Editorial

Λίστα ελλειπτικών φαρμάκων: Ο ΕΟΦ δεν γνωρίζει ποια φάρμακα δεν κυκλοφορούν ή είναι σε Sunset Clause

Λίστα ελλειπτικών φαρμάκων: Ο ΕΟΦ δεν γνωρίζει ποια φάρμακα δεν κυκλοφορούν ή είναι σε Sunset Clause

Οι ελλείψεις φαρμάκων τους τελευταίους μήνες αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά στον ΕΟΦ τα τελευταία χρόνια.

Πωλήσεις φαρμάκων που δεν δημοσιεύονται, πληροφοριακά συστήματα που πληρώθηκαν για να εγκατασταθούν (Κίτρινη κάρτα για κινητά, μητρώο ιατροτεχνολογικών, ελλείψεων φαρμάκων.) και  πληρώνεται  η συντήρησή τους ενώ αυτά δε χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται μερικώς.

 

Περιμέναμε ο ΕΟΦ να μας πει με ακρίβεια ποια φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη αλλά αντί αυτού μας προκάλεσε  μεγαλύτερη σύγχυση με την λίστα των ελλειπτικών φαρμάκων που δημοσίευσε. Ο κατάλογος δραστικών ουσιών και εμπορικών ονομασιών απαρτίζονταν από πάνω από 150 σκευάσματα ευρείας χρήσης για την αντικατάσταση όσων λείπουν από τα φαρμακεία . Όμως,  ένα μέρος εξ αυτών είναι κι αυτά ελλειπτικά ή έχει σταματήσει η  παραγωγή και η διάθεσή τους ή παράγονται για περιορισμένη διάθεση . Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όσοι έφτιαξαν το κατάλογο βασίστηκαν στις άδειες κυκλοφορίας που δεν έχουν καταργηθεί και όχι σε γνώση της αγοράς. Αναδείχτηκε από αυτή τη λίστα ότι 35 σκευάσματα είναι περιορισμένης διάθεσης , άλλα 15 είναι ελλειπτικά και άλλα 15 έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν χρόνια( όπως και o ΕΟΦ μάλλον) . Ενώ κάποια πήραν τιμή και δεν κυκλοφόρησαν ποτέ.

Ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων (ΕΟΦ) τα τελευταία χρόνια έχει τρακόσια  άτομα προσωπικό( Σχεδόν διπλάσιο από το πρόσφατο παρελθόν ) , έναν πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους. Δεν μπόρεσε  κανείς να ελέγξει εάν τα σκευάσματα που πρότειναν είναι και αυτά σε έλλειψη ή ακόμα  χειρότερα εάν υπάρχουν. Πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε για τους ελέγχους που κάνει ο ΕΟΦ όταν δεν ξέρει ποια φάρμακα δεν κυκλοφορούν ή  είναι σε διαδικασία Sunset Clause ;. 

Το πρώτο μέλημα του προέδρου του ΕΟΦ όταν πήγε στον οργανισμό ήταν να δώσει σημαντική αύξηση στον εαυτό του και αμοιβή στις επιτροπές που συμμετέχει. Σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των προηγούμενων προέδρων . Οι αντιπρόεδροι ελέγχουν τι γίνεται στον ΕΟΦ με βάση τις αρμοδιότητες τους ή και αυτοί λαμβάνουν μόνο το μισθό τους; ( Από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν φαίνεται πάντως να έχουν αρμοδιότητες και να υπογραφούν) .

Περιμένουμε να λειτουργήσει κάτι στον ΕΟΦ εκτός από τις φωτογραφίες σε κοινωνικές εκδηλώσεις, τα ταξίδια και την διαφήμιση των μεταπτυχιακών και των προγραμμάτων που κάνουν κάποια από τα  μεγαλοστελέχη του.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Τα δεκάδες εκατομμύρια εύρω που εισπράττει ο ΕΟΦ & οι άφαντες πωλήσεις φαρμάκων του 2021

ΙΦΕΤ: Πολύς θόρυβος για το τίποτα ή το μεγάλο κόλπο ;

Προϋπολογισμός 2023: Ποιος θα πληρώσει το  clawback  στα νοσοκομεία;

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος στην Υγεία από την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, έδωσε η Κομισιόν και τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024. Καταργείται από το 2024 η ρήτρα διαφυγής.

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.

Κρίσιμα ερωτήματα πριν ξεκινήσει η προμήθεια του υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF

Θέτουμε κρίσιμα ερώτημα πριν ξεκινήσει η προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης , ώστε να μην υπάρχει και νέα σπατάλη, ως συνήθως.

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας.