Editorial

Λίστα ελλειπτικών φαρμάκων: Ο ΕΟΦ δεν γνωρίζει ποια φάρμακα δεν κυκλοφορούν ή είναι σε Sunset Clause

Λίστα ελλειπτικών φαρμάκων: Ο ΕΟΦ δεν γνωρίζει ποια φάρμακα δεν κυκλοφορούν ή είναι σε Sunset Clause

Οι ελλείψεις φαρμάκων τους τελευταίους μήνες αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά στον ΕΟΦ τα τελευταία χρόνια.

Πωλήσεις φαρμάκων που δεν δημοσιεύονται, πληροφοριακά συστήματα που πληρώθηκαν για να εγκατασταθούν (Κίτρινη κάρτα για κινητά, μητρώο ιατροτεχνολογικών, ελλείψεων φαρμάκων.) και  πληρώνεται  η συντήρησή τους ενώ αυτά δε χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται μερικώς.

 

Περιμέναμε ο ΕΟΦ να μας πει με ακρίβεια ποια φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη αλλά αντί αυτού μας προκάλεσε  μεγαλύτερη σύγχυση με την λίστα των ελλειπτικών φαρμάκων που δημοσίευσε. Ο κατάλογος δραστικών ουσιών και εμπορικών ονομασιών απαρτίζονταν από πάνω από 150 σκευάσματα ευρείας χρήσης για την αντικατάσταση όσων λείπουν από τα φαρμακεία . Όμως,  ένα μέρος εξ αυτών είναι κι αυτά ελλειπτικά ή έχει σταματήσει η  παραγωγή και η διάθεσή τους ή παράγονται για περιορισμένη διάθεση . Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όσοι έφτιαξαν το κατάλογο βασίστηκαν στις άδειες κυκλοφορίας που δεν έχουν καταργηθεί και όχι σε γνώση της αγοράς. Αναδείχτηκε από αυτή τη λίστα ότι 35 σκευάσματα είναι περιορισμένης διάθεσης , άλλα 15 είναι ελλειπτικά και άλλα 15 έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν χρόνια( όπως και o ΕΟΦ μάλλον) . Ενώ κάποια πήραν τιμή και δεν κυκλοφόρησαν ποτέ.

Ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων (ΕΟΦ) τα τελευταία χρόνια έχει τρακόσια  άτομα προσωπικό( Σχεδόν διπλάσιο από το πρόσφατο παρελθόν ) , έναν πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους. Δεν μπόρεσε  κανείς να ελέγξει εάν τα σκευάσματα που πρότειναν είναι και αυτά σε έλλειψη ή ακόμα  χειρότερα εάν υπάρχουν. Πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε για τους ελέγχους που κάνει ο ΕΟΦ όταν δεν ξέρει ποια φάρμακα δεν κυκλοφορούν ή  είναι σε διαδικασία Sunset Clause ;. 

Το πρώτο μέλημα του προέδρου του ΕΟΦ όταν πήγε στον οργανισμό ήταν να δώσει σημαντική αύξηση στον εαυτό του και αμοιβή στις επιτροπές που συμμετέχει. Σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των προηγούμενων προέδρων . Οι αντιπρόεδροι ελέγχουν τι γίνεται στον ΕΟΦ με βάση τις αρμοδιότητες τους ή και αυτοί λαμβάνουν μόνο το μισθό τους; ( Από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν φαίνεται πάντως να έχουν αρμοδιότητες και να υπογραφούν) .

Περιμένουμε να λειτουργήσει κάτι στον ΕΟΦ εκτός από τις φωτογραφίες σε κοινωνικές εκδηλώσεις, τα ταξίδια και την διαφήμιση των μεταπτυχιακών και των προγραμμάτων που κάνουν κάποια από τα  μεγαλοστελέχη του.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Τα δεκάδες εκατομμύρια εύρω που εισπράττει ο ΕΟΦ & οι άφαντες πωλήσεις φαρμάκων του 2021

ΙΦΕΤ: Πολύς θόρυβος για το τίποτα ή το μεγάλο κόλπο ;

Προϋπολογισμός 2023: Ποιος θα πληρώσει το  clawback  στα νοσοκομεία;

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.

Ο  ΕΟΦ ανακοίνωσε τις πωλήσεις των φαρμάκων μετά από 3 χρόνια και τα ποσά είναι λάθος

Τελικά μέχρι να ανακοινώσει ο ΕΟΦ τις πωλήσεις των φαρμάκων ( μετά από  3 χρόνια και συνεχή δημοσιεύματα του healthweb) , οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 17,66 % από το 2020 έως το 2023. Δεν μπορούμε να είμαστε όμως και σίγουροι για τα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης αφού αυτά που αναγράφονται είναι λάθος! Ναι, μετά […]

Αληθεύει ότι προϋπολογισμοί είναι χαμηλότεροι των πραγματικών δαπανών στα νοσοκομεία στο τέλος του 2023;

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο υγείας ότι τα  νοσοκομεία θα έχουν για πρώτη φορά τους προϋπολογισμούς τους από την αρχή του έτους και με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθεί και το σύστημα υγείας και οι ασθενείς.