Editorial

Clawback φαρμάκων : Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους

Clawback φαρμάκων : Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους

Clawback φαρμάκων : Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους αλλά και νέες  νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αναμφίβολα ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την φαρμακοβιομηχανία αλλά και την εκάστοτε κυβέρνηση είναι το clawback .Προεκλογικά υπάρχει μία υπόσχεση ότι το θέμα θα διευθετηθεί, θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί , ενώ μετεκλογικά αυξάνεται και γίνεται μία προσπάθεια αυτή την αύξηση να την επωμιστεί τόσο η Διεθνής φαρμακοβιομηχανία όσο και η Ελληνική καθώς και η PIF .

Ψηφίζονται νόμοι, εκδίδονται  υπουργικές αποφάσεις, το clawback αυξάνεται και δημιουργεί πολλά σχόλια και αντιδράσεις .Δεν ξέρω εάν αυτά που υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς ότι είναι ένα θέμα που ίσως κανείς να μην θέλει να επιλυθεί για να υπάρχουν διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις , εάν μπορεί να ισχύει ; Σ’ όλο αυτό βέβαια το ζήτημα εμπλέκεται και ΕΟΠΥΥ ως ο μοναδικός πάροχος φαρμάκων  στους ασφαλισμένους , με την πιο ακριβοπληρωμένη Διοικήτρια δημόσιου οργανισμού (132.000 ευρώ τον χρόνο ) .Ο ΕΟΠΥΥ καλείται να υπολογίσει και να εισπράξει το clawback από τους ΚΑΚ με διάφορους τρόπους υπολογισμού που αναγράφονται κάθε φορά στις υπουργικές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ ο ΕΟΠΠΥ δεν δημοσιοποίησε το clawback που επέβαλε στους ΚΑΚ , πόσο εισέπραξε όπως και ποτέ δεν δημοσιοποίησε ποιον ΚΑΚ απέρριψε γιατί δεν είχε καταβάλει το οφειλόμενο clawback.

  • Αναρωτιόμαστε όμως για ακόμη μία φορά πόσο δίκαιο και ηθικό είναι να αλλάζει στη μέση του χρόνου ο τρόπος υπολογισμού του clawback. Με την Υπουργική Απόφαση Δ3 (α) οικ. 40734/2022 – ΦΕΚ 3746/Β/18-7-2022 καταργήθηκε ο επιμερισμός στις εταιρείες ή στους ΚΑΚ : α) Κατά 80 % με βάση τα τελικά μερίδια αγοράς και β) Κατά 20 % με βάση το μερίδιο ανάπτυξης κάθε εταιρείας ή ΚΑΚ.
  • Επίσης καταργήθηκε η πρόβλεψη για τα γενόσημα και τα of patent.
  • Ενώ τώρα προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του το clawback δύνανται να αφαιρούνται και άλλα ποσά που καθορίζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις( Θα περιμένουμε και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δηλαδή!!)

Για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν ενταχθεί στο κλειστό προϋπολογισμό δυνάμει σχετικών υπουργικών αποφάσεων και για τα οποία έχουν υπογραφεί σχετικά συμφωνητικά είναι δυνατόν να ακολουθείται η  ίδια διαδικασία όπως και για τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα ή να ακολουθείται η διαδικασία που θα συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες και θα περιγράφεται σαφώς στα σχετικά συμφωνητικά.

  • Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους. Ποιοι θα είναι αυτοί ; Θα το καταλάβετε όταν θα τους κατηγορούν οι άλλοι στα συνέδρια και θα βγάζουν ανακοινώσεις!

 

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος θα πληρώσει την ‘’ταμπακέρα’’ για το Clawback

Κώστας Αθανασάκης στο Healthweb: Το ‘’Κλειδί’’ στην αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας είναι η διαφανής διαδικασία

Επί τάπητος τα πρόβλημα του κλάδου των ιατροβιοτεχνολογικών προϊόντων

Απεργιακές κινητοποιήσεις εργαστηριακών γιατρών 18 – 20 Ιουλίου

ΠΕΦ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής του κλάδου φαρμάκου στην Ευρώπη

Lavipharm: Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων

Αυτήν την εβδομάδα οι υπουργικές για το φάρμακο και τις επιτροπές

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στη μετά Covid εποχή

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

ΣΦΕΕ : Η μείωση του clawback δεν επιτυγχάνεται με την εκ νέου ανακατανομή του

Αποκλειστικό : Στρεβλώσεις στις διαδικασίες αποζημίωσης Υγειονομικού  Υλικού  στον ΕΟΠΥΥ

Συνάντηση της PIF με Πλεύρη και Σκέρτσο

ΣΦΕΕ :Ζητάει την απόσυρση των ρυθμίσεων για τα φάρμακα από τον νόμο για την ΠΦΥ

ΣΦΕΕ: Στάσιμη η φαρμακευτική δαπάνη από το 2014-Τι αιτούνται οι Φαρμακοβιομήχανοι

Μείωση υπερφορολόγησης και έλεγχο συνταγογράφησης ζητά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

ΣΕΙΒ: Υποχρέωση της κυβέρνησης να ρυθμίσει την στρεβλή κατάσταση του Clawback

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος στην Υγεία από την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, έδωσε η Κομισιόν και τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024. Καταργείται από το 2024 η ρήτρα διαφυγής.

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Είναι να απορεί κανείς με τις γνώσεις οικονομικών που έχουν στο υπουργείο Υγείας. Μιλάνε για εξοικονόμηση που πέτυχαν οι πολυμελείς και ανομοιογενείς  επιτροπές για το φάρμακο με τη  μείωση των τιμών που πέτυχαν στις συμφωνίες για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.