Editorial

Clawback φαρμάκων : Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους

Clawback φαρμάκων : Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους

Clawback φαρμάκων : Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους αλλά και νέες  νομοθετικές ρυθμίσεις.

ADMAN

Αναμφίβολα ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την φαρμακοβιομηχανία αλλά και την εκάστοτε κυβέρνηση είναι το clawback .Προεκλογικά υπάρχει μία υπόσχεση ότι το θέμα θα διευθετηθεί, θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί , ενώ μετεκλογικά αυξάνεται και γίνεται μία προσπάθεια αυτή την αύξηση να την επωμιστεί τόσο η Διεθνής φαρμακοβιομηχανία όσο και η Ελληνική καθώς και η PIF .

Ψηφίζονται νόμοι, εκδίδονται  υπουργικές αποφάσεις, το clawback αυξάνεται και δημιουργεί πολλά σχόλια και αντιδράσεις .Δεν ξέρω εάν αυτά που υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς ότι είναι ένα θέμα που ίσως κανείς να μην θέλει να επιλυθεί για να υπάρχουν διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις , εάν μπορεί να ισχύει ; Σ’ όλο αυτό βέβαια το ζήτημα εμπλέκεται και ΕΟΠΥΥ ως ο μοναδικός πάροχος φαρμάκων  στους ασφαλισμένους , με την πιο ακριβοπληρωμένη Διοικήτρια δημόσιου οργανισμού (132.000 ευρώ τον χρόνο ) .Ο ΕΟΠΥΥ καλείται να υπολογίσει και να εισπράξει το clawback από τους ΚΑΚ με διάφορους τρόπους υπολογισμού που αναγράφονται κάθε φορά στις υπουργικές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ ο ΕΟΠΠΥ δεν δημοσιοποίησε το clawback που επέβαλε στους ΚΑΚ , πόσο εισέπραξε όπως και ποτέ δεν δημοσιοποίησε ποιον ΚΑΚ απέρριψε γιατί δεν είχε καταβάλει το οφειλόμενο clawback.

  • Αναρωτιόμαστε όμως για ακόμη μία φορά πόσο δίκαιο και ηθικό είναι να αλλάζει στη μέση του χρόνου ο τρόπος υπολογισμού του clawback. Με την Υπουργική Απόφαση Δ3 (α) οικ. 40734/2022 – ΦΕΚ 3746/Β/18-7-2022 καταργήθηκε ο επιμερισμός στις εταιρείες ή στους ΚΑΚ : α) Κατά 80 % με βάση τα τελικά μερίδια αγοράς και β) Κατά 20 % με βάση το μερίδιο ανάπτυξης κάθε εταιρείας ή ΚΑΚ.
  • Επίσης καταργήθηκε η πρόβλεψη για τα γενόσημα και τα of patent.
  • Ενώ τώρα προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του το clawback δύνανται να αφαιρούνται και άλλα ποσά που καθορίζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις( Θα περιμένουμε και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δηλαδή!!)

Για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν ενταχθεί στο κλειστό προϋπολογισμό δυνάμει σχετικών υπουργικών αποφάσεων και για τα οποία έχουν υπογραφεί σχετικά συμφωνητικά είναι δυνατόν να ακολουθείται η  ίδια διαδικασία όπως και για τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα ή να ακολουθείται η διαδικασία που θα συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες και θα περιγράφεται σαφώς στα σχετικά συμφωνητικά.

  • Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους. Ποιοι θα είναι αυτοί ; Θα το καταλάβετε όταν θα τους κατηγορούν οι άλλοι στα συνέδρια και θα βγάζουν ανακοινώσεις!

 

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος θα πληρώσει την ‘’ταμπακέρα’’ για το Clawback

Κώστας Αθανασάκης στο Healthweb: Το ‘’Κλειδί’’ στην αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας είναι η διαφανής διαδικασία

Επί τάπητος τα πρόβλημα του κλάδου των ιατροβιοτεχνολογικών προϊόντων

Απεργιακές κινητοποιήσεις εργαστηριακών γιατρών 18 – 20 Ιουλίου

ΠΕΦ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής του κλάδου φαρμάκου στην Ευρώπη

Lavipharm: Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων

Αυτήν την εβδομάδα οι υπουργικές για το φάρμακο και τις επιτροπές

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στη μετά Covid εποχή

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

ΣΦΕΕ : Η μείωση του clawback δεν επιτυγχάνεται με την εκ νέου ανακατανομή του

Αποκλειστικό : Στρεβλώσεις στις διαδικασίες αποζημίωσης Υγειονομικού  Υλικού  στον ΕΟΠΥΥ

Συνάντηση της PIF με Πλεύρη και Σκέρτσο

ΣΦΕΕ :Ζητάει την απόσυρση των ρυθμίσεων για τα φάρμακα από τον νόμο για την ΠΦΥ

ΣΦΕΕ: Στάσιμη η φαρμακευτική δαπάνη από το 2014-Τι αιτούνται οι Φαρμακοβιομήχανοι

Μείωση υπερφορολόγησης και έλεγχο συνταγογράφησης ζητά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

ΣΕΙΒ: Υποχρέωση της κυβέρνησης να ρυθμίσει την στρεβλή κατάσταση του Clawback

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.

Κρίσιμα ερωτήματα πριν ξεκινήσει η προμήθεια του υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF

Θέτουμε κρίσιμα ερώτημα πριν ξεκινήσει η προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης , ώστε να μην υπάρχει και νέα σπατάλη, ως συνήθως.

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.

Λιτότητα και στην Υγεία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με την εγκύκλιο  κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο (2023 -2026) ζήτησε την αυστηρή συγκράτηση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πλεονάσματα που επανέρχονται από το 2023.