Pin It

Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μιας φλεγμονής του εντέρου που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες.  Τα ευρήματα δεν αποτελούν απόδειξη ότι το κρέας είναι αυτό που προκαλεί την ασθένεια, είπαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να εξετασθεί σε συνδυασμό με πιο υγιεινή διατροφή.


Η εκκολπωματίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που ευθύνεται για περίπου 200.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ετήσιο κόστος περίπου $ 2 δισεκατομμύρια. Περίπου 4% των ασθενών έχουν αναπτύξει  μακροπρόθεσμα συμπτώματα όπως : διάτρηση του εντερικού τοιχώματος, αποστήματα, και συρίγγια σε αυτά και μη φυσιολογική ένωση μαζί κοίλων χώρων εντός του σώματος.


Παρά τις αναλογικά σοβαρές επιπτώσεις λίγα είναι γνωστά σχετικά με το τι προκαλεί εκκολπωματίτιδα, αν και προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν συνδέσεις με το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τη χρόνια χρήση φαρμάκων κατά της φλεγμονής. Η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή καταγράφεται ως «ύποπτη», ενώ υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν εξεταστεί.


Για τη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Andrew Chan στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μελέτησαν ιατρικά αρχεία 26 χρόνων για 46.500 άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι άνδρες που έκαναν με συμπτώματα εισαγωγή στο νοσοκομείο είχαν καταναλώσει  ψάρια, πουλερικά και  κόκκινο κρέας. Κατά την περίοδο 26 ετών, 764 άνδρες εκδήλωσαν εκκολπωματίτιδα. Αυτή η ομάδα είχε την τάση να τρώει  πολύ κόκκινο κρέας. Οι κρεατοφάγοι είχαν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ό, τι οι άνδρες που κατανάλωναν μικρότερες  ποσότητες κόκκινου κρέατος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Pin It