Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Editorial

Η task force ,το clawback και οι φορολογικές παραβάσεις από την μη είσπραξη

Η task force ,το clawback και οι φορολογικές παραβάσεις από την μη είσπραξη

O υπουργός Υγείας πρόκειται να συγκροτήσει νέα task force(TF) για την Yγεία.

Θα θέλαμε να αποφύγουμε τους κοινούς συνειρμούς για τη task force αλλά μάλλον δε γίνεται αφού κάποια εξ’ αυτών είχε προτείνει στη περίοδο του μνημονίου το clawback σαν ένα προσωρινό μέτρο στα φάρμακα που χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ . Τα χρόνια πέρασαν και αντί να καταργηθεί το clawback επιβλήθηκε και στην προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.Και όχι μόνο δεν καταργήθηκε όπως αρχικά είχε ειπωθεί αλλά σχεδόν έχει εξαπλασιαστεί . Και εάν ο ΕΟΠΠΥ κάπως έχει επιλύσει το θέμα της επιβολής και της εισπραξιμότητας τους. Αντιθέτως στα νοσοκομεία  ούτε το θέμα της επιβολής του δεν επιλύθηκε με τρόπο αξιοκρατικό ούτε λειτουργικό .

Εισπράττεται μόνο από όποια εταιρεία θέλει να το καταβάλει και όχι απ’ όλες ! Και όχι μόνο αυτό αλλά συντελεί και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων .Και το χειρότερο είναι με βάση το ανείσπρακτο clawback συντάσσονται εικονικοί  προϋπολογισμοί απ’ αυτά .

Θα πρέπει να δοθούν ρεαλιστικές απαντήσεις  σχετικά με το clawback των νοσοκομείων στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποιος υπολογίζει το clawback ; Το υπουργείο υγείας, η ΥΠΕ , το νοσοκομείο ή η ΕΚΑΠΥ ;
2. Ποιος κατανέμει  το clawback που πρέπει να εισπραχθεί από το νοσοκομείο;
3. Πως υπάρχει  clawback που έχει να εισπραχθεί από το 2017 και μετά;

4. Ποιος ελέγχει εάν τα φάρμακα στα νοσοκομεία αποζημιώνονται με μετρητά ή με συμψηφισμό;

5.Σε ποιο ύψος ανέρχεται αυτό το ανείσπρακτο clawback; 100,300,600 εκατομμύρια ευρώ;

6.Ποιος ευθύνεται για τις φορολογικές παραβάσεις που γίνονται από την μη είσπραξη του clawback αλλά την καταγραφή του στις λογιστικές καταστάσεις καταβάλλονται λιγότερο φόρο;

7.Ποιοι παρανομούν και επιτρέπουν την προμήθεια φαρμάκων από εταιρείες που δεν καταβάλλουν clawback όπως απαιτεί η νομοθεσία;

8.Μήπως κάποιες εταιρείες το μόνο clawback που έχουν καταβάλει είναι αυτό που έχουν συμψηφίσει με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και επενδυτικά σχέδια;

9.Ποιοι παρανομούν και στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό αφού όποια εταιρεία δεν καταβάλλει clawback έχει τη δυνατότητα να δίνει χαμηλότερες τιμές;

Κάποιοι, κάπου παρανομούν κύριε Χρυσοχοΐδη. Το θέμα είναι σύνθετο και πολλών ετών. Απαιτεί ισχυρή βούληση και την συνεργασία όλων των μηχανισμών ελέγχου : ΑΑΔΕ ( Ποιοι γλύτωναν φόρους από την αναγραφή του  clawback στις καταστάσεις τους και την μη καταβολή του) ΓΛΚ, Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο όλων των ετών που ισχύει το  clawback και δεν καταβλήθηκε. Αρχής Διαφάνειας για το ποιοι έπρεπε να το υπολογίσουν και δεν το αναζήτησαν εγκαίρως θέτοντας σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας( Ληξιπρόθεσμα νοσοκομείων ) ,τη λειτουργία των νοσοκομείων  και την ασφάλεια των ασθενών. Όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι παραμένουν διοικητές ΥΠΕ , Διοικητές  νοσοκομείων , Διευθυντές και γενικοί γραμματείς του υπουργείου υγείας.

Δύσκολο το έργο σας κύριε υπουργέ και θα διαπιστώσετε ότι  όλοι όσους  ορίσετε να κάνουν το έργο τους( ελέγχους ) θα δηλώνουν ότι θέλουν ν’ αντικατασταθούν! Μόνο οι ελεγχόμενοι  θα θέλουν να παραμείνουν πιστεύοντας  ότι στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα.! Από εσάς εξαρτάται ποιοι τελικά θα δικαιωθούν και εάν θα συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση με την έλλειψη φαρμάκων και ιατροεχνολογικών προϊόντων όπως και η μη λειτουργία  αξονικών, μαγνητικών και υπερήχων.

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ειδική ομάδα συμβούλων ετοιμάζει η νέα ηγεσία στο υπουργείο Υγείας πριν τις αλλαγές που θα ξεκινήσουν στο ΕΣΥ

Η Ελλάδα μέσω του ΕΟΔΥ επιλέχθηκε ως ένα από τα έξι κράτη μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Ειδικής Ομάδας για την Υγεία

Τα ληξιπρόθεσμα των  νοσοκομείων έχουν τετραπλασιαστεί από το 2018

Αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις στην Υγεία το 2024

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

ΕΚΑΠΥ: Οι συνεχείς παρατάσεις για να ξεκινήσει το έργο της και οι εξοικονομήσεις που πέτυχαν ο νυν και πρώην πρόεδρος

Κώστας Αθανασάκης: Απαραίτητη μια πιο δομημένη φαρμακευτική πολιτική

ΕΚΑΠΥ: Ανάρτησε την κατακύρωση διαγωνισμού φαρμάκων και αμέσως την ακύρωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρχονται τα QALY’s στην Ελλάδα; Νέες μέθοδοι ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ

Με το ν. 5107-2024 ψηφίστηκε  ο δείκτης εξομάλυνσης προκειμένου να  μειωθούν οι δαπάνες υγείας μέσω της θεσμοθέτησης σύγχρονων μορφών ελέγχου της αιτούμενης προς αποζημίωση δαπάνης υγείας. Με το νέο σύστημα εισάγεται δείκτης εξομάλυνσης, η υπέρβαση του οποίου ανά περιφερειακή ενότητα και κατηγορία διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής υπηρεσίας οδηγεί σε μη αποζημίωση της καθ’ υπέρβαση αιτηθείσας δαπάνης.

Ελλείψεις φαρμάκων και Ψηφιακή αποτύπωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Από το Σεπτέμβριο του 2023 το Υπουργείο Υγείας είχε εξαγγείλει  τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων(Η.Σ.Πα.Δι.Φ.) το οποίο  θα αποτύπωνε ψηφιακά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, που ξεκινά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, συνεχίζεται στις φαρμακαποθήκες και καταλήγει στα χέρια του ασθενή μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς.

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποια έργα για την Υγεία θα υλοποιηθούν τελικά  μέχρι το τέλος του 2025 από το Ταμείο Ανάκαμψης;. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση για να συγκρατήσει τις απώλειες που είχαν τα κράτη -μέλη της, λόγω του κορωνοϊού και μετά από πολλές ενστάσεις σύστησε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο τα χρηματοδοτεί.

Close Icon