Editorial

Η task force ,το clawback και οι φορολογικές παραβάσεις από την μη είσπραξη

Η task force ,το clawback και οι φορολογικές παραβάσεις από την μη είσπραξη

O υπουργός Υγείας πρόκειται να συγκροτήσει νέα task force(TF) για την Yγεία.

Θα θέλαμε να αποφύγουμε τους κοινούς συνειρμούς για τη task force αλλά μάλλον δε γίνεται αφού κάποια εξ’ αυτών είχε προτείνει στη περίοδο του μνημονίου το clawback σαν ένα προσωρινό μέτρο στα φάρμακα που χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ . Τα χρόνια πέρασαν και αντί να καταργηθεί το clawback επιβλήθηκε και στην προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.Και όχι μόνο δεν καταργήθηκε όπως αρχικά είχε ειπωθεί αλλά σχεδόν έχει εξαπλασιαστεί . Και εάν ο ΕΟΠΠΥ κάπως έχει επιλύσει το θέμα της επιβολής και της εισπραξιμότητας τους. Αντιθέτως στα νοσοκομεία  ούτε το θέμα της επιβολής του δεν επιλύθηκε με τρόπο αξιοκρατικό ούτε λειτουργικό .

Εισπράττεται μόνο από όποια εταιρεία θέλει να το καταβάλει και όχι απ’ όλες ! Και όχι μόνο αυτό αλλά συντελεί και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων .Και το χειρότερο είναι με βάση το ανείσπρακτο clawback συντάσσονται εικονικοί  προϋπολογισμοί απ’ αυτά .

Θα πρέπει να δοθούν ρεαλιστικές απαντήσεις  σχετικά με το clawback των νοσοκομείων στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποιος υπολογίζει το clawback ; Το υπουργείο υγείας, η ΥΠΕ , το νοσοκομείο ή η ΕΚΑΠΥ ;
2. Ποιος κατανέμει  το clawback που πρέπει να εισπραχθεί από το νοσοκομείο;
3. Πως υπάρχει  clawback που έχει να εισπραχθεί από το 2017 και μετά;

4. Ποιος ελέγχει εάν τα φάρμακα στα νοσοκομεία αποζημιώνονται με μετρητά ή με συμψηφισμό;

5.Σε ποιο ύψος ανέρχεται αυτό το ανείσπρακτο clawback; 100,300,600 εκατομμύρια ευρώ;

6.Ποιος ευθύνεται για τις φορολογικές παραβάσεις που γίνονται από την μη είσπραξη του clawback αλλά την καταγραφή του στις λογιστικές καταστάσεις καταβάλλονται λιγότερο φόρο;

7.Ποιοι παρανομούν και επιτρέπουν την προμήθεια φαρμάκων από εταιρείες που δεν καταβάλλουν clawback όπως απαιτεί η νομοθεσία;

8.Μήπως κάποιες εταιρείες το μόνο clawback που έχουν καταβάλει είναι αυτό που έχουν συμψηφίσει με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και επενδυτικά σχέδια;

9.Ποιοι παρανομούν και στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό αφού όποια εταιρεία δεν καταβάλλει clawback έχει τη δυνατότητα να δίνει χαμηλότερες τιμές;

Κάποιοι, κάπου παρανομούν κύριε Χρυσοχοΐδη. Το θέμα είναι σύνθετο και πολλών ετών. Απαιτεί ισχυρή βούληση και την συνεργασία όλων των μηχανισμών ελέγχου : ΑΑΔΕ ( Ποιοι γλύτωναν φόρους από την αναγραφή του  clawback στις καταστάσεις τους και την μη καταβολή του) ΓΛΚ, Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο όλων των ετών που ισχύει το  clawback και δεν καταβλήθηκε. Αρχής Διαφάνειας για το ποιοι έπρεπε να το υπολογίσουν και δεν το αναζήτησαν εγκαίρως θέτοντας σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας( Ληξιπρόθεσμα νοσοκομείων ) ,τη λειτουργία των νοσοκομείων  και την ασφάλεια των ασθενών. Όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι παραμένουν διοικητές ΥΠΕ , Διοικητές  νοσοκομείων , Διευθυντές και γενικοί γραμματείς του υπουργείου υγείας.

