
Η σωστή διατροφή είναι μόνο μέρος της εξίσωσης για υγιή παιδιά. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 8 και 18, περνούν πάνω από έξι ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, ενώ οι προηγούμενες γενιές περνάγανε τον χρόνο τους, παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους ή σε κάποιο είδος της σωματικής δραστηριότητας. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας, να κάνουν τη σωματική άσκηση μέρος της καθημερινής τους ζωής. Κάντε μαζί τους μια βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο, βάλτε μουσική και χορέψτε μαζί στο σπίτι ή παίξτε ένα παιχνίδι, το οποίο θα κρατά τόσο εσάς όσο και τα παιδιά σας σε συνεχή κίνηση. Κρατώντας τα παιδιά σας ενεργά, θα βελτιώσετε την ευημερία τους και θα τα βοηθήσετε να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος στην υπόλοιπη ζωή τους.


Βιβλιογραφία:
Hillary L. Burdette, Robert C. Whitaker, 2005, A National Study of Neighborhood Safety, Outdoor Play, Television Viewing, and Obesity in Preschool Children, Pediatrics, 116: 657 -662.
Juan Pablo Rey-Lópeza, Germán Vicente-Rodrígueza, b, Mireia Bioscac, Luis A. Morenoa, 2008, Sedentary behaviour and obesity development in children and adolescents, Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 18:242–251.
Eppright E. S., Fox, H. M, Fryer B. A., Lamkin G. H., Vivian V., The North Central Regional Study of diets of preschool children. 2. Nutrition knowledge and attitudes of mothers, Journal of Home Economics, 62:327-332.
Drake L; Maier C; Jukes M; Patrikios A; Bundy D, 2002, School-age children: their nutrition and health, SCN News, (25):4-30.
Singleton JC, Achterberg CL, Shannon BM, 1992, Role of food and nutrition in the health perceptions of young children, Journal of the American Dietetic Association, 92(1):67-70.
American Heart Association's, www.heart.org.
U.S. Department of Agriculture, www.usda.gov.

Pin It