ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανακάλυψαν πώς να μετατρέψουν το λίπος σε απλή ενέργεια

Ανακάλυψαν πώς να μετατρέψουν το λίπος σε απλή ενέργεια

Ανακάλυψαν πώς να μετατρέψουν το κακό λίπος – λευκό λίπος – σε ενέργεια. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει, για πρώτη φορά, πώς να μετατρέψουν το επιβλαβές «λευκό» λίπος σε μια μορφή ενέργειας η οποία να καταναλώνεται από τους ανθρώπους – το «καφέ» λίπος.

Της Αρετής Διαμάντη

Το λευκό λίπος στους ανθρώπους έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, ενώ το καφέ λίπος είναι σε θέση να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό, βοηθώντας στο κάψιμο επιπλέον θερμίδων, όταν ενεργοποιείται από την αδρεναλίνη, αν και οι ενήλικες έχουν μικρές ποσότητες αυτού του λίπους στο σώμα τους.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Cell από τον επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα Λάμπρο Σιντώση, Καθηγητή Παθολογίας στον Ιατρικό Κλάδο του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB), παρουσιάστηκε η ανακάλυψη ότι είναι δυνατόν να μετατρέψουν το λευκό λίπος σε μια μορφή καφέ λίπους, δημιουργώντας στρες όπως γίνεται σε ένα είδος εγκαύματος.

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα υφίστανται σοβαρά και παρατεταμένα επίπεδα του στρες, όπου γίνεται μαζική απελευθέρωση της αδρεναλίνης που αυξάνεται για αρκετές εβδομάδες μετά τον τραυματισμό. Οι ερευνητές μελέτησαν 72 ασθενείς με βαριά εγκαύματα σε όλο τους το σώμα κατά 50% και 19 υγιείς ανθρώπους, λαμβάνοντας δείγματα του λίπους τους σε διαφορετικά στάδια της ανάκαμψης τους.

Μελετώντας τα δείγματα λίπους, οι ερευνητές βρήκαν ότι η μοριακή εμφάνιση του λευκού λίπους των ασθενών άλλαξε σταδιακά εμφανίζοντας υψηλότερα επίπεδα μιτοχονδρίων – τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων που βοηθούν να κάψουμε ενέργεια και παράγουν θερμότητα όταν ενεργοποιούνται. Αυτά μοιάζουν με τα καφέ λιπώδη κύτταρα.

Ο καθηγητής Σιντώσης είπε ότι η μελέτη παρέχει απόδειξη της θεωρίας ότι είναι δυνατόν να μετατραπεί το λευκό λίπος σε καφέ λίπος και στον άνθρωπο. «Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να προσδιοριστούν οι μηχανισμοί που στηρίζουν αυτό το αποτέλεσμα και στη συνέχεια να αναπτυχθούν φάρμακα που μιμούνται την επίδραση του εγκαύματος» ανέφερε ο κ. Σιντώσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάχνοντας μακαρόνια με τον μη κλασικό τρόπο

Ποιο είναι το πιο άπαχο κομμάτι στο μοσχαρίσιο κρέας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί η κανέλα να βοηθήσει στην αρθρίτιδα;

Κανέλα: Ένα νόστιμο και υγιεινό μπαχαρικό που μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την αρθρίτιδα. Οι αντιοξειδωτικές και αναλγητικές του ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στις αρθρώσεις.

9 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο 

Είναι απαραίτητο να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο για την υποστήριξη της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου του σώματός σας.

Το καρπούζι ως ένας σύμμαχος για απώλεια βάρους!

Καρπούζι: είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία. Για να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο, πρέπει να συνδυάσετε την κατανάλωση καρπουζιού με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.

Τα παντζάρια είναι ένας σύμμαχος της υγείας του ήπατος

Παντζάρια: Συμπεριλαμβάνοντας τα παντζάρια στη διατροφή σας μπορείτε να συμβάλετε στην προώθηση της υγείας του ήπατος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση σε μερικούς ανθρώπους.

Μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%

Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλες ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες.

Τα θαλασσινά, τα αυγά και το κρέας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διπολικής διαταραχής 

Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διπολική διαταραχή.