Δύσκολο το έργο σας κύριε υπουργέ και θα διαπιστώσετε ότι  όλοι όσους  ορίσετε να κάνουν το έργο τους( ελέγχους ) θα δηλώνουν ότι θέλουν ν’ αντικατασταθούν! Μόνο οι ελεγχόμενοι  θα θέλουν να παραμείνουν πιστεύοντας  ότι στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα.! Από εσάς εξαρτάται ποιοι τελικά θα δικαιωθούν και εάν θα συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση με την έλλειψη φαρμάκων και ιατροεχνολογικών προϊόντων όπως και η μη λειτουργία  αξονικών, μαγνητικών και υπερήχων.

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ειδική ομάδα συμβούλων ετοιμάζει η νέα ηγεσία στο υπουργείο Υγείας πριν τις αλλαγές που θα ξεκινήσουν στο ΕΣΥ

Η Ελλάδα μέσω του ΕΟΔΥ επιλέχθηκε ως ένα από τα έξι κράτη μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Ειδικής Ομάδας για την Υγεία

Τα ληξιπρόθεσμα των  νοσοκομείων έχουν τετραπλασιαστεί από το 2018

Αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις στην Υγεία το 2024

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

ΕΚΑΠΥ: Οι συνεχείς παρατάσεις για να ξεκινήσει το έργο της και οι εξοικονομήσεις που πέτυχαν ο νυν και πρώην πρόεδρος

Κώστας Αθανασάκης: Απαραίτητη μια πιο δομημένη φαρμακευτική πολιτική

ΕΚΑΠΥ: Ανάρτησε την κατακύρωση διαγωνισμού φαρμάκων και αμέσως την ακύρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων

Το προτεινόμενο άρθρο 15 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που είναι σε διαβούλευση εάν ψηφιστεί νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, συνεχίζοντας την ιστορία αφού 47 φορές από το 2009 έως σήμερα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι παράνομες προμήθειες και κάποιοι αθώωναν όσους οδηγούσαν σε χρεοκοπία το σύστημα δημόσιας υγείας.

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Ο διοικητής του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» αποπέμφθηκε από τον υπουργό υγείας καθώς υπήρχαν πάρα πολλά  αρνητικά σχόλια στον Τύπο . Αναρωτιόμαστε, η αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ τι έλεγε για τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ; Τα έβρισκε όλα καλά στο νοσοκομείο ; Τι αναδείκνυαν οι δείκτες σαν προβλήματα και πόσο σοβαρά ήταν αυτά ; Εάν δεν ελάμβαναν τόσο μεγάλη έκταση τα σχόλια στο διαδίκτυο όλα θα πήγαιναν μια χαρά ;

Ο διαγωνισμός 14 εκ.€ και οι αργομισθίες διασωστών στο ΕΚΑΒ

Τα προβλήματα , όπως όλοι παραδέχονται, στο ΕΚΑΒ είναι πολλά και διαχρονικά. Εμείς πέρα από κάθε αντιπαλότητα και φωνασκία θέσαμε τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το ΕΚΑΒ.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ

Στην Ελλάδα για να αναδειχθούν τα προβλήματα πρέπει είτε να γίνει κάτι τραγικό (  Τέμπη , θάνατοι συμπολιτών μας λόγω έλλειψης  ασθενοφόρων ) ή  εκλογές !Δυστυχώς αυτή την περίοδο συνέβησαν και τα δύο. Και συνάνθρωποι  μας έχασαν άδικα τη ζωή τους και εκλογές έχουμε που κυριαρχεί μια στείρα αντιπαράθεση για την Υγεία. Εμείς θα μείνουμε σε αυτό το άρθρο μόνο στο ΕΚΑΒ.

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών από τον ΕΟΦ

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών  έχει κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο οποίος ευθύνεται ως αρμόδια ρυθμιστική αρχή του κράτους και αντί να αντιδράσει άμεσα στέλνοντας επιστολή στο Υπουργείο Yγείας για να γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο ανεπαρκούς κάλυψης των ασθενών ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ηπαρίνης , άφησε να αγοραστούν από το ΙΦΕΤ  15.000 συσκευασίες κλασικής ηπαρίνης (5.000 με 150 ευρώ/συσκευασία και 10.000 με 200 ευρώ/συσκευασία), ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για διερεύνηση αγοράς άλλων 35.000 με άγνωστη τιμή  προς το παρόν. Οι ευθύνες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

ΣΔΙΤ προς αποφυγή και 'Γεφύρι της Άρτας'

Η δημιουργία του ΣΔΙΤ ‘’ Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα» , η παλαιά  ΧΡΩΠΕΙ θα αποτελέσει ένα έργο προς αποφυγή , ειδικά για να εφαρμοστεί και στα νοσοκομεία όπως εξαγγέλλεται.