Θεραπείες & Φάρμακα

O ΕΟΦ μιλά για τη δυνατότητα χορήγησης χλωροκίνης υπό αυστηρές προϋποθέσεις

O ΕΟΦ μιλά για τη δυνατότητα χορήγησης χλωροκίνης υπό αυστηρές προϋποθέσεις
ADMAN

«Περιμένουμε να έχουμε σαφή εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας»

Στις προϋποθέσεις χορήγησης της χλωροκίνης γα την καταπολέμηση του κοροναϊού αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου.

 «Οι θεραπείες που αυτήν τη στιγμή διαθέτουμε, είναι αυτές που υποδεικνύονται από τα πρώιμα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών. Περιμένουμε να έχουμε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών, προκειμένου να έχουμε μια σαφή εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας. Η χλωροκίνη φαίνεται ότι καταπολεμά τον ιό. Επειδή, όμως, και ο ιός να καταπολεμηθεί, έχει επιφέρει μια βλάβη στα κύτταρα των πνευμόνων, για τον λόγο αυτό συνδυάζεται με την αζυθρομικίνη, προκειμένου να συνεισφέρει και προστασία από τυχόν επιπλοκή στις λοιμώξεις».

Όπως εξήγησε, «δεν είναι κοκτέιλ, είναι συνδυασμός φαρμάκων για να καλύπτουμε και από τον ιό και από τα άλλα παθογόνα και προφανώς πρέπει να γίνονται αυστηρά μετά από συνταγή γιατρού και υπό ιατρική παρακολούθηση».

Για το εάν τα φαρμακευτικά σκευάσματα από χλωροκίνη προορίζονται για τις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε: «Η γνώμη των ειδικών, είναι ότι πρέπει να απευθύνονται μόνο σε όσους νοσηλεύονται. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι’ αυτό. Πρώτον, το φάρμακο από μόνο του έχει σοβαρές επιπλοκές, ενώ από την άλλη έχουμε έναν ιό που δεν τον γνωρίζουμε και παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα και επιπλοκές. Αν αυτές συνδυαστούν με την ανεξέλεγκτη χρήση του φαρμάκου, μπορεί να δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Ένας ασθενής όταν παρουσιάσει μια ανεπιθύμητη ενέργεια στο νοσοκομείο, μπορεί να την αντιμετωπίσουμε. Στο σπίτι είναι δύσκολο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόνος στους μύες: Νέα καινοτόμα λύση για δράση για έως και 24 ώρες

Όταν οι φαρμακευτικές της Ινδίας προσπαθούν για την παραγωγή ποιοτικού φαρμάκου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υποβολή δεδομένων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από την Jonson & Jonson για καταχώρηση του εμβολίου της ως επείγουσας χρήσης

Η J&J ανέφερε τον περασμένο μήνα πως το εμβόλιο ήταν 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 σε μια μεγάλη παγκόσμια δοκιμή τελευταίου σταδίου εναντίον πολλαπλών στελεχών του κορωνοϊού. Το επίπεδο προστασίας του εμβολίου κυμάνθηκε από 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως 66% στη Λατινική Αμερική και 57% στη Νότια Αφρική.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε άλλες θερμοκρασίες

Ο Ugur Sahin, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε ότι η ικανότητα αποθήκευσης του εμβολίου σε υψηλότερες από τις αρχικά δηλωθείσες θερμοκρασίες, θα δώσει στα κέντρα εμβολιασμού «μεγαλύτερη ευελιξία», προσθέτοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει νέες συνθέσεις για να κάνει τη δόση του εμβολίου «ακόμη πιο εύκολη στη μεταφορά και τη χρήση».

Τι λέει Γερμανός λοιμωξιολόγος για το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι των άλλων

Οι συχνά τυπικές παρενέργειες όπως είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση ή ο μυϊκός πόνος είναι συνήθως έκφραση του γεγονότος ότι το εμβόλιο κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να προκαλέσει μια ανοσολογική αντίδραση», κατέληξε ο λοιμωξιολόγος.

Επιφυλακτικό το Ισραήλ στην άρση του lockdown παρά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας Χαγκάι Λιβάιν δήλωσε ότι το εμβόλιο αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματικό στην αποτροπή της λοίμωξης και της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μεταξύ των εμβολιασμένων υπήρχαν 92% λιγότερες περιπτώσεις σοβαρής Covid-19, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.

Φάρμακο της covid-19 από το Ισραήλ

Πρόκειται για εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς στο Ισραήλ, ενώ η νέα θεραπεία αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, με βάση την ουσία EXO-CD24. Το νοσοκομείο κάνει λόγο για «τεράστια ανακάλυψη» και ότι η ουσία EXO-CD24 του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ θεράπευσε τους 29 από τους 30 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε, εντός 3-5 ημερών.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της pfizer και για τις μεταλλάξεις

Πολίτες που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer φάνηκε πως έχουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, υποδηλώνοντας πως το εμβόλιο θα συνεχίσει να προσφέρει προστασία έναντι σοβαρών επιπλοκών της ασθένειας στους επόμενους μήνες.

Πειραματικό αντιικό φάρμακο επιτάχυνσης της ανάρρωσης από τα συμπτώματα του κορωνοϊού

Η πεγκιντερφερόνη-λάμδα είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται στο σώμα ως αντίδραση στις ιογενείς λοιμώξεις και η οποία έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί διάφορους κυτταρικούς μηχανισμούς για την καταπολέμηση των «εισβολέων»

Ελβετοί επιστήμονες στη μάχη κατά των μεταλλάξεων με υπό δοκιμή φάρμακα

Τα φάρμακα στοχεύουν όχι σε ένα αλλά σε τρία διαφορετικά τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού που τη βοηθά να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει. Ακόμη κι αν μία από αυτές τις πρωτεϊνικές περιοχές μεταλλαχθεί, πάλι το φάρμακο μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση του ιού, επιτιθέμενο στις δύο άλλες