Editorial

Clawback φαρμάκων : Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους

Clawback φαρμάκων : Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους

Clawback φαρμάκων : Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους αλλά και νέες  νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αναμφίβολα ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την φαρμακοβιομηχανία αλλά και την εκάστοτε κυβέρνηση είναι το clawback .Προεκλογικά υπάρχει μία υπόσχεση ότι το θέμα θα διευθετηθεί, θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί , ενώ μετεκλογικά αυξάνεται και γίνεται μία προσπάθεια αυτή την αύξηση να την επωμιστεί τόσο η Διεθνής φαρμακοβιομηχανία όσο και η Ελληνική καθώς και η PIF .

Ψηφίζονται νόμοι, εκδίδονται  υπουργικές αποφάσεις, το clawback αυξάνεται και δημιουργεί πολλά σχόλια και αντιδράσεις .Δεν ξέρω εάν αυτά που υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς ότι είναι ένα θέμα που ίσως κανείς να μην θέλει να επιλυθεί για να υπάρχουν διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις , εάν μπορεί να ισχύει ; Σ’ όλο αυτό βέβαια το ζήτημα εμπλέκεται και ΕΟΠΥΥ ως ο μοναδικός πάροχος φαρμάκων  στους ασφαλισμένους , με την πιο ακριβοπληρωμένη Διοικήτρια δημόσιου οργανισμού (132.000 ευρώ τον χρόνο ) .Ο ΕΟΠΥΥ καλείται να υπολογίσει και να εισπράξει το clawback από τους ΚΑΚ με διάφορους τρόπους υπολογισμού που αναγράφονται κάθε φορά στις υπουργικές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ ο ΕΟΠΠΥ δεν δημοσιοποίησε το clawback που επέβαλε στους ΚΑΚ , πόσο εισέπραξε όπως και ποτέ δεν δημοσιοποίησε ποιον ΚΑΚ απέρριψε γιατί δεν είχε καταβάλει το οφειλόμενο clawback.

  • Αναρωτιόμαστε όμως για ακόμη μία φορά πόσο δίκαιο και ηθικό είναι να αλλάζει στη μέση του χρόνου ο τρόπος υπολογισμού του clawback. Με την Υπουργική Απόφαση Δ3 (α) οικ. 40734/2022 – ΦΕΚ 3746/Β/18-7-2022 καταργήθηκε ο επιμερισμός στις εταιρείες ή στους ΚΑΚ : α) Κατά 80 % με βάση τα τελικά μερίδια αγοράς και β) Κατά 20 % με βάση το μερίδιο ανάπτυξης κάθε εταιρείας ή ΚΑΚ.
  • Επίσης καταργήθηκε η πρόβλεψη για τα γενόσημα και τα of patent.
  • Ενώ τώρα προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του το clawback δύνανται να αφαιρούνται και άλλα ποσά που καθορίζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις( Θα περιμένουμε και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δηλαδή!!)

Για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν ενταχθεί στο κλειστό προϋπολογισμό δυνάμει σχετικών υπουργικών αποφάσεων και για τα οποία έχουν υπογραφεί σχετικά συμφωνητικά είναι δυνατόν να ακολουθείται η  ίδια διαδικασία όπως και για τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα ή να ακολουθείται η διαδικασία που θα συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες και θα περιγράφεται σαφώς στα σχετικά συμφωνητικά.

  • Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους. Ποιοι θα είναι αυτοί ; Θα το καταλάβετε όταν θα τους κατηγορούν οι άλλοι στα συνέδρια και θα βγάζουν ανακοινώσεις!

 

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος θα πληρώσει την ‘’ταμπακέρα’’ για το Clawback

Κώστας Αθανασάκης στο Healthweb: Το ‘’Κλειδί’’ στην αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας είναι η διαφανής διαδικασία

Επί τάπητος τα πρόβλημα του κλάδου των ιατροβιοτεχνολογικών προϊόντων

Απεργιακές κινητοποιήσεις εργαστηριακών γιατρών 18 – 20 Ιουλίου

ΠΕΦ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής του κλάδου φαρμάκου στην Ευρώπη

Lavipharm: Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων

Αυτήν την εβδομάδα οι υπουργικές για το φάρμακο και τις επιτροπές

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στη μετά Covid εποχή

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

ΣΦΕΕ : Η μείωση του clawback δεν επιτυγχάνεται με την εκ νέου ανακατανομή του

Αποκλειστικό : Στρεβλώσεις στις διαδικασίες αποζημίωσης Υγειονομικού  Υλικού  στον ΕΟΠΥΥ

Συνάντηση της PIF με Πλεύρη και Σκέρτσο

ΣΦΕΕ :Ζητάει την απόσυρση των ρυθμίσεων για τα φάρμακα από τον νόμο για την ΠΦΥ

ΣΦΕΕ: Στάσιμη η φαρμακευτική δαπάνη από το 2014-Τι αιτούνται οι Φαρμακοβιομήχανοι

Μείωση υπερφορολόγησης και έλεγχο συνταγογράφησης ζητά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

ΣΕΙΒ: Υποχρέωση της κυβέρνησης να ρυθμίσει την στρεβλή κατάσταση του Clawback

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποια έργα για την Υγεία θα υλοποιηθούν τελικά  μέχρι το τέλος του 2025 από το Ταμείο Ανάκαμψης;. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση για να συγκρατήσει τις απώλειες που είχαν τα κράτη -μέλη της, λόγω του κορωνοϊού και μετά από πολλές ενστάσεις σύστησε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο τα χρηματοδοτεί.

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.