Editorial

Γιατί χρειάζεται ενημέρωση της δομής τελών του ΕΜΑ ;

Γιατί χρειάζεται ενημέρωση της δομής τελών του ΕΜΑ ;

Ο ΕΜΑ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία και την προώθηση της υγείας των ανθρώπων και των ζώων μέσω της αξιολόγησης και της παρακολούθησης των φαρμάκων . Για να εκπληρώσει την αποστολή του, o οργανισμός χρειάζεται μία υγιή οικονομική βάση για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες του. Ωστόσο, η υφιστάμενη δομή των τελών είναι ολοένα και πιο περίπλοκη και δεν αντικατοπτρίζει πλέον τη φύση της εργασίας και τις προκλήσεις που συνεπάγεται

Βασικά στοιχεία της προσωρινής συμφωνίας:Τo προσωρινά συμφωνημένο κείμενο ορίζει ότι τα τέλη που χρεώνει ο ΕΜΑ Θα πρέπει να βασίζονται στο κόστος. Το κείμενο προβλέπει την απλούστευση του ισχύοντος νομικού πλαισίου με την θέσπιση ενιαίου νομικού μέσου γι’ όλα τα τέλη ( Φαρμακοεπαγρύπνηση και άδειες κυκλοφορίας).

Προβλέπει ,επίσης, ένα πιο βιώσιμο και ευέλικτο σύστημα τελών , το οποίο θα διασφαλίσει τόσο επαρκή χρηματοδότηση για τον ΕΜΑ όσο και επαρκή υποστήριξη για τις αρμόδιες εθνικές αρχές στα καθήκοντά τους. Για το σκοπό αυτό, εισήχθησαν τρεις αλλαγές στην αρχική πρόταση:

  • Προσαρμογή ορισμένων τελών για να αντανακλούν τα ποσοστά πληθωρισμού , συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση, και μία μικρότερη αύξηση για τα κτηνιατρικά προϊόντα.
  • Αύξηση των τελών για επιστημονικές συμβουλές και διαδικασίες σχετικά με γενόσημα φάρμακα, προκειμένου να τεθεί ο ΕΜΑ σε βιώσιμη οικονομική βάση αύξηση της αμοιβής που κατανέμεται σε ελληνικές αρμόδιες αρχές προκειμένου να καλυφθεί το πλήρες κόστος της εργασίας που επιτελούν για τον ΕΜΑ και να διασφαλιστεί ότι διαθέτουν το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για να το πράξουν.
  • Το προσωρινά συμφωνημένο κείμενο περιέχει επίσης αλλαγές στην παρακολούθηση και την αναθεώρηση των τελών . Στόχος είναι η αύξηση της ευελιξίας του συστήματος και η  προσαρμογή του στις μελλοντικές ανάγκες.

Ειδικότερα, οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στην επέκταση του ρόλου του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΑ , καλύπτοντας τομείς όπως η ενημέρωση των τελών ή η προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων : Συμβούλιο και Κοινοβούλιο καταλήγουν σε συμφωνία για ένα βιώσιμο κι ευέλικτο σύστημα τελών:

Η προεδρία  του Συμβουλίου και διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με κανονισμό για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της δομής των τελών που καταβάλλονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων(ΕΜΑ) . Η συμφωνία πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί και από τα δύο θεσμικά όργανα πριν προχωρήσει στην επίσημη διαδικασία έγκρισης, Jose Manuel Minones Conde , Υπουργός υγείας της Ισπανίας.

Η συμφωνία σηματοδοτεί τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο , απλούστερο και πιο ευέλικτο σύστημα τελών για το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και τα φάρμακα υψηλής ποιότητας στην αγορά της Ένωσης , είναι υψίστης σημασίας να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για τον οργανισμό και τις αρμόδιες εθνικές αρχές για την παροχή ενός κορυφαίου ρυθμιστικού συστήματος.

Γεγονότα και αριθμοί σχετικά με τις αμοιβές του ΕΜΑ :

Ο ΕΜΑ χρεώνει ένα τέλος για την επεξεργασία αιτήσεων από εταιρείες που επιθυμούν να κυκλοφορήσουν ένα φάρμακο στην αγορά, καθώς και για άλλα καθήκοντα, όπως η παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων (Φαρμακοεπαγρύπνηση) . Για το 2023, τα τέλη και οι χρεώσεις αντιπροσώπευαν περίπου το 89% του προϋπολογισμού του οργανισμού.

Ο οργανισμός πληρώνει επίσης τις εθνικές αρχές για την επιστημονική αξιολόγηση των αιτήσεων . Το 2023, υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν 163 εκατομμύρια € στους εταιρικούς ρυθμιστικούς φορείς για τα φάρμακα από τον προϋπολογισμό του οργανισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατεδάφιση της Πολιτείας Καινοτομίας στην Πειραιώς -ΧΡΩΠΕΙ

Ελλείψεις φαρμάκων: Ότι θα προσφέρει η Uni Systems τα κάνει το πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΦ

Η task force ,το clawback και οι φορολογικές παραβάσεις από την μη είσπραξη

Το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων

Λίστα ελλειπτικών φαρμάκων: Ο ΕΟΦ δεν γνωρίζει ποια φάρμακα δεν κυκλοφορούν ή είναι σε Sunset Clause

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.

Ο  ΕΟΦ ανακοίνωσε τις πωλήσεις των φαρμάκων μετά από 3 χρόνια και τα ποσά είναι λάθος

Τελικά μέχρι να ανακοινώσει ο ΕΟΦ τις πωλήσεις των φαρμάκων ( μετά από  3 χρόνια και συνεχή δημοσιεύματα του healthweb) , οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 17,66 % από το 2020 έως το 2023. Δεν μπορούμε να είμαστε όμως και σίγουροι για τα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης αφού αυτά που αναγράφονται είναι λάθος! Ναι, μετά […]

Αληθεύει ότι προϋπολογισμοί είναι χαμηλότεροι των πραγματικών δαπανών στα νοσοκομεία στο τέλος του 2023;

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο υγείας ότι τα  νοσοκομεία θα έχουν για πρώτη φορά τους προϋπολογισμούς τους από την αρχή του έτους και με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθεί και το σύστημα υγείας και οι ασθενείς.