ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κίνδυνος δηλητηρίασης από ξαναζεσταμένο ρύζι

Κίνδυνος δηλητηρίασης από ξαναζεσταμένο ρύζι

 

Το να ξαναζεσταίνει κάποιος το φαγητό, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, υπό συνθήκες, και ιδιαίτερα στην περίπτωση του ρυζιού, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος της τροφικής δηλητηρίασης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί. Συγκεκριμένα, το ρύζι, πριν μαγειρευτεί, μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Μετά το μαγείρεμα, μερικά από τα σπόρια αυτά μπορεί να επιβιώσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εάν αφεθεί αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, αυτά να αναπτυχθούν σε βακτήρια, τα οποία θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, παράγοντας τοξίνες. Όσο περισσότερο αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι τα βακτήρια και οι τοξίνες να το κάνουν ακατάλληλο προς κατανάλωση. Στην περίπτωση που καταναλωθεί, τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, όπως εμετός και διάρροια, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται 1 έως και 5 ώρες αργότερα, με διάρκεια όχι μεγαλύτερη από 24 ώρες.

Κανόνες προστασίας

– Ιδανικά σερβίρετε το ρύζι αμέσως μετά το μαγείρεμα

– Εάν αυτό είναι αδύνατον, βάλτε το ρύζι στο ψυγείο μετά από μία ώρα ή αμέσως μόλις κρυώσει

– Κρατήστε το ρύζι στο ψυγείο για μία ημέρα το πολύ

– Πάντα να ζεσταίνετε μέχρι το σημείο που θα βγάζει καυτό ατμό

– Απαγορεύεται να το αναθερμάνουμε περισσότερο από μία φορά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βερίκοκα είναι ένας σύμμαχος για την υγεία των ματιών σας!

Ένα φρούτο γεμάτο οφέλη κατά την εγκυμοσύνη!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο φαγητό για να φτιάξετε σήμερα Τετάρτη;

Φαγητό Τετάρτη: Η απόφαση για το «καλύτερο» φαγητό που θα φτιάξετε την Τετάρτη μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως οι προσωπικές προτιμήσεις, οι διατροφικοί περιορισμοί και οι χρονικοί περιορισμοί.

Ένας φυσικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της αναιμίας

Αποξηραμένα σύκα: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή για άτομα που πάσχουν από αναιμία. Είναι μια φυσική πηγή σιδήρου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αναιμίας και στη διατήρηση της συνολικής υγείας σας.

Μπορεί ένα μήλο το πρωί να είναι το μυστικό για την ανακούφιση από τις ημικρανίες;

Μήλα: Μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας, αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται ως θεραπεία για τις ημικρανίες. Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε αυτή τη θεραπεία, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής για εσάς.

Με ποιον τρόπο η μελιτζάνα συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη;

Μελιτζάνα: Η υψηλή περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη.

Αγγούρι: Αναντικατάστατο για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Αγγούρι: Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό και φυτικές ίνες συμβάλλει στην ενυδάτωση, στην εύκολη κινητικότητα του εντέρου, στον κορεσμό και δυνητικά και στην αντιμετώπιση φλεγμονών.