Top News

Το σχέδιο Νόμου για την ΠΦΥ και τα οφέλη για τους Ρευματοπαθείς

Το σχέδιο Νόμου για την ΠΦΥ και τα οφέλη για τους Ρευματοπαθείς

Της Αθανασίας Παππά

Οι ρευματοπάθειες όλων των ειδών, αν και κάποιες από αυτές είναι σχετικά σπάνιες, στο σύνολό τους προσβάλουν ένα μεγάλο αριθμό ατόμων του πληθυσμού της χώρας μας. Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους 10 πολίτες πάσχει από κάποιο χρόνιο ή οξύ ρευματικό νόσημα το οποίο έχει μεγάλη επίπτωση στην σωματική και ψυχική ευεξία του.

Πολλά από τα ρευματικά νοσήματα (ρευματοεδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οστεοαρθρίτιδα, αγγειίτιδες κλπ), είναι ανίατα, χρόνια και επώδυνα και οδηγούν σε αναπηρία, ενώ συχνά εμφανίζουν συνοσηρότητα από άλλα συστήματα και όργανα, όπως καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, γαστρεντερικό κ.ά.

Η ύπαρξη ενός οικογενειακού ιατρού ή ακόμη καλύτερα μίας ομάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , είναι η ιδανική πολιτική υγείας για όλους τους Πολίτες, αλλά κυρίως για τους χρονίως πάσχοντας και τους ρευματοπαθείς.

Ένας γενικός ιατρός με τις τακτικές επισκέψεις, μπορεί να αντιλαμβάνεται έγκαιρα τα πρώιμα συπτώματα των ρευματοπαθειών και να παραπέμπει τον ασθενή, αλλά και να προλαβαίνει στον ήδη διαγνωσμένο. Τις εκδηλώσεις συνοσηρότητας, αλλά και τις ανεπιθύμητες από τις θεραπείες που ισοβίως, κατά κανόνα, λαμβάνουν οι ρευματοπαθείς. Η συνοσηρότητα και οι ανεπιθύμητες είναι οι κύριες αιτίες σοβαρής βλάβης της υγείας του ρευματοπαθούς που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο μοιραίο.

Στο νομοσχέδιο, υπάρχει επίσης πρόβλεψη και για τους εξειδικευμένους ιατρούς (ρευματολόγους, καρδιολόγους, γυναικολόγους κλπ), στα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα βρίσκονται, τουλάχιστον ένα ανά δημοτικό διαμέρισμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε ρευματοπαθής, δεν θα χρειάζεται να μετακινείται στο κέντρο για να βρει ιατρό ακόμα και για τις μηνιαίες θεραπείες του, ενώ με το σύστημα της παραπομπής από τον οικογενειακό ιατρό του, θα έχει άμεση πρόσβαση σε ειδικό ιατρό στην περιοχή του, χωρίς μετακίνηση και κυρίως χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η ύπαρξη διαγνωστικών και απεικονιστικών εργαστηρίων (ακτινολογικό, υπέρηχοι, τομογραφίες) αλλά και βιοπαθολογικών (βιοχημικό, αιματολογικό, μικροβιολογικό), επίσης στα Κέντρα Υγείας είναι μια επιπλέον μεγάλη υποστήριξη στον ρευματοπαθή, ο οποίος κάθε σχεδόν μήνα πρέπει να κάνει εργαστηριακό έλεγχο πριν τη θεραπεία του.

Η δημιουργία των Κέντρων Ειδικής Φροντίδας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 8, είναι επίσης μια καινοφανής πρόταση για τον Έλληνα ρευματοπαθή. Στα Κέντρα αυτά προβλέπεται φυσικοθεραπευτήριο και δυνατότητα φυσικής αποκατάστασης. Η υπηρεσία αυτή είναι ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας των ρευματικών παθήσεων και η πρόβλεψή της δίνει κουράγιο σε όλους τους χρονίως πάσχοντες από το μυοσκελετικό σύστημα.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, έχει ήδη εισηγηθεί στο Υπουργείο, μέσω του Γενικού Γραμματέα, τη δυνατότητα εγχύσεων βιολογικών παραγόντων στα Κέντρα Υγείας, γεγονός που θα ελαφρύνει το ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμα των Νοσοκομείων και θα απαλλάξει τον ασθενή από την τακτική μετακίνηση στο κέντρο για την έγχυσή του. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα βιομοειδή, που είναι και η πλέον οικονομική απάντηση στις βιολογικές θεραπείες, είναι κατά κανόνα ενδοφλέβια, όπως και το γεγονός της μεγάλης ασφάλειας που νοιώθει ο ασθενής με τις ενδοφλέβιες θεραπείες, λόγω του ότι συνδυάζονται και με επίσκεψη στον ιατρό του, μια τέτοια δράση θα έδινε άλλη πνοή στην καθολική φροντίδα υγείας των ρευματοπαθών.

Φυσικά στις πρωτοβάθμιες δομές προβλέπονται και επισκέπτες υγείας, νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγοι κ.ά. για την συνεχή φροντίδα των ήδη νοσούντων.

Τελειώνοντας, πρέπει να γίνει ιδιαίτερα μνεία στο συγκλονιστικό κοινωνικό μέτρο, της άμεσης πρόσβασης σε όλες αυτές τις υπηρεσίες, σε οποιονδήποτε πολίτη μόνο με τον ΑΜΚΑ του, εντελώς δωρεάν και όσο συχνά χρειάζεται, ίσως στην Ελλάδα της κρίσης ένα σημαντικό βήμα έχει ήδη γίνει για όλους τους ασθενείς και κυρίως για τους κοινωνικά ασθενέστερους.
Ελπίζουμε να νομοθετηθεί, να λειτουργήσει και να κερδίσει τις ζωές και τις ψυχές

Η κυρία Αθανασία Παππά είναι η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]

Oι αλλεργικές αντιδράσεις “ασπίδα” για τον καρκίνο του δέρματος

Τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον καρκίνο, υποδηλώνουν νέα ευρήματα. Η έρευνα, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, αναδεικνύει προηγουμένως άγνωστη δερματική άμυνα – και θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του δέρματος. Η […]