Editorial

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας.

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα τα στοιχεία για την φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα. (ΣΦΕΕ. ΙΟΒΕ).Λίγο νωρίτερα είχαν δημοσιευθεί από την ΕΛΣΤΑΤ (31-3-2021) τα στοιχεία για τις δαπάνες υγείας του 2019.

Αν και υπάρχουν μικρές διαφορές στα στοιχεία των δύο δημοσιεύσεων έχω να παρατηρήσω τα εξής:

  • Οι συνολικές δαπάνες υγείας για το 2019 ανέρχονται σε 14,375 δις (ΕΛΣΤΑΤ) εκ των οποίων τα 8,590 δις είναι δημόσιες δαπάνες και τα 5,729 είναι ιδιωτικές.  Οι ιδιωτικές δαπάνες αναλύονται σε δαπάνες υγείας των νοικοκυριών 5,057 δισ- ποσό που συμφωνεί περίπου μετά αποτελέσματα των οικογενειακών προϋπολογισμών, και 672,3 εκ δαπάνες υγείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Η μελέτη του ΙΟΒΕ για το 2019 αναφέρει συνολικές δαπάνες υγείας 15 δις εκ των οποίων τα 9,2 δις είναι δημόσιες δαπάνες και τα 5,8 δις ιδιωτικές δαπάνες (νοικοκυριά και Ιδιωτική ασφάλιση). Το 2020 η μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει συνολικές δαπάνες υγείας 15,7 δις εκ των οποίων τα 9,7 είναι δημόσιες δαπάνες και 6 δις οι ιδιωτικές. (σωστά στοιχεία) Η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα για το 2020.
  • Η απορία που γεννιέται είναι που καταγράφεται η δαπάνη του clawback– και των άλλων υποχρεωτικών εκπτώσεων που υποχρεώνονται να επιστρέφουν στο δημόσιο οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας; Ποσά που εισπράττουν οι πάροχοι, αλλά επιστρέφουν στο δημόσιο. Δεν φαίνεται να καταγράφονται πουθενά αυτά τα ποσά, ενώ είναι, είτε φάρμακα είτε υπηρεσίες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς.

Μόνο η φαρμακοβιομηχανία επέστρεψε στο κράτος το 2019, 1,305 δις ευρώ από τις πωλήσεις φαρμάκων εκτός νοσοκομείων και επιπλέον 548 εκατομμύρια  για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Το 2020 επέστρεψε επίσης 1.303 δις + 569 εκ. = 1,872 δις.

  • Δεν είναι γνωστό πόσα χρήματα επέστρεψαν όλοι οι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας.

Κανονικά οι δαπάνες υγείας θα έπρεπε συμπεριλάβουν και τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας.  Διότι απλούστατα αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς.Υπάρχει επίσης και ένα άλλο – μικρότερο- μεθοδολογικό πρόβλημα στην καταγραφή των δαπανών υγείας.  Ενώ οι δημόσιες δαπάνες περιλαμβάνουν το τι έχει πληρώσει το κράτος την συγκεκριμένη χρονιά, δεν υπάρχει -έστω υποσημείωση– το ποσό που δεν πλήρωσε το κράτος για υπηρεσίες που παράχθηκαν την συγκεκριμένη χρονιά, αλλά δεν πληρώθηκαν. Τις χρωστάει δηλαδή το δημόσιο και θα τις πληρώσει τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, στις δημόσιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται και το τι πλήρωσε το κράτος για υπηρεσίες που χρωστούσε τα προηγούμενα χρόνια.  (Τα ποσά όμως δεν συμφωνούν πάντα! Σε πάρα πολύ μικρότερο βαθμό το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τους ασθενείς.)

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στη μετά Covid εποχή

Πλεύρης: Το 2022 θα είναι μια ισορροπημένη χρονιά για το clawback

Π.Φ.Υ.: Ενημέρωση από την σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου με τον Πρόεδρο του ΠΙΣ τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων

Αποκλειστικό : Στρεβλώσεις στις διαδικασίες αποζημίωσης Υγειονομικού  Υλικού  στον ΕΟΠΥΥ

Συνάντηση της PIF με Πλεύρη και Σκέρτσο

ΣΦΕΕ : Η μείωση του clawback δεν επιτυγχάνεται με την εκ νέου ανακατανομή του

Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την ΠΦΥ & να βρεθεί λύση για το clawback,ζητούν οι γιατροί

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ο νόμος "Γιατρός για όλους" θίγει την αξιοπρέπεια του γιατρού - Προσφυγή στο ΣτΕ

Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς από την έλλειψη Γ΄ Σφαιρίνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποια έργα για την Υγεία θα υλοποιηθούν τελικά  μέχρι το τέλος του 2025 από το Ταμείο Ανάκαμψης;. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση για να συγκρατήσει τις απώλειες που είχαν τα κράτη -μέλη της, λόγω του κορωνοϊού και μετά από πολλές ενστάσεις σύστησε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο τα χρηματοδοτεί.

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.