Greek English French German Italian
Pin It
Τα σημάδια της λοίμωξης Ζήκα παρατηρούνται στο σπέρμα για διάστημα εννέα μηνών, αλλά ο κίνδυνος σεξουαλικής μετάδοσης φαίνεται να λήγει σε ένα μήνα, σύμφωνα με νέα μελέτη.  Η μελέτη δείχνει ότι οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης ήταν υπερβολικά επιφυλακτικοί στην παροχή συμβουλών στα ζευγάρια να απέχουν από το σεξ ή να χρησιμοποιούν προφυλακτικά για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την κατάρρευση ενός άνδρα από τον ιό Ζήκα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Paul Mead των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., δήλωσε ότι τα αποτελέσματα προωθούν τις εργασίες για νέες και καλύτερες συστάσεις. Αλλά είπε ότι η ίδια η μελέτη δεν αρκεί για να αλλάξει τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες ακόμα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε από την New England Journal of Medicine.

Οι λοιμώξεις του Ζήκα σάρωσαν τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το 2015 και το 2016, με μερικές πολύ μικρές εστίες στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τροπικά κουνούπια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επιδημίας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες μολύνσεις διαδόθηκαν μέσω του σεξ - στις περισσότερες περιπτώσεις από τους άντρες που μολύνουν τους συνεργάτες τους.

Στις ΗΠΑ, 52 αναφερόμενες περιπτώσεις Ζήκα έχουν αποδοθεί στη σεξουαλική μετάδοση, σύμφωνα με το CDC. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από το Zika δεν αρρωσταίνουν, ενώ κάποιοι υποφέρουν από ήπια ασθένεια με πυρετό, εξάνθημα και πόνο στις αρθρώσεις.

Αλλά η μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές γενετικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένης της μικροκεφαλίας, όπου το κρανίο ενός μωρού είναι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, επειδή ο εγκέφαλος δεν αναπτύχθηκε σωστά.

Στη νέα μελέτη, οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης εξέτασαν δείγματα σπέρματος και ούρων από περίπου 180 Αμερικανούς άνδρες που είχαν μολυνθεί με Ζήκα και ανέπτυξαν συμπτώματα. Οι περισσότεροι από αυτούς το συνέλαβαν το 2016 ενώ ταξίδευαν στο εξωτερικό για να ξεσπάσουν περιοχές. Οι άνδρες έλαβαν δώρα 50 δολαρίων ανά υποβολή. Υποβλήθηκαν περισσότερα από 1.300 δείγματα σπέρματος. Εξήντα από τους άντρες είχαν γενετικές ενδείξεις για μόλυνση από τον ιό Ζήκα στο σπέρμα τους.

Ωστόσο, οι γενετικές ενδείξεις μίας προηγούμενης μόλυνσης είναι διαφορετικές από τις μολυσματικές συγκεντρώσεις του ιού. Οι ερευνητές το έψαξαν και βρήκαν τρεις άνδρες που φάνηκαν να έχουν επίπεδα που τους καθιστούσαν μεταδοτικούς. Τα δείγματα μολυσματικού επιπέδου από αυτούς τους τρεις άνδρες λήφθηκαν όλα μέσα σε ένα μήνα από τα αναπτυσσόμενα συμπτώματά τους, δήλωσε ο Mead.

Τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση των ζευγαριών που ανησυχούν για το Ζήκα, δήλωσε ο Δρ. Neil Silverman, καθηγητής μαιευτικής της UCLA. Πριν από δύο χρόνια, ο κίνδυνος του Ζήκα προκάλεσε πανικό σε πολλά ζευγάρια, αλλά το επίπεδο άγχους έχει μειωθεί. Ο Silverman είπε ότι η κλινική του έβλεπε 20 με 25 ζευγάρια κάθε μήνα με ανησυχίες Ζήκα, αλλά τώρα βλέπει μόνο τρία έως πέντε.

Αν και δεν προκαλεί πλέον μεγάλες εστίες, ο ιός εξακολουθεί να κρύβεται στα κουνούπια σε πολλές τροπικές τοποθεσίες και παραμένει μια απειλή για τους μολυσμένους επισκέπτες. "Ο Ζήκα θα είναι μαζί μας στην Αμερική. Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να πιστεύουμε ότι θα πάει μακριά", δήλωσε ο Mead.
Pin It

Cook name